fbpx

Lägg in egen Paleosill i år! 5 goda recept (Paleo/AIP)

Lägg in egen Paleosill i år! 5 goda recept (Paleo/AIP)

Paleosill

Häromdagen lade vi in sill. En tradition sen flera år faktiskt, vi är ett gäng familjemedlemmar som träffas och lägger in en herrans massa sill tillsammans. Det är roligt att varje år testa nya smaker. Det är enkelt och lite pyssligt.
Det har blivit massor med varianter genom åren men i år gjorde vi, förutom Paleosillen nedan, Skogshuggarsill, Apelsinsill, Glöggsill samt Lime och vaniljsill. Bara att googla så hittar man lite olika varianter att justera efter smak.
I vanliga fall brukar vi använda 5-minuters sill men eftersom de innehåller socker (!?) så valde vi Abbas inläggningssill istället till de 5 varianter av Paleosill som vi gjorde.
Det blev; Lingonsill, Blåbärssill, Havtornsill, Ingefära och citronsill samt experimentet Vitlökssill (som är min personliga favorit)!

Sötning

I vanlig 1-2-3-lag använder man ju vitt socker. Eftersom det inte är ett alternativ för oss så provade vi 3 andra sorters sötning i lagen;
-Honung
-Inulin från Cicoria
-Råsaft från äpple.
Vi valde honung till ingefära och lingonen, äpple till Havtorn och inulin till Blåbären.
Det mest spännande är nog vitlökssillen som vi gjorde med hemmagjord kokosyoghurt och majonnäs istället för gräddfil och köpemajo! Det blev riktigt, riktigt bra! Klicka på länken för recept på hemmagjord Kokosyoghurt och enkel Majonnäs.

Eftersom jag inte ätit sill sen jag började med AIP tänkte jag helt enkelt göra en återintroduktion och se hur jag reagerar. Sill är aip och borde vara ok men jag tänker att den är ju lite stark så jag kör en test. Just in case.
Klicka på länkarna under bilden för receptet:


Lingonsill


Blåbärssill


Havtornssill


Vitlökssill


Citron och ingefärasill

Paleojulbord

Vi ska försöka hinna lägga upp några recept på de paleorätter vi kommer ha på vårt julbord.
Hittills ser planen ut så här: (de kursiverade kommer recept på om vi hinner!)

Skinka med paleogriljering
5 st sillar
Julköttbullar
Revben, kanske med nån ytterligare kryddning.
Majonnäs till ägghalvorna
Dijonsenap (ica eller Kung Markatta har varianter som är ok)
Äppelmos till skinkan, slätmixad men samma recept som i länken
Bröd, en gammal favorit som vi inte gjort på länge men som vi gör om lite, originalrecept här.
Ris á la Malta (gjord på tapiokapärlor och gudagod! Finns i vår receptsamling)
Kanel och apelsinglaserad palsternacka. Omgjort recept från Coop, gjorde förra året, sååååå god! Originalrecept här.

Hur ser ert julbord ut? Ha en fin vecka och stressa inte för mycket!

/Mia och Niclas



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *