Helgfiske, bryggsegling och gudomlig Makrillmacka

Helgfiske, bryggsegling och gudomlig Makrillmacka

Fånga fredagen

Det är så enkelt att komma hem på fredag eftermiddag, trött efter en lång vecka, och bara slänga i soffan och slappa. Och det kan vara fantastiskt skönt, och välbehövligt och välförtjänt. Men nu när semestern är inom räckhåll så känns veckorna som månader och helgerna swishar förbi i en blinkning. Så vad göra?

Trots den förlamande tröttheten är det bara att fånga-den-jäkla-fredagen för allt man har. Vare sig man orkar eller inte! För det är faktiskt så att utnyttjar man helgen, och då framförallt fredagskvällen, så har man vunnit en riktig långhelg!
Sagt och gjort, i fredags bestämde vi oss och ångrade vi oss säkert 5 gånger och tittade på alla väderappar som finns att tillgå för att utvärdera huruvida det var värt det eller inte att åka ut till min mammas med sambos båt.
Tillslut fångade vi den jäkla fredagen och åkte ut. Packade in sängkläder, kläder, mat och barn i bilen (så det såg ut som att vi skulle bila i Europa en månad) och åkte ut. Barnen fick haverimat i form av McD eftersom vi inte skulle lyckas leverera middag förrens framåt halv tio-tiden.

Fånga hela helgen

Vi hann knappt lasta in allt i båten innan barnen började fiska, kvällen var fullständigt ljuvlig och maten utsökt. Faktiskt. Vi var hur trötta som helst vid halv tolv när vi rasade i säng men vi hade fasen fångat dagen! Och nu när jag sitter och skriver på söndag kväll på altanen känns det som om vi haft en veckas helg. På riktigt. Seriöst, som vår 10-åring säger.
Så vi har fångat-hela-jäkla-helgen, hunnit med massor, fiskat, grillat, hängt med vänner varit på barnaktiviteter, promenerat, bakat och fixat i trädgården.
Allt, som jag ser det, för att vi började fånga-den-jäkla-fredagen, sen rinner det liksom på av sig självt. Man ska göra saker som ger energi, hur trött man än är så får man mer energi av att göra saker man mår bra av. Tänk att det ibland kan vara så svårt?

Makrillmackan

Men det var egentligen till fisken och grillen som jag skulle komma. Till Makrillen. Den grillade på Mackan.
Som var Gudomlig.
Så om man vill ta det kort så har vi fiskat och grillat makrill i helgen. En sjukt bra helg.

Och för att få till den här mackan, som jag spetsat in mig på sen jag smakade på firren i lördagskväll, fick jag börja med att baka aip-knäckebröd. Det receptet finns här.
Nomatsåsen, tomatsåsen utan tomat, är från Kokboken “Den läkande Maten”, och receptet hittar du här. Boken är väl värd ett inköp tycker jag.

Och receptet på Den Gudomliga Grillade Makrillen hittar du här nedan. Allt, macka, sås och fisk är dessutom AIP!
(Men okej, om man är som min mamma och kräks av tanken på fet fisk så kan man ju bara hoppa över den. I så fall baka knäckebrödet och fånga dagen bara.)

Grillad Makrill

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid15 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Main Course
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Paleo

Ingredienser

 • 3 st Makrill
 • 1 knippe Dill
 • Flingsalt
 • Svartpeppar Uteslut vid AIP
 • Citronskiva

Instruktioner

 • Rensa fisken och skölj den ren. 
 • Salta och peppra inuti fisken och fyll den med några dillkvistar. 
 • Lägg dem på dubbelt grillfolie och lägg på ett par citronskivor. 
  Stäng paketet noga.
 • Grilla på kol eller gasolgrill i ca 15 minuter. Klart!

  Tips! Rensa de fiskar som blir över och lägg dem i kylen. De blir lite svårrensade när de kallnat så smidigast att göra det innan de kylts ner. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg