fbpx

Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!

Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!
(Inlägget innehåller affiliatelänkar till Bodystore.)

Garants, Abbot Kinneys eller Icas egna små burkar av kokosyoghurt är smidiga att köpa och ha med när man behöver tex mellanmål med sig. Men de är dyra, ofta över 20 kr för en liten, liten burk. Så det går ju inte att roa sig med varje dag, tycker vi i alla fall.

Att göra hemmagjord kokosyoghurt visade sig vara larvigt enkelt, men tar som vanligt lite längre tid än att köpa färdigt. Men här snackar vi ändå bara om tid där burken bara ska stå utan att man behöver greja med den.

Så jag beställde helt enkelt hem lite probiotikakapslar, öppnade kapslarna och rörde ner pulvret i kokosmjölken och lät stå i skåpet ovanför kylen i ett dygn.
Och det blev gott! Riktigt, riktigt bra faktiskt!
Hemmagjord kokosyoghurt är mycket syrligare än de färdiga burkarna, vilket jag gillar, och fastare i konsistensen. Med LactoVitalis Pro blev den blev mer som turkisk yoghurt än fil när jag hällde bort all den skiktade vätskan och kylde. (Med Probioplex skiktar sig inte yoghurten enligt min erfarenhet men blir väldigt krämig ändå)
Vill man ha den mer som fil eller yoghurt man köper så vispa in lite, eller allt, av vätskan  när den skiktat sig och innan man kyler den. (Läs i receptet nedan)
Vill man ha den mindre syrlig är det bara att låta den stå kortare tid. Man kan öppna burken och sniffa/smaka efter ca 12 timmar.
Det här öppnar ju möjligheterna för lite goda röror att ha till grillat tex, eller god tzatsiki!

Vilken probiotika

Det finns många olika ”recept” om man googlar och jag läste en hel hög innan jag provade, men egentligen är proceduren densamma, det enda som skiljer är märket på kokosmjölk och vilken probiotika man använder. Många verkar använda Garants kokosmjölk eller Santa Marias eko, men det var Garants vi hade hemma.
För probiotikan har jag har använt LactoVitalis Pro från Holistic, ett annat alternativ är Helhetshälsas Probioplex (ok enligt aip). Men det finns massor av alternativ där ute. Probiotika finns enkelt att köpa på hälsokosten eller online. Naturligt finns probiotika i bla mjölkprodukter och syrade grönsaker så som surkål, kombucha och kefir. Men äter man inte mjölkprodukter och pysslar inte så mycket med surkål eller kombucha så kan ju hemmagjord kokosyoghurt faktiskt vara ett bra tillskott av lite goda bakterier!

Vad är då probiotika?

Probiotika är helt enkelt levande bakteriekultur som har visat sig vara bra för vår mag-tarmhälsa och immunförsvar. Inte att förväxla med prebiotika som är mat för våra goda tarmbakterier. En kapsel probiotika innehåller många olika bakteriestammar och flera miljarder bakterier. Det man kallar synbiotika är en blandning av de två.

Äter du strikt AIP eller vet med dig att du har känslig mage kan det vara smart att prova lite yoghurt först (En tesked) och får man ingen reaktion så tar man lite till, och sedan en portion. Lite som en återintroduktion.

Men vet ni vad? Ni ska få ett till recept. Kokosyoghurt blir inte bara en bra frukost som klassisk yoghurt, utan perfekt sås till tex kyckling! Igår stekte vi på kycklinginnerfileer, lade dem i en ugnsform, klickade på kokosyoghurt och kryddade med salt och dragon och körde klart dem i ugnen. Så enkelt och gott!

Spara på kapslarna

Probiotikakapslar kan tyckas lite dyrt, men det finns ett väldigt enkelt knep att spara på de små dyrgriparna! När du väl har gjort din första kokosyoghurt med kapslar är det bara att ta ett par matskedar av den färdiga yoghurten för att använda som start till din nya sats! Funkar om och om och om igen!

Tips!
Om man vill veta mer och nörda ner sig i det här med probiotika kan man lyssna på Karl Hultén och Paleotekets podcast som du hittar här.

Tips2!
Tänk ungefär 1 kapsel probiotika till 2 dl kokosmjölk.

Tips3!
Gör din egen aip-vänliga granola och strö över yoghurten så har du en riktigt bra mättande frukost eller mellanmål, recept på vår aip-granola, Jordmandel och blåbärsgranola hittar du här.
Eller en annan variant, Chunky Granola, hittar du här.
På bilden nedan har vi  blanda i i torkade blåbär och hallon.

Kokosyoghurt (AIP/Paleo)
Förberedelser
5 minuter
Tillagningstid
1 d
Total tid
1 d 5 minuter
 

Tänk ungefär 1 kapsel probiotika till 2 dl kokosmjölk.

Smaksätt din yoghurt med tex vaniljpulver, Ceylonkanel, ingefära eller olika bär. Toppa med granola eller frukt.

Yoghurten förvaras i kylen och håller upp till en vecka. 

Portioner: 4
Ingredienser
 • 500 ml Kokosmjölk tex Garants rosa
 • 3 st Probiotika kapslar tex Lactovitalis, Probioplex
Instruktioner
 1. Ta en glasburk med lock och rengör noga. Häll gärna i hett vatten för att sterilisera den.
  Häll i kokosmjölken i glasburken.

 2. Öppna probiotikakapslarna och häll ner pulvret i mjölken. 
  Rör om noga med en visp.

 3. Lägg på locket men låt det stå på glänt, skruva inte på det. 
  Ställ på en lite varmare plats än vanlig rumstemperatur, tex ovanpå kylen. 

 4. Vänta i 12-24 (eller 48) timmar. Efter 12 timmar luktar det lite syrligt. Smaka om du tycker syrligheten är bra, annars låt stå ytterligare. 
  (Nu har mjölken ev. skiktat sig och vattnet ligger i botten. Det är ok.)

 5. När kokosmjölken fermenterat klart och du är nöjd med smaken stänger du locket och sätter in yoghurten i kylen. Den stelnar då och du kan göra ett litet hål i kanten och hälla bort vätskan under. Kvar har du riktigt fast kokosyoghurt, konsistens som turkisk yoghurt.
  Vill du ha lösare yoghurt, mer som fil eller krämig som köpt yoghurt så vispa upp lite av vätskan (eller allt) innan du kyler igen. 
  Här får man prova sig fram lite. 
  Som sagt, all probiotika gör inte att yoghurten skiktar sig.3 thoughts on “Hemmagjord Kokosyoghurt (AIP) – Så enkelt!”

 • Kan man låta youghurten stå framme och mogna även nu på sommaren? Eller är det risk för att den blir dålig då?

  • Hej Carina!
   Jag tror det funkar fint, kanske behöver den inte stå lika länge, se till att den inte står i direkt solljus och lukta på den lite då och då. Lukta efter syrligheten och smaka av med en ren sked tills du känner dig nöjd.
   Under rötmånaden kan man ju vara lite mer försiktig.
   Hälsningar
   Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *