Gelatinägg, byt ut ägg! (AIP)

Gelatinägg, byt ut ägg! (AIP)

Varför gelatinägg?

Är man allergisk, överkänslig eller följer AIP kan det vara svårt att hitta bra substitut för ägg som inte tar över i smak (tex banan) men ändå binder ihop degen/smeten. Detta gör gelatinägg till ett superbra alternativ!
Ägg är en väldigt vanlig allergen, och följer man AIP, det Autoimmuna Protokollet, utesluter man ägg i elimineringsfasen. Äggula kan många återintroducera medan själva äggvitan kan vara tuffare. Därför ligger äggula i Fas1 och äggvita i fas4 av återintroduktion. Här kan du ladda ner vår återintroduktionsguide för AIP: Viaventri Återintroduktion Guide

Att göra ett gelatinägg är vansinnigt enkelt, det är knappt värt att kalla det “recept”! Vi använder ett högkvalitativt gräsbetes och nöt-gelatin från Nyttoteket 
Här har vi använt gelatinägg i en paleo-smulpaj istället för ägg.

Gelatin har en aminosyraprofil som liknar kollagen med ett högt innehåll av glycin, glutamin, prolin och hydroxiprolin.
Aminosyran glycin är till exempel väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan, precis som kollagen. Så det finns fler fördelar med gelatinägg än bara själva ersättningen av en ingrediens.

Ytterligare alternativ till ägg

Ytterligare ett alternativ till ägg, men som inte är strikt AIP, är Chiaägg. Du använder chiafrön som kan vara lättare för många att återintroducera än ett helt ägg. Chiafrön brukar ligga i Fas2 av återintroduktionen.  Vi brukar beställa hem dessa chiafrön från Bodystore. Se här hur du enkelt gör Chiaägg.

Tips!
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning och  Clean collagen och MCT-C8 oil som tillskott.

Tips2!
Prova att göra eget godis med Pure Gelatin eller PaleoLatte med MCT-olja.

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR.
Skriv ut receptet
3 från 1 röst

Gelatinägg

Måltid: Tillbehör
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 1 st

Ingredienser

 • 1 msk Gelatinpulver - Nyttoteket
 • 3 msk Vatten

Instruktioner

 • Häll 3 msk vatten och 1 msk gelatin i en kastrull. Låt stå i 5 minuter.
 • Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
 • Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  Blanda i din smet/deg precis som ett vanligt ägg.
 • Om du behöver byta ut fler än ett ägg ta 4 msk vatten till 1 msk gelatin för ett ägg.
  Alltså 8 msk vatten och 2 msk gelatin till 2 ägg.


7 kommentarer på ”Gelatinägg, byt ut ägg! (AIP)”

 • Hej!
  Kan ni snälla lägga upp en film om hur ni gör gelatinägg? Uppfattar att det ska vara så otroligt enkelt. När jag ska vispa upp skummet händer i princip ingenting, låter jag det svalna något uppstår istället en gelémassa som fastnar i vispen. Testade tom att anvönda elvispen och då letade sig gelémassan upp på ”visppinnarna” som sitter fast i elvispen.😳🙈😬

  • Hej Maria,
   Aj, då… Ja vilken bra ide! När jag bakar nästa gång ska jag filma hur man gör gelatinägget! 🙂
   Jag låter bara gelatinet smälta i kastrullen och vispar sen för hand. Så något måste vara olikt… Vilket gelatin använder du?
   Hälsningar
   Mia

 • Hej Viaventri!
  Jag har en fråga gällande gelatin-ägg. Jag testade det när jag skulle göra julköttbullarna, brukar i normala fall ha blandfärs till köttbullar samt linfrö i som substitut för ägg, men denna gång ville jag testa nötkött o gelatin-ägg. Men det blev inte alls bra, köttbullarna blev mer som “studsbullar”. Upplevde att själva gelatinet stelnade och blev till gummiartad gelé nästan direkt, vad tror du gick fel? Några husmorstips i bakfickan?
  Tack för en fin och inspirerande hemsida.

  • Hej Camilla,
   Jag har inte provat att ersätta ägg med gelatinägg i matlagning så jag vet inte riktigt…
   Det låter som om det blev lite för mycket gelatin, den ska ju bara hålla ihop, inte ta över så det blir gummibollar…
   Gelatinpulvret är viktigt att det “blommar” ca 5 min i vatten först. Sen ska det värmas rejält så allt smälter. Då upplever jag inte att det stelnar fort som du säger… utan det uppvärmda gelatinet kan till och med få svalna en liten stund innan jag vispar upp det till skum igen (lite lägger sig flytande på botten) och blanda i min smet.
   Jag vet inte om det hjälpte så mycket att lista ut problemet… Men hoppas julen blev bra de studsiga köttbullarna till trots! 🙂

   Tack för dina fina ord om vår sida!
   Hälsningar
   Mia

    • Hej Sofie,
     Tack för tipset, dock är inte kikärtor/spad ok enligt paleo då det är en baljväxt. Alla recepten här är enligt paleo. Men för dem som också äter baljväxter så är det ett superbra tips!
     Hälsningar
     Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg