Paleolatte, Ägglatte, bulletproof coffee -våga prova!

Paleolatte, Ägglatte, bulletproof coffee -våga prova!
Inlägget innehåller annonslänkar

Paleolatte, Ägglatte, våga prova!

Paleolatte, Ägglatte, Fettkaffe, Paleokaffe kalla det vad du vill (vilket som låter trevligast i dina öron själv föredrar jag nog Paleolatte) men det här är ett smidigt sätt att få i sig bra med fett och protein och som du står dig bra på länge!

Själv dricker jag inte kaffe, jag har aldrig gjort det och det verkar onödigt att starta nu, så den här ”latten” står Niclas för hemma hos oss. Jag måste erkänna att han var skeptisk till en början. Ägg, kaffe och fett?! På allvar?
Fettkaffe låter ju inte så tilltalande direkt… Men allt du behöver är en stavmixer och ett öppet sinne så går det bra det här ska du se!
Nåväl.
Jag mixade ihop en till min mamma och en till honom, kryddade dem olika, och båda två blev så otroligt positivt överraskade!
”Det smakar latte” sa Niclas lite förvånat.

Kryddningen kan varieras efter dagsform och smakpreferenser men lakrits, kanel och kardemumma har gått hem hittills med lakrits som klar favorit!
Så trots namnet, ge det en chans och mixa dig en ägglatte. Niclas lovar, det smakar inte ägg utan är en krämig och god, skummande Paleolatte.

Varför en Paleolatte?

Att t.ex börja dagen med en Paleolatte är ett bra sätt att få i sig både protein och bra fett vilket gör att du står dig länge utan att bli hungrig. Perfekt om du har ont om tid eller tycker det är lite svårt att få till en bra frukost eller mellanmål. Det man äter på morgonen lägger lite ribban för dagen vad gäller blodsockret, därför är protein på morgonen inte alls tokigt!
Dessutom ägg ett väldigt nyttigt livsmedel, även rått. Här i Sverige är det ingen risk för salmonella genom att äta råa ägg.

Nyttan med Ägg

Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen förutom C-vitamin, det kallas ett s.k. fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein innebär att alla essentiella aminosyror finns med i livsmedlet, dvs de aminosyror som kroppen inte kan tillverka eller inte kan tillverka i tillräcklig mängd själv. Dessa måste alltså tillföras genom kosten. De essentiella aminosyrorna är:
Fenylalanin
Histidin
Isoleucin
Leucin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin
(Arginin är även essentiellt för barn.)

Förutom alla essentiella aminosyror hittar du en mängd mineraler och vitaminer (såsom D-vitamin och B12) samt ca 10g fett.

Vilket fett i kaffet?

Bra fetter är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera optimalt. Kokosolja eller Ghee/smör är vanligast att man använder i kaffet. I vårt recept nedan har vi använt både och för att få tillgång till olika former av fettsyror, men det kan du ju göra lite som du vill. Kanske vill man börja med 1 msk istället för två. Vill man gå ännu mer all-in så kan man tillsätta MCT-olja och då får man en s.k. ”Bulletproof coffee”.

Då är man ute efter de medellånga fettsyror som finns i kokosolja och MCT-oljan (Medellånga fettsyror) som tas upp i kroppen på ett annorlunda sätt än långkedjade fettsyror. Medellånga fettsyror behöver inte galla eller enzymer för att brytas ner i matspjälkningssystemet utan tas upp direkt i tarmen till levern där de omvandlas till ketoner.
Ketonerna transporteras via blodet runt i hela kroppen. Då använder kroppen medellånga fettsyror som energi istället för att lagra det som kroppsfett.
Är du nyfiken på MCT-olja så kan du läsa mer t.ex. här.

Men AIP då?

Kaffe ingår ju normalt inte i AIP men det kan vara svårt för många. Dricker du kaffe så kan du lika gärna göra den nyttigare tänker jag!
Så för AIP; om du fortfarande dricker lite kaffe så uteslut ägget, det blir en bra boost med fettkaffe ändå!

Nu är det bara att köra igång!

Tips!
En Paleolatte funkar fint att hälla upp på en termos och ta med sig on the go!

Ägglatte

Du kan byta ut kaffet mot Cikoriakaffe (AIP) eller Classic Chai och Sweet Chai. (Ej AIP)
Kök: Paleo
Portioner: 1 kopp

Ingredienser

 • 2 dl Varmt kaffe
 • 1 st Rått ägg
 • 1 msk Kokosolja/MCT-olja
 • 1 msk Smält Ghee/Smör
 • Valfri Krydda t.ex laktits, kanel, kardemumma

Instruktioner

 • Mixa alla ingredienser med stavmixer häll upp i kopp/glas.
  Toppa med lite krydda.
  Enjoy!


2 kommentarer på ”Paleolatte, Ägglatte, bulletproof coffee -våga prova!”

 • Tack för receptet! Gjorde en Cikorialatte med kanel direkt jag hittade receptet och det blev såå såå gott!

  • Men hurra vad roligt! Tack Charlotta för att du tog dig tid att skriva 🙂
   Ha en fin helg och njut av din latte! 🙂
   /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg