Gelatinägg, byt ut ägg! (AIP)

Gelatinägg, byt ut ägg! (AIP)

Varför gelatinägg?

Är man allergisk, överkänslig eller följer AIP kan det vara svårt att hitta bra substitut för ägg som inte tar över i smak (tex banan) men ändå binder ihop degen/smeten. Detta gör gelatinägg till ett superbra alternativ!
Ägg är en väldigt vanlig allergen, och följer man AIP, det Autoimmuna Protokollet, utesluter man ägg i elimineringsfasen. Äggula kan många återintroducera medan själva äggvitan kan vara tuffare. Därför ligger äggula i Fas1 och äggvita i fas4 av återintroduktion. Här kan du ladda ner vår återintroduktionsguide för AIP: Viaventri Återintroduktion Guide

Att göra ett gelatinägg är vansinnigt enkelt, det är knappt värt att kalla det “recept”! Vi använder ett högkvalitativt gräsbetes och nöt-gelatin från Nyttoteket 
Här har vi använt gelatinägg i en paleo-smulpaj istället för ägg.

Gelatin har en aminosyraprofil som liknar kollagen med ett högt innehåll av glycin, glutamin, prolin och hydroxiprolin.
Aminosyran glycin är till exempel väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan, precis som kollagen. Så det finns fler fördelar med gelatinägg än bara själva ersättningen av en ingrediens.

Ytterligare alternativ till ägg

Ytterligare ett alternativ till ägg, men som inte är strikt AIP, är Chiaägg. Du använder chiafrön som kan vara lättare för många att återintroducera än ett helt ägg. Chiafrön brukar ligga i Fas2 av återintroduktionen.  Vi brukar beställa hem dessa chiafrön från Bodystore. Se här hur du enkelt gör Chiaägg.

Tips!
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning och  Clean collagen , MCT-olja och C8 oil som tillskott.

Tips2!
Prova att göra eget godis med Pure Gelatin eller PaleoLatte med MCT-olja.

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR.
Gelatinägg
Maträtt: Tillbehör
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 1 st
Ingredienser
  • 1 msk Gelatinpulver tex Nyttotekets
  • 3 msk Vatten
Instruktioner
  1. Häll 3 msk vatten och 1 msk gelatin i en kastrull. Låt stå i 5 minuter.

  2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.

  3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.

    Blanda i din smet/deg precis som ett vanligt ägg.

  4. Om du behöver byta ut fler än ett ägg ta 4 msk vatten till 1 msk gelatin för ett ägg.

    Alltså 8 msk vatten och 2 msk gelatin till 2 ägg.

close
Vill du veta när AIP-appen lanseras?

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg