Sidan innehåller annonslänkar
H. pylori är en av de få bakterier som överlever i magsäckens sura miljö. H. pylori kan dessutom höja pH-värdet genom att bryta ner urea till ammoniak och koldioxid. När den gör det så påverkas alltså hela magtarmsystemet och effekten blir att maten du äter inte blir fullt nedbruten.
Vikten av D-vitamin
En studie visar att om man har brist på D-vitamin påverkar det att man kan ha svårare att bli av med H. pylori vid behandling.
Enligt studien har personer med tillräckligt hög D-vitaminnivå lättare att bli av med helicobacter pylori i jämförelse med de med låga D-vitaminnivåer. Läs mer om D-vitamin här.
En brist av D-vitamin gör oss mer mottagliga för infektioner, och påverkar slemhinnehälsan. En god nivå av D-vitamin är väldigt viktigt i regleringen av immunförsvaret. De finns flera studier som visar att D-vitaminbrist är överrepresenterade hos personer med autoimmuna sjukdomar.
Har du en autoimmun sjukdom så rekommenderar jag att du mäter dina D-vitaminnivåer för att bedöma säker nivå, det kan man göra till exempel via Werlabs.
På ca 6-8 veckor halverar vi vårt D-vitaminförråd. Så även om solljuset tveklöst är det bästa sättet att få tillgång till D-vitamin är det för de allra flesta nödvändigt med ett tillskott under vinterhalvåret.
D-vitaminreceptorer finns i över hundra celltyper och aktiveras i en mängd olika vävnader och organ. Då D-vitamin är fettlösligt går de enkelt in i cellerna och rätt in till cellkärnan där receptorerna är placerade. D-vitamin kan alltså direkt påverka olika geners uttryck och är väldigt viktigt för en rad olika funktioner i kroppen.
Vi själva använder Holistics D-vitamin droppar i olivolja till hela familjen. Lätt att dosera och ger ett bra upptag i tarmen.
Vill du hellre ta kapslar rekommenderar vi Puori eller Holistics kapslar 2000 IE eller 4000 IE. Det finns också större förpackningar. som räcker längre.
Källor
Advances in Clinical and Experimental Medicine. 2017, vol. 26, nr 9, December, p. 1377–1381. The influence of vitamin D deficiency on eradication rates of Helicobacter pylori. Oguzhan Yildirim, Tulay Yildirim, Yuksel Seckin, Pelin Osanmaz, Yilmaz Bilgic, Rafet Mete.