Blåbärspaj / Smulpaj, Paleo

Blåbärspaj / Smulpaj, Paleo

Egentligen är det kanske inte jätteavancerat att laga Paleoanpassad mat. Man får lära sig att tänka lite annorlunda och använda råvaror och kryddor man kanske inte normalt använt tidigare.
Men när det kommer till bakning så är det faktiskt en helt annan femma. Det är inte bara glutenfritt, det är också spannmålsfritt, och det höjer utmaningen en smula.

Jag har förkovrat mig i flertalet glutenfria baknings-böcker och det finns mycket inspiration att hämta, men det blir fortfarande lurigt när man i princip bara har nötmjöler och kokosmjöl att välja på. Det är därför jag är så glad att vi hittat Cassava och, framförallt för bakning, jordmandelmjöl. Fint Jordmandelmjöl har jag märkt är liknande i struktur som mandelmjöl och funkar ofta att byta ut rätt av. Men varför byta ut mandelmjölet, det är ju Paleo? undrar du kanske då.
Ja det stämmer, men det är inte AIP och det kan ligga en vinst i att hålla nere vissa återintroducerade livsmedel och framförallt de som är högt i fodmap.
Jag kan tydligt känna att jag ibland maxat min tolerans av tex mandelmjöl/kokosmjöl och att magen börjar bli lite orolig. Därför försöker jag hålla mig så nära AIP som möjligt men låta mig sväva ut när jag mår riktigt bra.

Fika med balans

Äter man Paleo är ju grundtanken att man ska äta ren och oprocessad mat för att kunna optimera sin hälsa och både förebygga ohälsa samt/eller ge kroppen chans att läka optimalt. Det gör man om man äter vanlig Paleo, AIP är en högre växel kan man säga och absolut inte nödvändigt om man inte har hälsoproblem.
Dessa nötmjöler är ju faktiskt processade om än i naturlig form, men det påverkar tex kolhydratstrukturen.
Så använding av frukter, nötter, frön och mjöler säger man inom Paleo ska ätas med måtta, just för att tillgången på dessa livsmedel (som det var under stenåldern och det är vi genetiskt anpassade för) var inte så stor och bara under vissa perioder.
Så med det i åtanke försöker jag att inte gå bananas, vilket är svårt just nu i frukt och bärsäsong…

Men man måste ju fika också! Och nu byter jag gärna mandelmjölsmackor mot blåbärspajer och äppelkakor, så det blir lite goda fikarecept framöver varvat med bra vardagsmatrecept. Jag hoppas det kommer att smaka, provar ni något av recepten så återkoppla gärna eller tagga oss på Instagram! I våra receptsamlingar kan du hitta massor av inspiration till fika, jul och påsk.

Varianter på smulpaj

Häromdagen gjorde vi alltså ett nytt recept på smulpaj med blåbär. Det blev så gott att vi bestämde oss för att göra en repris och med den fira in vår yngsta killes första dag i klass ett. En Stor Dag. Då behöver man paj!

Smulpaj kan man ju variera lite som man vill och många är kokosbaserade eller med mandelmjöl. Jag är inte så förtjust i när kokos tar över smakmässigt och mandelmjölet är som sagt hög fodmap. Så här kommer en variant med bl.a. jordmandelmjöl. Men har man inte det hemma finns det alternativ såklart!
Sockerfritt, glutenfritt och mjölkfritt -Som alltid!

Ersätt ägg!

Med ett Gelatinägg (AIP) eller Chiaägg (paleo) kan du ersätta ägget i receptet på ett enkelt och gott sätt!

Tips!
AIP, fodmap etc= stökigt? Kolla i menyn och läs om de olika kosthållningarna eller lyssna på min föreläsning “Kosten som läker”, där reder vi ut alla frågetecken!

Tips2!
Jordmandelmjöl och Cassavamjöl från Dorimax hittar du i vår Webshop.

Tips3!
Garants kokosgrädde är helt utan tillsatser och funkar fint att vispa bara den är väl kyld.
Vi har numera alltid en förpackning ståendes i kylen. Smaksätt gärna med lite vaniljpulver!

Blåbärspaj / Smulpaj Paleo

Till en form på ca 24 cm

Ingredienser

 • 5 dl Blåbär
 • 1 tsk Potatismjöl eller Arrowrot
 • 1 dl Mandelspån eller Kokoschips
 • 1,5 dl Riven kokos
 • 1,5 dl Grovt Jordmandelmjöl, siktas eller Mandelmjöl
 • 1 tsk Kardemumma valfritt
 • 2 msk Kokosolja eller Ghee/Smör
 • 2-3 msk Honung
 • 1 st Ägg

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 175 grader. 
  Lägg blåbären i en ugnsfast form och strö över potatismjölet. 
 • Sikta i jordmandelmjölet och blanda sen i resten av de torra ingredienserna i en bunke.
 • Häll i honungKnäck i ägget och rör ihop smeten noga. och kokosolja och jobba ihop till smulig konsistens. 
 • Smula ut smeten över blåbären. 
  Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg och bären bubblar. 

  Får pajen för fort fin färg? Lägg på lite folie och fortsätt grädda. 


2 kommentarer på ”Blåbärspaj / Smulpaj, Paleo”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg