AIP-granola, knaprig och “Chunky”

AIP-granola, knaprig och “Chunky”
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR.

Vi har ju den senaste tiden provat oss fram med gelatinägg i olika recept. Och det funkar ju fantastiskt bra, prova gärna till exempel morotskaka och paj ! Så kom turen till AIP-granola, med ett gelatinägg blir det såna där underbart goda knastriga klumpar…Det enda problemet med den här AIP-granolan är att jag började äta den som snacks. Den blev så god. Så nu har jag lovat mig själv att den bara får intas till kokosyoghurten, och det äter jag inte varje dag. 🙂

“Nyttig musli”

Jag minns när jag var liten och åt DofilusOchStart, ja det skulle liksom uttalas i ett ord “DofilusOchStart”. Start var ju ett nyttigt alternativ, trodde man då i alla fall… När jag läser idag på ett Start-paket häpnar jag aningen över ingredienserna:
Havregryn, socker, vegetabilisk olja (raps, shea), sirap, russin (7%), veteflingor, vetekli, glukossirap, salt, vaniljarom.
Förutom det uppenbara att socker är andra ingrediensen, alltså det näst största innehållet, är också sirap och glukossirap socker. Addera då också russin som ju också är sötning/koncentrerat socker (om än i naturligare form) så har du sjukt mycket socker i en produkt. Klart jag gillade Start som liten tänker jag nu. Värsta kicken! 🙂

Så nej tack till Start. Har man tid och möjlighet så är egengjord müsli eller granola supernyttigt! Då kan man dessutom, beroende på sockerkänslighet såklart, unna sig att toppa med lite torkade frukter och bär. På bilderna har jag använt frystorkade hallon, mullbär och egna torkade blåbär, en supergod kombination!
Här kan du läsa om 50 olika namn på socker (En ögonöppnare när man börjar läsa ingrediensförteckningar)

AIP-granola & Kokosyoghurt

Klassisk frukost är ju inte så vanligt när man följer AIP. Och det finns många fördelar med det, vi vill boosta kroppen men så näringstät mat som möjligt under en läkandeprocess. Maxxa näringsintaget. Därför rekommenderar jag inte att byta ut den vanliga frukosten av yoghurt och müsli till AIP-varianter varje dag.
Men många upplever det tufft att “äta rester till frukost” eller äta såpass “tung” mat på morgonen. Vi är vanedjur. Därför är det fantastiskt bra att man kan göra kokosyoghurt och AIP-granola. Men se det gärna mer som lite lyx på helgen eller som mellanmål om du behöver det.
Här kan du läsa allt om att göra egen kokosyoghurt. Vi har dessutom en story fastnålad i vår profil Instagram som visar precis hur man gör.

Fler fördelar med Gelatinägg

Gelatinägg är inte bara en grym ersättare till ägg som bindemedel i recept, det är nyttigt också. Gelatin (av bra kvalitet) har en aminosyraprofil som liknar kollagen med ett högt innehåll av glycin, glutamin, prolin och hydroxiprolin.
Aminosyran glycin är till exempel väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan, precis som kollagen. En fin pannacotta till exempel kan man alltså äta med väldigt gott samvete.

Ändra i receptet

Har du inte alla ingredienser hemma? Inga problem. Här får du lite tips om hur du kan byta ut ingredienserna:
– Riven kokos kan uteslutas och bytas till kokosmjöl eller mer jordmandelmjöl.
– Du kan helt utesluta torkade frukter och bär
– Jordmandelflingor kan bytas till Kokoschips
– Du kan utesluta honung helt.

Vi använder jordmandel och jordmandelmjöl från PaleoLita by Dorimax.

Tips!
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning och  Clean collagen och C8 oil som tillskott.

Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Chunky AIP-granola

Måltid: Frukost, Mellanmål
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 6 dl

Ingredienser

 • 1,5 dl Jordmandelflingor
 • 1,5 dl Jordmandelmjöl (fint eller grovt)
 • 1,5 dl Riven kokos
 • 0,5 tsk Salt
 • 0,5 tsk Vaniljpulver
 • 0,5 tsk Mald ingefära
 • 1 tsk Ceylonkanel
 • 0,5 dl Kokosolja
 • 1 msk Honung (valfritt)
 • 1 msk Gelatinpulver, tex från Nyttoteket
 • 3 msk Vatten
 • 0,75 dl Torkade frukter och bär Tex. aprikos, mullbär, russin, blåbär, hallon etc.

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
 • Blanda alla torra ingredienser (utom gelatinet och torkad frukt) i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
 • Smält kokosoljan och honungen så de blir lite mjuka om de är hårda. Blanda i dem i den torra blandningen och rör om noga.
 • Nu ska du göra ett s.k Gelatinägg:
  Häll 3 msk vatten och 1 msk gelatin i en kastrull. Låt stå i 5 minuter.
 • Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
  Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum. Gelatinägget är klart!
 • Häll gelatinägget över granolablandningen och krama ihop "degen" till en boll eller lite större bitar. 
  "Smula ut" bitar på bakplåtspappret.
 • Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Rör gärna om var 3e minut.
  Hacka den torkade frukten/bären och blanda runt i den varma granolan.
 • Låt svalna och förvara i lufttät burk.


10 kommentarer på ”AIP-granola, knaprig och “Chunky””

 • Jättegod granola! Det blev dock väligt lite smet, knappt 3 dl och i receptet står det 6 dl. Vad kan jag ha gjort för del? Bytte ut jordmandelflingor mot kokosflingor, men följde annars receptet till punkt och pricka.

  • Hej Monica,
   Hmmm, jag tror när jag räknar i receptet att det nog bör bli ca 4,5 dl, inte 6 dl. Det är nog ett skrivfel är jag rädd… Möjligen att riven kokos blir mindre i volym när man smetat ihop det… (riven kokos eller stora flingor?) Jordmandelflingor (som just nu inte går att få tag i, man får hacka hela blötlagda jordmandlar) är ganska stora.
   Glad att du tyckte om den i alla fall fast det blev för lite! 🙂
   Hälsningar
   Mia

 • Jordmandelflingor får jag inte tag på….
  Vad kan man ta istället?
  Mvh/Cecilia

  • Hej Cecilia,
   Du kan köpa hela jordmandlar, lägga dem i blöt en stund tills de går att tugga och sen hacka dem.
   Vi köper helst från dorimax då de är skalade och innehåller mindre antinutrienter men det finns på andra håll också, har för mig att bodystore har!
   hälsningar
   Mia

 • 5 stars
  Det här receptet gjorde jag som del av en demonterad äppelpaj vilket blev supergott. Tog med mig müslin i en burk, glass i en mattermos, samt färdigtärnad äpple blandad med kanel och socker i en plastburk. Äpplena stekte jag i stekpanna över öppen eld. Mycket uppskattat av både barn och vuxna när de fick äta varm äppelkompott med krispig “smuldeg” och glass, en regnig höstdag mitt ute i skogen.

 • Alternativ till gelationägg. Mixa in matbanan. Blir supergott! (Recept från 5:e juni som jag lade ut på engelskspråkig AIP sida på Facebook. “I mixed som chufanuts (maybe a cup) with half a plaintain to a chunky dough. Seasoned the dough with cinnamon, vanilla, himalaya salt and a pinch of ginger. Greased a parchment paper with coconut oil and baked this dough for about 25-30 minutes. 10 minutes at first, then I broke it up into little pieces and baked them on the other side. Until the dough was crunchy. It became like a granola. I ate it with just a little coconut butter on top and some extra cinnamon”).

   • Det är oklart för mig vilken funktion “gelatinägget” eller “matbanen” har. Är det för att granolan ska bli krispigare?

    • Hej André,
     Gelatinägget gör att det binder ihop, att du får de där goda “klumparna”. Utesluter du gelatinägget så blir det mer som en vanlig müsli. Det funkar det med såklart, men vi tycker att det blir extra gott så här. 🙂
     /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg