Matsmältningsenzymer och Saltsyra HCl

Att ha en tillräckligt sur miljö i magsäcken är a och o för en sund matsmältning Matsmältningsenzymer, och saltsyratabletter kan vara ett bra sätt att hjälpa matsmältningen generellt eller om man upplever omställningen till AIP lite tuff åt magen. Är det problem med magen som uppkommit nu under dessa veckor så brukar det vara övergående men kan sitta i ett par veckor. Är det jobbigt kan man börja med att testa matsmältningsenzymer. Speciellt om man upptäcker osmält mat i avföringen så kan man även addera HCl, saltsyratabletter. (kan låta läskigt men saltsyra är det som vi producerar naturligt i magsäcken).

Vid stora problem av magen och tarmslemhinnan kan det vara bra att börja med matsmältningsenzymer. Sedan kan man övergå till äppelcidervinäger, 1 msk i ett glas vatten eller ½ pressad citron, innan/till måltiden för att sedan gå över till saltsyratillskott.

Saltsyratest:
För att få en indikation om sin matsmältning och saltsyranivå i magsäcken kan man göra ett enkelt ”hemmatest”. Inte helt vetenskapligt men kan ge en bekräftelse på det man misstänker eller upplever. Man gör sitt saltsyratest helst 3-4 dagar i rad, det är enkelt och går fort.

Gör så här: Börja morgonen på fastande mage med att ta 1 tsk bikarbonat i ½glas vatten (finns i kryddhyllan i affären). Notera om du får en “rap” eller annan reaktion inom 2-3 minuter.

Skriv ner resultat/känsla efter varje gång.
En tydlig rap eller reaktion från magsäcken indikerar att du har en god saltsyra nivå. Den basiska drycken reagerar med den sura miljön och koldioxid bildas =rap.

Får man ingen som helst reaktion inom 3 min under alla dagarna indikerar det att du har en dålig nivå av saltsyra i magsäcken, den basiska drycken landar i en inte så sur miljö. Då kan det vara gynnsamt att successivt hjälpa den naturliga produktionen av saltsyra.

Saltsyratillskott, HCl

Så här ställer du in din dos.
Tex Betaine HCl 550mg – Pureness (finns många olika märken såklart)

  1. 1 tablett 550mg till en proteinrik måltid – i början av måltiden.
  2. Efter måltiden känn efter om du upplever en värmande/brännande känsla i övre delen av magen.
  3. Om du inte känner av någon direkt obehagskänsla behåll dosen vid varje måltid i 2 fulla dagar. Om du inte noterar någon värmande eller obehagskänsla vid något av de måltiderna öka med en kapsel/måltid. Känn efter noga efter varje måltid.
  4. Igen, om du inte känner av någon direkt obehagskänsla behåll dosen vid varje måltid i 2 fulla dagar.
  5. Man kan öka på detta vis upp till 4 kapslar/måltid tills man känner obehag att det bränner/värmer i övre delen av magen.
  6. När du nått den dos som skapar ett visst obehag, då backar du tillbaka med en kapsel och har hittat din optimala dos.
    Vid mycket obehag drick lite bikarbonat i vatten för att neutralisera.

Saltsyratabletter är tänkt att vara en tillfällig hjälp för de flesta. Det är viktigt att vara uppmärksam hur matsmältningen förändras över tid. När kroppens naturliga produktion av magsyra förbättras så kan behovet för matsmältningsstöd minska. Så var alltid noggrann att känna efter hur det känns efter varje måltid och notera förbättringar i avföringen. Bristol typ 3-4 är optimalt men 3-4-5 är också ok.

Se länk här: Bristol Stool scale

Matsmältningsenzymer

Det finns olika typer av matsmältningsenzymer, plantbaserade och animaliska.
Plantbaserade är ofta märkta “för vegetarianer/veganer” och har många olika enzymer som just bryter ner fiber och andra kolhydrater.

(Bra för dem som upplever gaser, känner sig svullen, diarré, förstoppning, eller flytande avföring efter att ätit frukt och grönsaker som syns som hela delar)

Dock hjälper de även att bryta ner protein, stärkelse och fett.
Tex denna:
Digestzym – Alphaplus

Denna är också bra men innehåller riskli och är alltså inte AIP:
Måltidsenzym – Holistic

Matsmältningsenzym från animaliska källor är ofta märkta med pankreatin. Dessa är speciellt bra för nedbrytning av proteiner och fett, men innehåller också amylaser för att bryta ner kolhydrater. (Bra för dem som upplever magsmärtor, illamående, sura uppstötningar, diarré eller förstoppning efter en måltid med mycket protein eller fett.)

Denna har jag god erfarenhet av:
Starkt matsmältningsenzym – Pureness

Den här är fantastiskt bra men tyvärr dyr:
Dipan-9 – Thorne

Sen finns det också kombo-varianter med enzymer och HCl och/eller med oxgalla för extra hjälp med nedbrytning av fett.
Till exempel den här premiumprodukten från Thorne.

Så först får man testa det man tror kommer vara till bäst hjälp och sen justera, ibland kan man behöva både plantbaserade och animaliska källor under en tid.

Länkarna ovan är till Bodystore eller Upgrit.
Vill du handla från Upgrit så kan jag ge dig 10% på hela sortimentet skapa ditt konto hos upgrit här för att få rabatten. 

Lycka till!