Citron och ingefärasill (Paleo/AIP)

Citron och ingefärasill (Paleo/AIP)

Citron och ingefärasill

Vad kan gå fel med ingefära, honung och citron?! En superkombo som funkar riktigt bra till inlagd sill.

Lägga in från grunden eller välj Saltsill

Tyvärr har Abba numer tillsatt konserveringsmedel i sin inläggningssill som vi använt förut. (!?) Vill man då hitta ett annat alternativ så kan man lägga in sin sill helt från grunden eller köpa Saltsill och vattna av. Att först grava sillen och sen lägga in den tar några dagar medan Saltsill är en lite snabbare variant (ingredienser bara sill och salt) där man vattnar ur sillen i ca 10 timmar. Byt vatten ett par gånger. Sen är det bara att smaksätta och lägga in sillen enligt recepten.
Vi har tex köpt Prinsens Saltsillfilé på ICA.

Lag till Sill

Den här lagen räcker till 1 paket inlagd sill, 420g.
Läs recepten med smaksättning noga. Ibland ska man lägga in fler ingredienser i den varma lagen.
Det är viktigt att lagen kallnat innan man häller den över sillen, annars tillagas sillen lite grann och blir mjuk och mosig.

Ingredienser

  • 1,5 dl Vatten
  • 0,5 dl Ättika 12%
  • Sötning, välj en av dessa:
  • 1.5 msk Honung eller
  • 6 msk Inulin från Cikoria eller
  • 1,5 dl Råpressad saft från Äpplen

Instruktioner

  • Blanda vatten, ättika och valfri sötning i en kastrull. 
    Koka upp.
    Låt svalna.
  • Smaksätt sillen genom att följa instruktionerna nedan .
Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Citron och Ingefärasill

Receptet avser 1 paket inlagd sill, 420g.
Det är viktigt att lagen kallnat innan man häller den över sillen, annars tillagas sillen lite grann och blir mjuk och mosig.

Ingredienser

  • 1 st Lag, se recept ovan
  • Läggs i Lagen:
  • 1,5 cm Ingefära
  • 1 st Litet Lagerblad
  • 2-3 st Svartpepparkorn uteslut vid AIP
  • 0,5 st Citron, Skal + saft
  • 1,5 tsk Riven ingefära
  • Sillen:
  • 0,5 st Citron, skivad
  • 0,5 st Rödlök
  • 1 paket Inläggningssill, 420g

Instruktioner

  • Börja med lagen:
    Skiva ingefäran.
    Lägg i den tillsammans med svartpeppar och lagerblad i lagen och koka upp.
  • Låt lagen svalna.
    Riv skalet och pressa saften ur citronen.
    Riv ingefäran.
    Häll citron och ingefära i den kalla lagen.
  • Sillen:
    Skölj sillen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär i mindre bitar. 
    Skiva citron och rödlöken fint.
    Varva sillbitarna med med lök och citron i en glasburk.
  • Häll den kalla lagen över sillen.
    Låt stå minst ett dygn innan servering. 


2 kommentarer på ”Citron och ingefärasill (Paleo/AIP)”

  • 5 stars
    Citron och ingefärasillen blev fantastiskt god med lag gjord av äppelmust.
    Receptet på lagen räckte gott och väl till 420 gr inlagd sill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg