Rostbiff med ljuvlig sås på söndag!

Rostbiff med ljuvlig sås på söndag!
Inlägget innehåller annonslänkar

Rostbiff med ljuvlig sås på söndag!

Den här rätten med tillhörande sås har florerat i våra släkter under flera år, ibland till rostbiff som här men också till oxfilé eller någon annan typ av stek. Det är skitgott helt enkelt.
Den här såsen (ja köttet är ju givetvis viktigt men såsen! Oh My God den här såsen!!) är från början sojabaserad och det ingår ju inte i Paleo. Men eftersom vi gillar att paleo-ifera olika gamla favoritrecept så har vi bytt ut sojan mot Coconut Aminos. Och jag säger bara det; det blev precis lika bra som jag minns det!
Vi gjorde en rejäl bit, 1,2 kg, det gav oss middag för 4 vuxna, 2 barn och ett par matlådor samt lite okynnesätning direkt från kylen. Det blev inte en smula över. Bokstavligen.

Varför inte soja?

Ja, då kan man ju fråga sig varför vi inte äter soja och varför det inte ingår i en paleokost när man ofta hör att baljväxter och soja är en del av en varierad och sund kosthållning ? Jo, det handlar framförallt om antinutrienter. Jag har skrivit om antinutrienter flera gånger tidigare. Det är anledningen till att vi blötlägger nötter och frön innan vi äter dem; för att minska mängden antinutrienter.
Baljväxter innefattar alla sorters bönor (inklusive sojabönan), linser, ärtor och jordnötter. Lektiner och fytinsyra är två typer av antinutrienter. Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, etc. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.
Antinutrienter är alltså ämnen som försvårar upptag av näringsämnen, som hindrar oss att ta upp olika mineraler och protein i vår mag-/tarmkanal men också reta slemhinnorna och genomsläppligheten i tarmen för den som är känslig.

Men man kan alltså minska antinutrienterna genom blötläggning och kokning etc. Det finns mycket att läsa på ämnet och många tycker både det ena och det andra. Det finns många filosofier och åsikter om hur strikt man ska vara. Om du mår bra av baljväxter och vill ha det i din kost så ät baljväxter är min åsikt. Det handlar också om vilket mål du har med din kosthållning. Niclas äter mer åt 80/20 hållet, dvs han håller sin kost 80% av tiden och de övriga 20% äter han det som passar honom där och då. Man måste hitta sitt individuella sätt. En mall passar inte alla. Vi är alldeles för olika och tur är väl det!

Söndagsmiddag!

Så den här rätten blir vårt helgtips, gör en rostbiff eller stek och bjud hem vänner och familj på söndagsmiddag!
Servera med sötpotatisgratäng eller ugnsrostade rotgrönsaker och en fräsch grönsallad. Det behöver inte vara krångligare än så! Och vet du vad? Det är inte ens avancerat. Har du en ugnstermometer är du safe.

Ha en underbar helg, nu skiner solen på mig genom fönstret, helt klart dags att fånga dagen!

/Mia

Rostbiff med ljuvlig sås

Ingredienser

 • 1,2 kg Fransyska/rostbiff/innanlår
 • Flingsalt
 • Svartpeppar (uteslut vid AIP)
 • Ghee/Smör (byt till olja för AIP)
 • SÅS:
 • 1 dl Coconut Aminos
 • 2 msk Balsamvinäger
 • 2 tsk Honung
 • 2 st Pressad Vitlöksklyfta
 • 0,5 tsk Vitpeppar (uteslut vid AIP)
 • 1 msk Timjan
 • 0,5 dl Spad från köttet

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 125 grader.
  Krydda köttbiten runtom med salt och peppar. Klappa in dem så att de får fäste.
  Bryn steken runtomkring i stekpannan så den får fin färg.
 • Lägg det brynta köttet i en passande ugnsform, inte för stor. 
  Stick in en ugnstermometer i mitten av biten, ställ in i ugnen.
 • Ta ut rostbiffen när den nått en innertemperatur på 64 grader.
  (Räkna med ca 1 timme per kilo)

  Spara spadet i en skål och låt rostbiffen svalna.
 • Blanda ingredienserna till såsen i en skål, addera ca 0,5 av spadet från köttet.
 • Lägg den avsvalnade rostbiffen i en plastpåse, häll såsen över och pressa ut luften ur påsen så att såsen omger hela biten.
  Låt stå, gärna över natten.
 • Häll upp såsen i en separat skål och skiva upp köttet vid servering.

  Man kan med fördel hälla resterande sås över köttet igen när man förvarar rester.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg