fbpx

Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!

Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!
(Inlägget innehåller affiliatelänkar till Bodystore.)

Garants, Abbot Kinneys eller Icas egna små burkar av kokosyoghurt är smidiga att köpa och ha med när man behöver tex mellanmål med sig. Men de är dyra, ofta över 20 kr för en liten, liten burk. Så det går ju inte att roa sig med varje dag, tycker vi i alla fall.

Att göra hemmagjord kokosyoghurt visade sig vara larvigt enkelt, men tar som vanligt lite längre tid än att köpa färdigt. Men här snackar vi ändå bara om tid där burken bara ska stå utan att man behöver greja med den.

Så jag beställde helt enkelt hem lite probiotikakapslar, öppnade kapslarna och rörde ner pulvret i kokosmjölken och lät stå i skåpet ovanför kylen i ett dygn.
Och det blev gott! Riktigt, riktigt bra faktiskt!
Hemmagjord kokosyoghurt är mycket syrligare än de färdiga burkarna, vilket jag gillar, och fastare i konsistensen. Med LactoVitalis Pro blev den blev mer som turkisk yoghurt än fil när jag hällde bort all den skiktade vätskan och kylde. (Med Probioplex skiktar sig inte yoghurten enligt min erfarenhet men blir väldigt krämig ändå)
Vill man ha den mer som turkisk yoghurt man köper så vispa in lite, eller allt, av vätskan  när den skiktat sig och innan man kyler den. (Läs i receptet nedan)
Vill man ha den mindre syrlig är det bara att låta den stå kortare tid. Man kan öppna burken och sniffa/smaka efter ca 12 timmar.
Det här öppnar ju möjligheterna för lite goda röror att ha till grillat tex, eller god tzatsiki!

Vilken probiotika

Det finns många olika ”recept” om man googlar och jag läste en hel hög innan jag provade, men egentligen är proceduren densamma, det enda som skiljer är märket på kokosmjölk och vilken probiotika man använder. Många verkar använda Garants kokosmjölk eller Santa Marias eko, men det var Garants vi hade hemma.
För probiotikan har jag har använt LactoVitalis Pro från Holistic, ett annat alternativ är Helhetshälsas Probioplex (ok enligt aip). Men det finns massor av alternativ där ute. Probiotika finns enkelt att köpa på hälsokosten eller online. Naturligt finns probiotika i bla mjölkprodukter och syrade grönsaker så som surkål, kombucha och kefir. Men äter man inte mjölkprodukter och pysslar inte så mycket med surkål eller kombucha så kan ju hemmagjord kokosyoghurt faktiskt vara ett bra tillskott av lite goda bakterier!

Vilken kokosmjölk

Olika mjölk ger också olika konsistens och smak. Det syns tydligt på bilderna nedan. Man får helt enkelt prova sig fram vad man tycker om.
Översta skeden: yoghurt gjord på Santa Marias rich coconut cream
Nedersta skeden: yoghurt gjord på Garant kokosmjölk

Skillnader:
-Rich coconut cream skiktar sig lite grann i paketet. Kanske hade den skiktat sig mer om jag haft den i kylen först…
-Vi använde inte kokosvattnet till yoghurten.
-Efter ett dygn i skåpet hade yoghurten inte skiktat sig som Garants brukar göra.
-Resultatet blev en lösare yoghurt, mer som filmjölk i konsistensen. (Bild se översta skeden)
-Den nya yoghurten blev syrligare. Drog tanken direkt till filmjölk.

Vad är då probiotika?

Probiotika är helt enkelt levande bakteriekultur som har visat sig vara bra för vår mag-tarmhälsa och immunförsvar. Inte att förväxla med prebiotika som är mat för våra goda tarmbakterier. En kapsel probiotika innehåller många olika bakteriestammar och flera miljarder bakterier. Det man kallar synbiotika är en blandning av de två.

Äter du strikt AIP eller vet med dig att du har känslig mage kan det vara smart att prova lite yoghurt först (En tesked) och får man ingen reaktion så tar man lite till, och sedan en portion. Lite som en återintroduktion.

Men vet ni vad? Ni ska få ett till recept. Kokosyoghurt blir inte bara en bra frukost som klassisk yoghurt, utan perfekt sås till tex kyckling! Igår stekte vi på kycklinginnerfileer, lade dem i en ugnsform, klickade på kokosyoghurt och kryddade med salt och dragon och körde klart dem i ugnen. Så enkelt och gott!

Kokosyoghurt – startkultur

Probiotikakapslar kan tyckas lite dyrt, men det finns ett väldigt enkelt knep att spara på de små dyrgriparna! När du väl har gjort din första kokosyoghurt med kapslar (eller med startkultur som du köpt av oss på någon marknad eller föreläsning) är det bara att ta ett par matskedar av den färdiga yoghurten för att använda som start till din nya sats! Fungerar om och om och om igen, precis som en surdeg.
Vi har en story fastnålad i vår profil Instagram som visar precis hur du gör.

Lycka till!
/Mia & Niclas

Tips!
Om man vill veta mer och nörda ner sig i det här med probiotika kan man lyssna på Karl Hultén och Paleotekets podcast som du hittar här.

Tips2!
Tänk ungefär 1 kapsel probiotika till 2 dl kokosmjölk.

Tips3!
Gör din egen aip-vänliga granola och strö över yoghurten så har du en riktigt bra mättande frukost eller mellanmål, recept på vår aip-granola, Jordmandel och blåbärsgranola hittar du här.
Eller en annan variant, Chunky Granola, hittar du här.
På bilden nedan har vi  blanda i i torkade blåbär och hallon.

5 från 2 röster
Kokosyoghurt (AIP/Paleo)
Förberedelser
5 minuter
Tillagningstid
1 d
Total tid
1 d 5 minuter
 

Tänk ungefär 1 kapsel probiotika till 2 dl kokosmjölk.

Smaksätt din yoghurt med tex vaniljpulver, Ceylonkanel, ingefära eller olika bär. Toppa med granola eller frukt.

Yoghurten förvaras i kylen och håller 1-2 veckor. Minst.

Portioner: 4
Ingredienser
 • 500 ml Kokosmjölk tex Garants rosa
 • 3 st Probiotika kapslar tex Lactovitalis, Probioplex
Instruktioner
 1. Ta en glasburk med lock och rengör noga. Häll gärna i hett vatten för att sterilisera den.
  Häll i kokosmjölken i glasburken.

 2. Öppna probiotikakapslarna och häll ner pulvret i mjölken. 

  Har du istället en startkultur tar du en rejäl sked (ca 2msk) och vispar ihop med mjölken.
  Rör om noga med en ren visp.

 3. Lägg på locket men låt det stå på glänt, skruva inte på det. 
  Ställ på en lite varmare plats än vanlig rumstemperatur, tex ovanpå kylen. 

 4. Vänta i 12-24 (eller 48) timmar.

  Efter 12 timmar luktar det lite syrligt. Smaka om du tycker syrligheten är bra, annars låt stå ytterligare. 
  Nu kan yoghurten ha skiktat sig och vattnet ligger i botten. Det är ok.

 5. När kokosmjölken fermenterat klart och du är nöjd med smaken kan du välja på följande alternativ om kokosmjölken skiktat sig i botten. Man får prova sig fram för hur just din kokosyoghurt beter sig. (Vi vispar alltid upp all vätska, alt A.)

  A: Vill du ha lösare yoghurt, mer som krämig köpt yoghurt/turkisk yoghurt så vispa upp lite av vätskan (eller allt) innan du ställer yoghurten i kylen för att stelna. 

  B: Du stänger locket och sätter in yoghurten i kylen. Den stelnar då och du kan göra ett litet hål i kanten och hälla bort vätskan under. Kvar har du riktigt fast kokosyoghurt, ganska hård.

  Som sagt, all probiotika gör inte att yoghurten skiktar sig, allt beror på vilken probiotika och vilken kokosmjölk du använder dig av.29 thoughts on “Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!”

 • Hej Mia
  Om man ska göra en ny sats med hjälp av en redan gjort sats för att spara sina probiotika kapslar, ska den nya satsen stå i rumstemp. också till att börja med eller växer den även i kylen?
  Mvh Rosanna

  • Hej Rosanna,
   Den nya behöver också stå i rumstemperatur. Du gör precis som den första bara att du inte använder kapslar utan en klutt färdig yoghurt istället.
   Mvh
   /Mia

 • Min yougurt skiktar sig inte och inte heller tjocknar. Har stått ovanför kylen i drygt 12 timmar? Jag har använt Sankta Maria kokosmjölk och apotekets mjöljsyrekapslar.
  Är det fel typ av probiotika?

  • Hej Suzanne,
   Låt den stå ytterligare tid, minst 24 timmar totalt. Upp till 48 timmar brukar gå bra.
   Du får olika konsistens, syrlighet, och smak beroende på vilken mjölk och probiotika du använder. Det är inte alla varianter som skiktar sig eller blir så tjocka.
   Du ser i inlägget vilka vi brukar använda och också en bild på hur olika det kan bli. Man får prova sig fram helt enkelt.
   Mjölksyrekapslarna borde funka tycker jag. I det här fallet hade jag låtit den stå tills imorgon och luktat och smakat lite då!
   Lycka till!
   /Mia

  • Jajamen, det går fint!
   Konsistensen blir olika om man använder mjölk eller grädde, man får prova sig fram vad man tycker blir bra!
   Hälsningar
   Mia

  • Hej Olivia,
   Jag brukar ta en rejäl sked bara! De blir kanske 2 msk om man skulle mäta noga:)
   Hälsningar
   Mia

 • 5 stars
  Hej hej 👋
  Undrar om det måste vara kokosmjölk eller går det att göra med kokosdryck ( ex: go green) ? 😊

  • Hej!
   Jag tror inte att det funkar med kokosdryck. Det är nog alldeles för mycket vatten i så du får inte yoghurtkonsistensen.
   Kokosmjölk eller kokosgrädde används vanligtvis!
   Vänligen, Mia

 • Tack för ett bra inlägg. Jag började med att testa en dyr probiotika jag hade hemma och fick en härligt syrlig yoghurt, men när jag sen testade med helhetshälsa probioplex och andvände 1 kapsel /2dl så luktar det dåligt och nästan mögligt. Gjorde en sats som fick stå bredvid med min mercola probiotika från samma kokosblandning och fick samma resultat. Mercola blev god medan probioplex luktar och smakar unket. Är det någon annan som råkat ut för samma? Har ni några tips? Vet inte om jag vågar äta den 😔. Tacksam för hjälp och tips ❤️.

  • Hmmm, jag vet inte faktiskt. Det var länge sedan jag gjorde med probioplex, men den har inte luktat illa. Bara syrligt.
   Ett tips är att när du använder din dyra probiotika och gillar den så kan du spara på kapslarna genom att bara använda en klick av din färdiga yoghurt för att starta en ny!
   Jag har alltid yoghurt i kylen och sätter en ny innan jag äter upp allt. Så vi har inte använt ny probiotika sen förra sommaren! 🙂
   /Mia

   • Tack så mycket för ditt svar Mia. Det får mig att ifrågasätta ifall probioplex har fuskat med sitt innehåll eller ändrat det. Tack för tipset. Jag har gjort detta några gånger nu men hörde att man bara kunde göra på detta sätt ca 6 gånger innan man behöver göra en helt ny sats. Skönt att höra att jaha kan fortsätta på detta sätt då 😊.

 • 5 stars
  Hej Mia,
  Den här var mycket god! Och mycket bättre än den köpta. I början var det lite försök o misstag förrän jag fattade galoppen. Men nu är den urenkel att göra o god som efterrätt med frukter.

  • Åh vad härligt att höra! Visst blir man nöjd när man får till den första gången!? 🙂
   Sen är det lätt som en plätt:)

 • Hej! Tack för ett bra recept! För att behålla satsen som en start till nästa omgång behöver man inte mata yoghurten med något? Dvs typ socker? Det funkar med att bara låta den vara som den är? Eller ska man ta bort en bit och lägga in mer kokosmjölk för att “hålla igång den”

  • Hej,
   Nej du behöver inte mata den med något. Den kan bara stå i kylen! När du ska sätta en ny sats är det bara att hälla på kokosmjölk och vispa ihop.
   Vi brukar säga att en ny sats färdig kokosyoghurt håller sig i minst en vecka. Men oftast har vi yoghurt stående i uppåt 2 veckor.
   Lycka till!
   /Mia

 • Hej,
  Har gjort youghurten men den blev inte en fast youghurt utan mer somfilmjölk
  Undrar vad som kan ha gått fel
  Jag vispade med vätskan, och den skiktade sig, för information

  • Hej,
   Använde du garants kokosmjölk och lactovitalis pro? Det kan också bero lite på temperatur etc.
   Prova att INTE vispa ihop den skiktade vätskan innan du sätter den i kylen nästa gång. Då blir den fastare.
   Mvh
   Mia

 • Tack för pedagogisk instruktion!
  Gillar verkligen kokosyoughurt och har äntligen köpt hem probiotika (apotekets), men när jag läser på förpackningen innehåller den även vitamin C och selen. Kan det funka? Vänligen Catrine

  • Hej!
   Vi har faktiskt inte provat någon annan probiotika än Lactovitalis Pro eller Probioplex. Men jag tänker att C-vitamin och Selen inte borde störa fermenteringen. Prova! Men prova kanske med en halv sats?
   Tänk på att olika probiotika och olika kokosmjölk kan ge lite olika smak och konsistens. Lycka till! 🙂
   /Mia

 • Det står “rör om noga med en visp” man ska alltså inte vispa den alls med vispen utan bara röra runt det? Kommer det verkligen lösa sig då? Ingen luft ska ner i smeten eller?

  (Lite feedback: det är otroligt svårt att se denna text man skriver. Den är pytteliten och väldigt svag färg. Smälter in i bakgrunden.

  • Hej Caroline,
   Oftast blir det svårt att regelrätt vispa i en glasburk där skrev jag “rör noga” men du kan vispa. Det gör inget om lite luft blandas i. Se bara till att probiotikan är väl fördelad i kokosmjölken. Så rör/vispa en liten stund.

   Tack för feedbacken om kommentarstexten! Jag ska se om jag kan justera det på något sätt… 🙂

   Ha en fin dag och hoppas du kommer tycka om yoghurten. Nu när det är så varmt kan det gå fortare för den att bli klar, lukta på den lite då och då tills den blivit syrlig, kanske redan efter 12 timmar. Och smaka med en ren sked så du får lagom syrlighet!

   /Mia

 • Kan man låta youghurten stå framme och mogna även nu på sommaren? Eller är det risk för att den blir dålig då?

  • Hej Carina!
   Jag tror det funkar fint, kanske behöver den inte stå lika länge, se till att den inte står i direkt solljus och lukta på den lite då och då. Lukta efter syrligheten och smaka av med en ren sked tills du känner dig nöjd.
   Under rötmånaden kan man ju vara lite mer försiktig.
   Hälsningar
   Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial