Över 50 namn på socker

Över 50 namn på socker

“Vad är egentligen problemet med socker?”

I vår lilla gratis e-postkurs “Den inflammatoriska maten” gör vi en djupdykning i de livsmedelsgrupper som de flesta antiinflammatoriska kosthållningar väljer att utesluta, nämligen spannmål, mjölkprodukter och vitt socker.
I det här inlägget fokuserar vi på det vita sockret men vill du också läsa mer om de andra delarna så anmäler du dig här till de tre informativa e-postutskicken.

Problemet med socker brukar jag lite förenklat beskriva genom att belysa hur våra kroppar påverkas; dels påverkan på levern och dels påverkan på hjärnan.

Här nedan hittar du också en lista på de över 50 olika namn på socker som du till exempel kan hitta i en innehållsförteckning.

Leverns påverkan

Socker, eller sackaros, utgörs av lika delar glukos och fruktos. Fruktos låter ju bra, eller hur? Men det kan uppstå problem när kroppen får för mycket fruktos.
Metabolismen, kroppens nedbrytning, av glukos och fruktos skiljer sig åt på flera sätt. Nästan varje cell i hela kroppen kan använda glukos som energi, medan bara levern kan metabolisera fruktos.
Glukos kan med andra ord spridas i hela kroppen och användas som energi i muskler och organ, men detsamma gäller alltså inte för fruktos. Stora kvantiteter av fruktos går direkt till levern, eftersom inga andra celler kan använda eller metabolisera det, vilket belastar levern hårt. Levern i sin tur metaboliserar fruktosen vidare till glukos, laktos och glykogen.

Men det är inte frukten vi äter som är problemet. I frukt förpackas fruktosen med viktiga fibrer och vitaminer som dels är nyttiga för oss och dels gör att fruktosen inte kommer ut i blodet lika fort. Dessutom äter vi inte kopiösa mängder frukt på en och samma gång.
Problemet ligger i det dolda sockret, det tillsatta sockret som finns i de allra flesta processade livsmedel och halvfabrikat som finns att köpa idag. Om du inte redan gör det, så börja läs på innehållsförteckningarna. Du kommer att bli förvånad över hur svårt det kan vara att hitta livsmedel utan tillsatt socker i någon form!
Det är det dolda sockret som vi får i oss alldeles för mycket av. Vilket innebär att vår källa till fruktos kommer till största delen från vitt socker, inte frukt.

Tidigare har socker bedömts som onödiga kalorier, men helt ofarliga. Men ett överskott av socker tvingar kroppen att omvandla socker till fett. Stora mängder fruktos höjer fettproduktionen i levern, vilket verkar kunna rubba ämnesomsättningen. Det kan i längden leda till att man utvecklar bukfetma och det som läkare kallar metabolt syndrom.

Hjärnans påverkan

Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Det triggar vårt belöningssystem i hjärnan som gör att vi vill ha mer av den varan. Detta resulterar i överätning och överskottskalorier. Du vet säkert, precis som jag, hur svårt det är att sluta äta det där söta när man väl har börjat…

Det raffinerade sockret går snabbt ut i blodet och utlöser en motreaktion i form av för hög insulinnivå. Reaktionen är snabb och stark och orsakar svängningar i balansen av kroppens olika signalsubstanser. Med andra ord; när vårt blodsocker snabbt blir för högt trycker insulinet ner det lika kraftigt vilket gör att vi vill ha nytt socker för att höja det igen. Och så är karusellen igång.

Bitten Jonsson på Bittens addiction är expert på sockerberoende.
Hon pratar också om sockerliknande mat. Snabba kolhydrater påverkar hjärnan på samma sätt som vitt socker. Hon jämställer endast 2 ½ dl pasta/makaroner med den påverkan som 10 teskedar socker ger på hjärnan. (!) Det tål att tänkas på.

Även om du inte har ett riskbeteende eller ett sockerberoende så mår vi alla bättre av en jämnare blodsocker. Att försöka äta så ren och oprocessad mat som möjligt är ett bra steg på vägen mot bättre hälsa.

50 olika namn på socker

Att börja läsa på ingrediensförteckningen till alla livsmedel man köper är för många en ögonöppnare. Här nedan är en lista på 50 olika namn för vad du kan hitta i en innehållsförteckning och som faktiskt egentligen är socker/tillsatt sötning.
Vissa av dem är s.k naturlig sötning och som man inom paleokosten tycker är ok att äta i lagom mängd, t.ex honung, kokossocker, lönnsirap, torkad frukt etc. Då helst i så oprocessad och naturlig form som möjligt.

Agavenektar
Agavesirap
Druvjuice
Betsocker
Dadelsirap
Dextros
Druvsocker (bara glukos)
Farinsocker
Florsocker
Fruktjuice
Fruktos
Fruktos-Glukossirap (fruktos ca 40-60%)
Fruktossirap
Fruktpuré
Fruktsocker (ren fruktos)
Glukos
Glukos-fruktossirap (fruktos ca 40-60%)
Glukossirap (Bara glukos)
Glykos
Honung
Invertsocker (socker löst i vätska)
Invertsockersirap (socker löst i vätska)
Isoglukos
Juicekoncentrat
Kokossocker
Laktos
Lönnsirap
Majssirap
Majsstärkelse
Maltodextrin
Maltos (Bara glukos)
Maltsirap
Maltsocker
Melass
Mjölksocker
Modifierad stärkelse
Palmsocker
Potatisflingor
Potatismjöl
Potatisstärkelse
Råsocker
Rörsocker
Sirap
Stärkelse
Stärkelsefruktossirap
Socker/Sackaros (50/50 fruktos/glukos)
Sukros
Torkad frukt
Trehalos
Vetestärkelse

Men hur gör man?

Fikakulturen i Sverige är stark, och självklart kan man fika och äta gott även om man utesluter vitt socker. Att använda sig av naturlig sötning så som honung, kokossocker, frukt och bär är ett bra sätt att ersätta det processade vita sockret. Men självklart har allt socker, oavsett form, påverkan på blodsocker och sötsug. Vi tycker dock att det är bättre att göra bra val i vardagen så på vår hemsida hittar du förutom bra mat lagad från grunden också många recept på fika, efterrätter och bakverk utan vitt socker. En hälsosam livsstil behöver inte vara absolut, har du en väl fungerande blodsockerkontroll utan insulinresistens klarar kroppen av en blodsockerhöjning fint då och då.
Som vanligt behöver kost och hälsa individanpassas utefter just din kropp, din situation och dina mål.


Foto: annTherese Johansson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *