fbpx

Blåbärssill (Paleo/AIP)

Blåbärssill (Paleo/AIP)

Blåbärssill

En helt ny variant för oss är i år blåbärssill med en touch av vanilj!
Den går supersnabbt att göra och smakar gudomligt.

Till vår blåbärssill valde vi Inulin som sötning i lagen. Men det går bra honung eller äpple också!
Inulin från cikoriaroten är en källa till prebiotika, alltså mat för våra goda tarmbakterier. Inulinpulver smakar lite som sockervadd och passar bra som sötning i bakning och matlagning.
Stig bengmark har skrivit en artikel om 4 magiska fibrer där b.la. inulin ingår. Läs artikeln här. Han skriver bland annat att inulin är i särklass det fiber vars hälsoeffekter är mest studerade – inte mindre än drygt 10 000 forskningsrapporter om inulin finns att tillgå. Inulin tillhör en grupp kolhydrater som kallas fruktaner, och de förekommer rikligast i örten cikoria och jordärtskocka.

Lag till Sill

Den här lagen räcker till 1 paket inlagd sill, 420g.
Läs recepten med smaksättning noga. Ibland ska man lägga in fler ingredienser i den varma lagen.

Det är viktigt att lagen kallnat innan man häller den över sillen, annars tillagas sillen lite grann och blir mjuk och mosig.

Ingredienser
  • 1,5 dl Vatten
  • 0,5 dl Ättika 12%
  • Sötning, välj en av dessa:
  • 1.5 msk Honung eller
  • 6 msk Inulin från Cikoria eller
  • 1,5 dl Råpressad saft från Äpplen
Instruktioner
  1. Blanda vatten, ättika och valfri sötning i en kastrull. 
    Koka upp.
    Låt svalna.

  2. Smaksätt sillen genom att följa instruktionerna nedan .

Blåbärssill

Receptet avser 1 paket inlagd sill, 420g.

Det är viktigt att lagen kallnat innan man häller den över sillen, annars tillagas sillen lite grann och blir mjuk och mosig.

Ingredienser
  • 1 st Lag, se recept ovan
  • 2 dl Blåbär (frysta)
  • 2 krm Vaniljpulver
Instruktioner
  1. Lägg i blåbär och vaniljpulver i den kalla lagen och mixa lite grann.

  2. Skölj sillen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär i mindre bitar. 

  3. Varva sillbitarna med den kalla blåbärslagen i en glasburk .

    Låt stå minst ett dygn innan servering. 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *