fbpx

Torsk med gremolata (Paleo/AIP)

Torsk med gremolata (Paleo/AIP)

I vår familj är det egentligen bara jag som gärna äter fisk. Jag älskar fisk och skaldjur och skulle kunna äta det varje dag. Men killarna i familjen håller inte med. Så det blir lite för lite fisk här hemma.
När jag då gör fisk, till mig själv, så finns det två alternativ.
Enkelt och väldigt oengagerat (tänk fisk i ugnen med lite kryddor) eller enkelt och extra gott. Som det här receptet på torsk med gremolatatäcke!
Syrligt och fräscht till den milda fisken. Allt mixas ihop, breds på fisken och så in i ugnen. Superenkelt och supergott om ni frågar mig.

Nyttig fisk

Oftast pratar man om nyttigheten i fisk som en bra källa till de antiinflammatoriska fettsyrorna Omega-3 och då främst EPA och DHA.
Men då gäller det fet fisk så som lax (vildfångad), makrill, sill och öring. Kikar man på torsk så är den inte så fet, så nyttigheten sitter inte där. Dock är den ändå ganska näringstät när man ser till helheten. Så förutom att den är mild och god varför ska man äta torsk?
Jo, torsk innehåller en hel del nyttiga vitaminer och mineraler, nämligen:

  • Jod, det är den bästa naturliga källan till mineralet. Torsk ligger högst bland fiskarna i innehåll.
  • Selen finns det gott om i torsk och är viktigt för immunsystemets normala funktion. Selen är viktigt för sköldkörteln och för att skydda cellerna mot oxidativ stress.
  • B-vitaminer, så som B3, B6 och B12, som alla behövs för att olika processer i kroppen ska fungera normalt.
  • D-vitamin finns som en bra naturlig källa i fisk generellt. Läs med om D-vitaminet, dess funktioner och källor här.

Tips!
Servera till exempel med kokta rödbetor och stekt sparris eller rotgrönsaker i ugn.

Torsk med gremolatatäcke
Portioner: 2 pers
Ingredienser
  • 4-500 g Torskrygg eller torskfilé
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 kruka Persilja
  • 0,5 kruka Basilika
  • 1 st Rivet skal av citron
  • 2 tsk Pressad citronsaft
  • 2 msk Olivolja eller avokadoolja
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar Uteslut vid AIP
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C. Skala vitlöksklyftorna.

  2. Mixa vitlöken med persilja, basilika, citronskal, citronsaft, olja, salt och peppar.

  3. Lägg fisken i en ugnsfast form och bred över gremolatan.

    Tillaga i mitten av ugnen 10-20 min beroende hur tunn/tjock fisken är, eller tills innertemperaturen är minst 56°C.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *