Torsk i ugn med bacon, purjolök och dill (Paleo/AIP)

Torsk i ugn med bacon, purjolök och dill (Paleo/AIP)

Äntligen ett helt nytt fiskrecept! Torsk i ugn går ganska snabbt att göra och är perfekt vardagsmat då det sköter sig sig själv i ugnen. Dessutom är receptet gjort på fryst fisk så du behöver inte ens ha någon framförhållning med att tina fisken i förväg… Jag gillar’t!

Min ambition är att äta fisk i alla fall en gång i veckan. Jag jobbar på det kan man säga. Kruxet är att jag älskar fisk och skaldjur men resten av familjen är inte lika förtjust. Inte alls faktiskt. Så det är ju enklare att laga mat som alla äter… Nåja. Då och då gör jag det här torsk i ugn -receptet och känner mig lika nöjd varje gång, torsk och lite bacon funkar otroligt bra ihop! Välj helst ett ekologiskt bacon utan tillsatser. Vi brukar köpa bacon från Tulip.

Kokos… igen?!

Ja, i AIP-kosten kan det blir en hel del kokosprodukter. Initialt hade jag problem med dem då de ligger högt i fodmap (fermenterbara kolhydratkedjor, läs mer här) Men successivt tålde jag dem mer och mer och idag är det inga problem alls.
Så kokosgrädden till trots tycker jag inte alls att den här såsen smakar kokos. Citron har en förmåga att neutralisera kokossmaken vilket är superpraktiskt i såser!

Ibland undrar jag om jag helt enkelt vant mig och att det kanske smakar lite kokos ändå men jag inte känner det längre? Hur som helst, det är mycket citron i den här såsen, och det blir supergott!

Mer fisk!

Vill du ha mer inspiration om fisk till vardags? Kika in några av våra andra fiskrecept här:

Fiskgryta med saffran


Panerad fisk med cassavamjöl

Torsk med gremolata

Eller en supergod makrillmacka som mellanmål?

Skriv ut receptet
5 från 2 röster

Torsk i ugn med bacon, purjolök och dill

Måltid: Main Course
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

 • 400 g Fryst torsk, tex torskfile
 • 1 st Paket bacon
 • 250 ml Kokosgrädde tex Garants
 • 1 msk Kokosolja (eller ghee - EJ AIP)
 • Salt (+vitpeppar -EJ AIP)
 • 65 g Purjolök, ca 10 cm
 • 1 msk Fryst eller hackad dill
 • 1 st Citron

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 225°C och pensla lite kokosolja i botten. Lägg i den frysta fisken.
 • Stek baconet lätt i en stekpanna så det börjar dra ihop sig. Stek det alltså inte klart. Lägg på en tallrik och låt svalna.
 • Häll kokosgrädde runt fisken.
  Smält kokosoljan och ringla den över fisken och krydda med salt (och peppar -EJ AIP)
 • Strimla purjolöken och strö över och runt om fisken.
 • Pressa citronen och häll citronsaften över fisken och kokosgrädden. Rör runt lite i såsen.
 • Skär baconet i mindre bitar och strö det och dillen över fisken.
  Du kan också hälla över stekfettet från stekpannan.
 • Grädda i ugnen 25-30 minuter. Lägg eventuellt över lite folie den sista stunden om den får för mycket färg.
  Fisken är klar när innertemperaturen är över 55 grader eller faller isär fint när du skär i den.

 8 kommentarer på ”Torsk i ugn med bacon, purjolök och dill (Paleo/AIP)”

 • Nu måste jag bara fråga. Är bacon aip?? Jag trodde inte att griskött ingick. Jag har även sett att du äter lufttorkad skinka. Känner mig jätteförvirrad… Vad gäller?

  • Hej Petra,
   Inom AIP – Det autoimmuna protokollet ingår alla typer av kött, även fläsk. Det viktiga är kvaliteten och att det inte innehåller tillsatser. Ibland blandas AIP ihop med generell antiinflammatorisk kost, jag har försökt reda ut begreppen här:
   https://www.viaventri.se/antiinflammatorisk-kost/
   En del förespråkar fläskfri kost men det är alltså inte en rekommendation inom ren paleo och AIP-kost.

   Hoppas detta var till hjälp!
   Hälsningar
   Mia

 • Jag hade ingen purjolök och ersatte därför det med gräslök. Sen hade jag tinad fisk för jag läste inte ordentligt innan. Hade den därför inne i 17 minuter. Jättegott och det vill inte säga lite för jag är inte förtjust i fisk. Vi åt med Rotgrönsaker (vilket ju också underlättar att ha fisken tinad då, då hinner grönsakerna inte svalna)

  • Hej,
   Å vad roligt att det blev så bra! Tusen tack för dina tips och för att du tog dig tid att skriva 🙂
   /Mia

 • 5 stars
  Bästa fiskrätten!
  Kokossmaken kamoufleras av citron/bacon.
  Såsen går också att använda som annan fisksås.
  Har även lagt i matlådor och fryst in rått. Värmer sedan enl receptet. Jag tycker det blir godare än att värma ”rester”
  Mumsgott!

  • Hej Mia,
   Tusen tack för ditt betyg och tips om att rysa in rått, det måste jag testa!
   Hälsningar
   Mia

  • Hej Lisa,
   Tusen tack!! Ja, den är liksom inte så “fisk-ig”, härligt att mannen gillade med! 🙂
   /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg