Mjölkfri Pannacotta är enkelt och gott! (AIP)

Mjölkfri Pannacotta är enkelt och gott! (AIP)

Att göra mjölkfri Pannacotta är lika enkelt som att göra vanlig. Pannacotta är snabbt att röra ihop, man får bara räkna med lite tid i kylen. Och så kan man smaksätta och justera i oändlighet!
Saffranspannacotta var den första AIP-desserten som vi gjorde när jag började med AIP 1 januari 2018. Då hade vi den till efterrätt på nyår, och hittade receptet hos paleoteket.
I år gjorde vi samma sak men justerade mängderna lite efter våra tycken och adderade lite citronsaft för att få bort lite av kokossmaken. Men grunden är densamma!

Smaksättningar

Klassisk vanilj, julig saffran, påskgul mango, lakrits, lime, choklad, , passionsfrukt eller apelsin är bara några av smakerna att testa…
Servera med ett lager av färska eller frysta tinade bär, en hallon eller mangospegel, som den är, eller varför inte med hjortronsås? Oändliga möjligheter helt enkelt.

Traditionell Pannacotta görs av grädde, mjölk, socker, vanilj och gelatin. Men den är precis lika enkel att göra mjölkfri pannacotta, dessutom blir den helt AIP!
Vi använder oss av Garants kokosmjölk (Willsy Hemköp och Tempo) och gräsbetes nöt-gelatin från Nyttoteket som ger perfekt konsistens.

Vaniljpannacotta med Mangospegel

I den här varianten, som vi gjorde till påsken 2020 (kommer väl gå till handlingarna som “Coronapåsken”), hade vi en vaniljpannacotta i botten och toppade med en spegel av slätmixad mango.
Här nedan hittar du ett grundrecept och ett recept på vaniljpannacotta med mangospegel.

Tips!
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker.

Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning och  Clean collagen , MCT-olja och C8 oil som tillskott.
Prova att göra eget godis med Pure Gelatin eller PaleoLatte med MCT-olja.

Vaniljpannacotta med mangospegel
Maträtt: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 2 pers
Ingredienser
  • Vaniljpannacotta
  • 1 msk Vatten
  • 1 tsk Gelatinpulver
  • 250 ml Kokosmjölk t.ex Garants
  • 2 tsk Honung
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 0,5-1 tsk Pressad citronsaft
  • Mangospegel
  • 1 st Mango
  • 1 msk Vatten
  • 0,75 tsk Gelatinpulver
  • Kiwi/Myntablad till servering. Valfritt
Instruktioner
  1. Vaniljpannacotta:

  2. Häll vattnet i en liten skål och strö över gelatinpulvret. Låt stå några minuter.

  3. Häll kokosmjölk, honung och vaniljpulver i en kastrull.

  4. Värm upp försiktigt under omrörning.

  5. När blandningen är varm blanda i gelatinet och rör tills allt gelatin lösts upp. Pressa lite citronsaft och häll i kastrullen, börja med 0,5 tsk. Smaka av, ha i lite till men låt inte citronsmaken ta över...

  6. Låt svalna lite grann och häll upp i två glasskålar. Ställ in i kylen några timmar tills pannacottan stelnat.

  7. Mangospegel:

  8. Häll vattnet i en liten skål och strö över gelatinpulvret. Låt stå några minuter.

  9. Skala och dela mangon i mindre bitar. Spara lite grann som du tärnar och har till garnering.

    Mixa till slät pure.

  10. Värm försiktigt upp mangopuren under omrörning. När blandningen är varm blanda i gelatinet och rör tills allt gelatin lösts upp.

  11. När pannacottan stelnat i kylen kan du hälla på mangopuren. Låt stå i kylen tills mangospegeln stelnat till lite.

  12. Dekorera med mango och kanske lite kiwi eller ett myntablad innan servering.

Pannacotta Grundrecept

Grundrecept, variera med olika smaksättningar tex:

AIP: saffran (0,25 g =½paket), carob, lime, apelsin.

EJ AIP: lakritspulver, choklad

Maträtt: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 2 pers
Ingredienser
  • 1 msk Vatten
  • 1 tsk Gelatinpulver
  • 250 ml Kokosmjölk
  • 2 tsk Honung
  • 0,5 krm Vaniljpulver
  • 0,5-1 tsk Pressad citronsaft
  • Tex bär till servering.
Instruktioner
  1. Häll vattnet i en liten skål och strö över gelatinpulvret. Låt stå några minuter.

  2. Häll kokosmjölk, honung och vaniljpulver +ev smaksättning i en kastrull.

  3. Värm upp försiktigt under omrörning.

  4. När blandningen är varm blanda i gelatinet och rör tills allt gelatin lösts upp.

    Pressa lite citronsaft, och häll i kastrullen, börja med 0,5 tsk. Smaka av, ha i lite till men låt inte citronsmaken ta över...

  5. Låt svalna lite grann och häll upp i glasskålar. Ställ in i kylen några timmar tills pannacottan stelnat.

  6. Dekorera med bär innan servering.

 



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg