Enkelt Fröbröd, men åh så gott! (Paleo)

Enkelt Fröbröd, men åh så gott! (Paleo)

Enkelt Fröbröd (Paleo)

Jag minns så väl när jag och Niclas gick runt på Coop hemmavid. Det var flera år sedan men jag hade redan då magproblem och experimenterade just då med att utesluta gluten och jäst. Jag scannade hyllorna med olika sorters mjöl och hittade en sån där färdigblandad bak-mix med titeln ”Stenåldersbröd” (ni vet hur de ser ut, det finns allt från bröd till muffins).
Jag läste innehållsförteckningen och det var en blandning av nötter, mandel och fröer som man i princip bara blandade i ägg och olja i. Så jag gick hem och googlade och hittade ett recept som vi sen använde och varierade i flera år. Så enkelt och gott bröd! Originalet hittar ni här.
Nu när jag återintroducerade solros och pumpafrön under jul och nyårshelgen, och det gått bra, så var det dags att göra det här brödet igen! Det är riktigt grovt, håller sig lääänge i kylen och kan varieras i oändlighet. Jag älskar recept som man kan justera efter det man har hemma, bara hålla sig till totalmängden.

Vilken Olja?

Eftersom originalreceptet innehåller rapsolja som är neutral i smaken valde vi att byta ut den mot Extra Mild Olivolja för att inte smaken från olivoljan skulle ta över. Det blev jättebra!
Inom Paleo undviker man vegetabiliska oljor pga. sin höga kvot Omega-6. Olivolja frikänns pga. sitt höga näringsinnehåll och att den är rik på b.la polyfenoler som bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress (Förekomst av stora mängder fria radikaler).
Rapsolja, eller vegetabiliska oljor generellt, framställer man genom att man pressar fröet på växten. Avokadoolja och olivolja är de två undantagen där man istället pressar fruktköttet.
Rapsolja är det bästa alternativet därefter, då det är den vegetabiliska olja som innehåller minst Omega-6. Så det är helt enkelt ett val man får göra. I det här receptet funkade Mild Olivolja i alla fall fint!
Men nu skulle det ju inte handla om olja utan om bröd. Nåja, det far iväg ganska ofta när man tänker och skriver samtidigt…

Här kommer i alla fall receptet!

5 från 2 röster
Enkelt Fröbröd (Paleo)
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
1 t
Total tid
1 t 10 minuter
 

Om man håller sig till ungefär 600 gram frön och 150 gram torkad frukt kan man variera receptet efter de ingredienser man har hemma. 
Man kan också helt utesluta den torkade frukten om man vill.

Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 1 limpa
Ingredienser
 • 200 g Mandel
 • 200 g Pumpafrön
 • 100 g Sesamfrön
 • 100 g Solrosfrön
 • 75 g Torkade Fikon Kan uteslutas
 • 75 g Torkade Tranbär Kan uteslutas
 • 2 tsk Salt
 • 5 st Ägg
 • 1 dl Extra Mild Olivolja Eller annan valfri olja t.ex neutral kokosolja
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 160 grader.
  Klä en brödform med bakplåtspapper. (Inte helt nödvändigt men smidigt pensla annars formen med tex kokosolja eller ghee)

 2. Mixa mandlarna lite grovt i en mixer. Lite småmjöligt och lite stora bitar brukar det bli.

 3. Väg upp de övriga fröerna och blanda med mandeln. 
  Blanda i salt.

 4. Skär bort den lilla knoppen på fikonen och hacka dem grovt.
  Blanda i de hackade fikonen och tranbären i fröblandningen.

 5. Vispa upp äggen, tillsätt oljan.
  Blanda i fröblandningen.

 6. Klicka i smeten i formen, jämna till ovansidan lite.
  Grädda ca 60-70 minuter.
  Låt svalna helt i formen.

 7. Förvara i kylskåp så håller brödet 7-10 dagar. Minst.8 thoughts on “Enkelt Fröbröd, men åh så gott! (Paleo)”

 • 5 stars
  Hej. Ser gott ut! Men undrar angående oljan, jag förstod inte riktigt. Är rapsolja okej att äta inom paleo? Trodde att man undvek rapsolja pga att raps är ett spannmål.

  • Hej Veronica,
   Jaa det stämmer, generellt undviker man rapsolja inom Paleo. Men det är lite av en gråzon. En del är väldigt strikta och äter endast det som är “godkänt”. En del tycker att Rapsolja är okej i mindre mängder då denna innehåller minst omega 6.På samma sätt som en del äter potatis men andra inte.
   Anledningen att jag tar upp rapsoljan som ett alternativ är att extra mild olivolja kan vara lite lurig att få tag på. Och då är rapsoljan ett bra alternativ jämfört med övriga vegetabiliska oljor. Sen får man själv ta beslutet hur man vill göra. En fin kvalitetsrapsolja kan vara ok då och då om man känner så.
   Hälsningar
   Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg