Vitlöksspäckad Skinkstek till helgen (AIP/Paleo)

Vitlöksspäckad Skinkstek till helgen (AIP/Paleo)

Vi köper ofta köttlådor från Vikaryd gård utanför Alingsås. De har bra sortiment och mycket att välja på i deras olika köttlådor. Det varierar lite vilken vi väljer, men ibland tar vi en blandlåda som innehåller både nöt och fläsk. Då är det alltid en skinkstek eller två som länge hade en tendens att ligga kvar i frysen till sist. Vi hade liksom ingen superlösning på hur den skulle lagas som alla i familjen tyckte om och som funkade till vardags. Eller, så var det förr i alla fall.
Numer är det alltid Niclas recept på vitlöksspäckad skinkstek som gäller. Enkelt och väldigt gott!

Dessutom är den lika god varm som kall. Barnen har inte riktigt hajat charmen med kallskuret medan vi tycker det är väldigt gott som omväxling. Dessutom är den perfekt att ta med i matlådan precis som den är. Alla får som de vill, win-win! Barnen äter oftast potatis eller ris till, jag äter rotgrönsaker och Niclas sallad och ovanjordgrönsaker.

AIP Återintroduktion av ris

För kanske en månad sedan skulle vi äta skinkstek och jag hade jag inga rotfrukter klara till mig och tänkte “Varför inte återintroducera ris?”. Sagt och gjort, ris blev det. Tyvärr blev jag lite besviken. Det var inte alls så gott som jag mindes och gav inte alls den tillfredställelsen jag trodde jag skulle uppleva. Det var sött och lite tråkig konsistens…! Jag som har älskat ris… Förvånad blev jag helt klart! Men jag tänkte att det kan ju ändå vara smidigt att kunna äta ris då och då. Så att jag vet liksom.

Tyvärr kunde jag inte riktigt utvärdera återintroduktionen riktigt de kommande dagarna då vår yngsta son blev magsjuk och vi andra i familjen lite småillamående. Riktigt taskig tajming när jag precis provat ris! 🙂 Men efter det har jag testat igen. Fortfarande inte så gott, men verkar fungera. Känns tyvärr inte som en högvinst vilket återintroduktioner annars brukar göra tycker jag.
Dessutom är ris det enda som ligger utanför paleo-ramarna som jag testat. Hade verkligen trott att när jag väl skulle prova ris skulle det bli en riktig höjdare. Men nu känner jag att jag klarar mig lika bra utan det. Nåja. Då vet jag det!

Många som går ner mycket i vikt på AIP väljer att återintroducera ris tidigt, eller fasa ut sent då ris ofta tolereras. Då är det en bra källa till kolhydrater och ganska snällt för magen. Men ris innehåller också arsenik. Därför ska man inte äta det för ofta (AIP eller inte) och skölja det väldigt noga. Man kan låta riset stå i vatten några timmar och byta det då och då och koka det mer rikligt med vatten. Alltså inte enligt receptet på förpackningen.
Vi brukar koka ris på samma sätt som man kokar pasta helt enkelt. Och välj vitt ris, råris innehåller högra halter arsenik då det samlas i skalet på riset.

Fler tips på Söndagsstek

En god stek är ju klassisk söndagsmiddag. Vi har också en storfavorit när det kommer till nötstek; Rostbiff med “soja”sås.
Såsen innehåller specialaren Coconut Aminos som är en ny favorit i vårt kök och ersätter soja. Något som också är perfekt att göra på helgen är Tjälknöl. Superbra om du har gott om tid men vill pyssla minimalt, den tillagas direkt från frysen. Kolla in det här receptet på Tjälknöl med salsa verde.

Vitlöksspäckad Skinkstek

Enkel och väldigt god skinkstek. Perfekt till söndagsmiddagen!
Måltid: Main Course
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Keto, LCHF, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

 • 800-1000 g Skinkstek (tinad)
 • 1 msk Salvia
 • 1 msk Rosmarin
 • 1 msk Timjan
 • 4 st Vitlöksklyftor
 • Neutral Kokosolja att steka i (eller ghee -ej AIP)
 • Salt
 • Svart och Vitpeppar (Uteslut vid AIP)
 • 1,5 dl Vatten

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 175°C och ta fram en ugnsfast form.
 • Salta och peppra (EJ AIP) rikligt runtomkring steken. Bryn den sedan i en stekpanna så den får fin färg runtomkring.
 • Skala vitlöksklyftorna och skär dem i lite mindre bitar. Stick hål i steken med kniv och stick in vitlöksbitarna här och var.
 • Blanda kryddorna i en liten skål och gnid in steken med dem.
 • Häll vattnet i formen och lägg i steken.
  Grädda mitt i ugnen i ca 60-90min, använd gärna en ugnstermometer. När innertemperaturen når ca 72°C är steken klar.
  Den är lika god varm som kall!

 

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg