Paleoost -Gör din egen mjölkfria ost!
Inlägget innehåller annonslänkar
Paleoost, provocerande?
Paleoost, mjölkfriost, veganost. Ska det vara nåt det verkligen?
Ja, det är klart, man kan ju fundera på vad som är rätt och fel i evinnerlighet… Om nu saker är så där väldigt rätt och fel, svart och vitt? Vi vill ju hävda att det inte är det.
Om man nu utesluter alla mejeriprodukter, varför ska man hålla på att hitta på substitut som kokosyoghurt, färskost och paleoost osv?
“Yoghurt och ost görs på mjölk från djur enligt min mening” sa en lätt provocerad man till mig när vi ställde ut och sålde kokosyoghurt på en matfestival för några veckor sedan.
“Vaddå kokosmjölk?” fortsatte han “Det är ju inte mjölk?” Hans ton och uppsyn var klart negativt inställd.
“För mig är själva fermenteringsprocessen det som gör yoghurten, inte grundlivsmedlet. För mig som inte kan äta mjölkprodukter är kokosyoghurt en väldigt bra källa till mjölksyrebakterier och en god frukost eller mellanmål” svarade jag.
Mannen i fråga arbetade med getost och han var mycket upprörd över att vi benämnde vår yoghurt för just yoghurt.
Vi fortsatte samtalet angående proteinstrukturer i komjölk respektive getmjölk där man ser att get- och fårproteinet i strukturen är mer lik människans än komjölkens. (Så många upplever att det går bättre att återintroducera get- och fårost än komjölksprodukter.)
Där hittade vi vår gemensamma nämnare och sakta men säkert började vi prata om lite viktigare saker än just etiketter. Vi pratade om vikten av artegen föda, både för djuren och oss, om riktiga livsmedel istället för halvfabrikat och processad mat. Om hur riktiga livsmedel påverkar hälsan positivt.
Tillslut smakade han faktiskt på kokosyoghurten och nickade, kanske inte gillande men lite så där godkännande. Tackade för smakprovet och tyckte det var lite spännande ändå. “Förutom namnet då!” klämde han till på slutet innan han gick tillbaka till sin getost.
Paleoost
Så idag när vi lägger upp ett nytt recept på Paleoost så tänker vi på mannen med getosten. Han hade inte gillat det namnet misstänker vi…
Och det är klart, den här osten smakar ju varken hushållsost eller prästost. Men det gör inget för den är god! Den smakar ostigt och den går både att hyvla med osthyvel, smälter i ugnen eller på varm mat och den går fint att frysa in!
Trots att jag utesluter alla mjölkprodukter så saknar jag ost. Nu har jag ett ostalternativ. Och ett yoghurtalternativ. Ett färskostalternativ. Och ett smöralternativ.
Alla gör så gott man kan, vi har olika idéer om vad som funkar och inte funkar. En del behöver kolhydrater, en del mår bäst av lågkolhydratkost. Somliga älskar att baka (läs Mia) och det triggar inte sötsug och överätning, andra mår allra bäst av att låta bli. En del vill dra ner på sin köttkonsumtion, andra vill äta carnivore. Rätt och fel inom kosthållning, vad är det egentligen? Huvudsaken att du hittar din väg som du mår bra av.
Vi hoppas att vi kan bjuda på både inspiration och hjälp på vägen!
Så saknar du ost, prova den här eller några av våra färskostalternativ!
Receptet
Det här receptet är smakrikt och innehåller kanske lite otippade ingredienser som cashewnötter och morot! Ostsmaken kommer från bjästflingor som är många mjölkfria men ostälskandes bästa vän. Bjäst är en inaktiv jästsvamp som är rik på B-vitaminer. Således kan man använda bjäst när man vill ha en ostig smak istället för parmesan, tex på grönkålschips?
Vi har gjort varma mackor med formbröd, skinka, dijonsenap och paleoost. Riktigt gott!
Du kan också hyvla upp osten, sprida ut skivorna på bakplåtspapper och frysa dem. Lägg sen ihop i en burk och ta upp de skivor du behöver. Funkar hur bra som helst!
Ha en underbart ostig dag!
/Mia & Niclas
Paleoost
Ingredienser
- 3,25 dl Vatten
- 1 dl Finriven morot
- 0,25 tsk Herbamare örtkrydda
- 0,75 dl Vatten
- 1,5 msk Gelatin
- 1,5 dl Cashewnötter
- 0,75 dl Bjästflingor
- 0,75 tsk Salt
- 1 krm Vitlökskrydda
- 1 krm Paprikapulver
- 0,5 krm Koriander
- lite Svartpeppar
- 3 msk Pressad citronsaft
Instruktioner
- Riv morot fint på ett rivjärn och koka upp dem i 3,25 dl vatten, krydda med herbamare. Låt sjuda i ca 10 minuter.
- Mät upp 0,75 dl vatten i en skål och blanda i gelatinet. Låt stå.
- Mät upp cashewnötterna i en skål och häll på hett vatten. Låt stå 10 minuter.
- När den rivna moroten kokat klart tillsätter du gelatinet som blivit tjockt, rör om och kokar upp igen.Låt sjuda ca 10 minuter till.
- Häll av vattnet på cashewnötterna och lägg i en mixer. Addera bjästflingor, salt, vitlökspulver, paprikapulver, koriander och svartpeppar. Mixa fint.
- Häll pressad citronsaft och morotsblandingen i cashewröran och mixa slätt. Det tar en liten stund. Ju slätare desto godare!
- Klä en glasform med bakplåtspapper och häll upp smeten. Låt svalna lite och sätt den in i kylen tills det blivit en helt fast ost.
- Vänd glasformen upp och ner på tex en skärbräda, nu är det dags att hyvla ost!
Hej när ni skriver gelatin antar jag ni menar agar agar eftersom den är vegansk . Om de dock är gelatin undrar jag hur mycket agar agar man ska ta istället för 1 1/2 msk gelatin ?
Med vänliga hälsningar Sofia
Hej,
Förlåt, jag glömde att det var gelatin i detta receptet. Tar du agar-agar så blir det 3,5 msk.
Hälsningar
Mia