Fiskgryta med saffran (AIP)

Fiskgryta med saffran (AIP)

Här kommer ett alldeles nytt AIP-recept på Fiskgryta med saffran som dessutom är härligt juligt nu när vi är på väg mot tredje advent.
Jag är inne på min första vecka av att äta strikt AIP igen och det går fint.
Handen på hjärtat har jag inte uteslutit ghee helt, där gick min gräns märkte jag. 🙂
Men där kokosolja funkar lika bra smakmässigt så tar jag det, annars blir det att steka i lite ghee ibland. Det var det första livsmedlet jag återintroducerade efter min första period med AIP under 2018. Tänk att det snart är 2 år sedan…
Är du nyfiken på min och vår historia kan du läsa inläggen från Januari 2018 här. 

Fiskgryta med saffran

Så nu när vi är helt och hållet tillbaka i AIP-tänket så blir det ju gärna några nya AIP-recept. Soppa är värmande och gott så här i december och saffran är ju den ultimata lucia- och julkryddan, så klart vi måste lägga upp receptet på vår Fiskgryta med saffran nu! 🙂
Den är väldigt krämig och god tycker jag, men snåla inte med saltet då vi inte har någon fond i som saltar till det.
Om du inte äter enligt AIP så blir det gott att krydda upp med lite peppar.

NYTTIG FISK

Oftast pratar man om nyttigheten i fisk som en bra källa till de antiinflammatoriska fettsyrorna Omega-3 och då främst EPA och DHA.
Men då gäller det fet fisk så som lax (vildfångad), makrill, sill och öring. Kikar man på torsk så är den inte så fet, så nyttigheten sitter inte där. Dock är den ändå ganska näringstät när man ser till helheten. Så förutom att den är mild och god varför ska man äta torsk?
Jo, torsk innehåller en hel del nyttiga vitaminer och mineraler, nämligen:

  • Jod, det är den bästa naturliga källan till mineralet. Torsk ligger högst bland fiskarna i innehåll.
  • Selen finns det gott om i torsk och är viktigt för immunsystemets normala funktion. Selen är viktigt för sköldkörteln och för att skydda cellerna mot oxidativ stress.
  • B-vitaminer, så som B3, B6 och B12, som alla behövs för att olika processer i kroppen ska fungera normalt.
  • D-vitamin finns som en bra naturlig källa i fisk generellt. Läs med om D-vitaminet, dess funktioner och källor här.

Ha en fin lucia!

/Mia & Niclas

Tips!
Du har väl sett att i vår receptmeny finns en egen avdelning med bara AIP-recept?

Tips!
Här finns recept på våra lussekatter (Paleo)

 

Skriv ut receptet
5 från 2 röster

Fiskgryta med saffran

Måltid: Varmrätt
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 600 g Torsk
  • Kokosolja att steka i
  • Ca 100 g Purjolök
  • 0,5 st Fänkål
  • 500 ml Kokosgrädde
  • 2 paket Saffran (1g)
  • 0,5-1 msk Äppelcidervinäger
  • 200 g Sötpotatis (Ca 1 liten)
  • 1 st Morot (ca 100g)
  • 1-1,5 dl Vatten
  • Salt
  • 0,5 kruka Dill Eller fryst

Instruktioner

  • Strimla purjolök och fänkål fint. Stek dem med kokosolja i en gryta.
  • Tillsätt kokosgrädde, saffran och äppelcidervinäger (smaka av). Låt sjuda 10 min.
  • Under tiden såsen sjuder på plattan skala och slanta sötpotatisen och moroten.
    Lägg i dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5-8 min. Smaka av med salt.
  • Skär torsken i tärningar och tillsätt dem tillsammans med dillen i grytan.
    Låt sjuda tills fisken är klar, det tar några minuter. Smaka av med salt igen.


4 kommentarer på ”Fiskgryta med saffran (AIP)”

  • 5 stars
    Sååå god och enkel! Lite chili och lime är också gott att ha i men då blir den ju inte AIP…

    • Hej Marianne,
      Tack för att du tog dig tid att skriva! Chili blir toppen efter en lyckad återintroduktion, eller för den som äter paleo såklart! 🙂
      /Mia

    • Tack för de fina orden, vad roligt att du provat vårt recept! Vi gillar den också väldigt mycket:)
      Ha en fin kväll,
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg