Lägg in egen Paleosill i år! 5 goda recept (Paleo/AIP)

Lägg in egen Paleosill i år! 5 goda recept (Paleo/AIP)

Paleosill

Häromdagen lade vi in sill. En tradition sen flera år faktiskt, vi är ett gäng familjemedlemmar som träffas och lägger in en herrans massa sill tillsammans. Det är roligt att varje år testa nya smaker. Det är enkelt och lite pyssligt.
Det har blivit massor med varianter genom åren men i år gjorde vi, förutom Paleosillen nedan, Skogshuggarsill, Apelsinsill, Glöggsill samt Lime och vaniljsill. Bara att googla så hittar man lite olika varianter att justera efter smak.
I vanliga fall brukar vi använda 5-minuters sill men eftersom de innehåller socker (!?) så valde vi Abbas inläggningssill istället till de 5 varianter av Paleosill som vi gjorde.
(Obs! Efter detta inlägget publicerades har de tillsatt konserveringsmedel. Se stycket under för alternativ!)
Det blev; Lingonsill, Blåbärssill, Havtornsill, Ingefära och citronsill samt experimentet Vitlökssill (som är min personliga favorit)!

Lägga in från grunden eller välj Saltsill

Tyvärr har Abba numer tillsatt konserveringsmedel i sin inläggningssill. (!?) Vill man då hitta ett annat alternativ så kan man lägga in sin sill helt från grunden eller köpa Saltsill och vattna av. Att först grava sillen och sen lägga in den tar några dagar medan Saltsill är en lite snabbare variant (ingredienser bara sill och salt) där man vattnar ur sillen i ca 10 timmar. Byt vatten ett par gånger. Sen är det bara att smaksätta och lägga in sillen enligt recepten.
Vi har tex köpt Prinsens Saltsillfilé på ICA.

Sötning

I vanlig 1-2-3-lag använder man ju vitt socker. Eftersom det inte är ett alternativ för oss så provade vi 3 andra sorters sötning i lagen;
-Honung
-Inulin från Cicoria
-Råsaft från äpple.
Vi valde honung till ingefära och lingonen, äpple till Havtorn och inulin till Blåbären.
Det mest spännande är nog vitlökssillen som vi gjorde med hemmagjord kokosyoghurt och majonnäs istället för gräddfil och köpemajo! Det blev riktigt, riktigt bra! Klicka på länken för recept på hemmagjord Kokosyoghurt och enkel Majonnäs.

Eftersom jag inte ätit sill sen jag började med AIP tänkte jag helt enkelt göra en återintroduktion och se hur jag reagerar. Sill är aip och borde vara ok men jag tänker att den är ju lite stark så jag kör en test. Just in case.
Klicka på länkarna under bilden för receptet:


Lingonsill


Blåbärssill


Havtornssill


Vitlökssill


Citron och ingefärasill

Paleojulbord

Vi ska försöka hinna lägga upp några recept på de paleorätter vi kommer ha på vårt julbord.
Hittills ser planen ut så här: (de kursiverade kommer recept på om vi hinner!)

Skinka med paleogriljering
5 st sillar
Julköttbullar
Revben, kanske med nån ytterligare kryddning.
Majonnäs till ägghalvorna
Dijonsenap (ica eller Kung Markatta har varianter som är ok)
Äppelmos till skinkan, slätmixad men samma recept som i länken
FröBröd, en gammal favorit!
Ris á la Malta (gjord på tapiokapärlor och gudagod! Finns i vår jul-receptsamling
Kanel och apelsinglaserad palsternacka. Omgjort recept från Coop som vi gjorde redan förra året, sååååå god! Originalrecept här.

Hur ser ert julbord ut? Ha en fin vecka och stressa inte för mycket!

/Mia och Niclas



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *