Zuccinipasta och Nomatsås (AIP)

Zuccinipasta och Nomatsås (AIP)

Zuccinipasta och Nomatsås blev det till middag igår. Egentligen skulle jag göra nomatsåsen för att stoppa i frysen till kommande pizzasug, men när tiden drog iväg och hungern gjorde sig påmind så blev det middagsmat också. Zuccinipasta tar inte många minuter att göra så det blev en bra quick fix.

Hela det här receptet följer AIP och är ganska milt i smaken. Det är ju bara att krydda upp som man önskar. Hur som helst är den fri från tomat, gluten, mjölk och soja. Som vanlig kan man säga.
Receptet på nomatsåsen kommer från Cecilia Nisbet Nilssons bok “Den läkande maten”, en jättefin bok med många bra recept och information om AIP. Det var vår första kontakt med nomatsås och vi blev positivt överraskade hur mycket tomat det kunde smaka utan någon tomat i! Så det här basreceptet håller vi oss till, justerar lite utifrån vad vi ska laga, och använder i köttfärssås, på pizza etc.

Nomatsås

Den här nomatsåsen (tomatsås utan tomat) är riktigt bra och i somras åt vi dem på grymma makrillknäckisar! Recept på dem hittar du här.
Man blir lite extra lycklig av att göra den här nomatsåsen också, färgerna är fantastiska!
Äter man inte enligt autoimmuna protokollet, men ändå vill undvika tomater, rekommenderar jag att man kryddar upp den lite starkare med tex peppar.

Problemet med tomat

Har man autoimmun sjukdom kan man fundera lite generellt över nattskuggeväxter/potatisväxter som är det släkte som tomat tillhör. De innebär i grova grad att i potatisväxter finns det alkaloider som kan skapa genomsläpplighet i tarmen. Läckande tarm gör det möjligt för ämnen att ta sig igenom tarmslemhinnan och ut i blodomloppet. Detta i sin tur kan stimulera immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till uppkomst av autoimmuna sjukdomar.
Hur sorgligt det än är, för jag älskar tomat och paprika, så tror jag inte att jag kommer äta dem igen på många år, kanske aldrig? Det beror ju lite på hur min sjukdomsbild kommer att te sig över åren.
Men tänk på att det inte är samma för alla ,så det är ett ställningstagande man får göra. Men under en tid, om man vill ge kroppen chans att läka optimalt, så bör man utesluta dem. Sen kan man prova att återintroducera.

Där har ni också svaret på varför det inte finns några tomater hos oss. Jag äter det inte, Niclas och barnen gillar dem inte. Så äter du tomater och gillar våra recept kan du ju alltid fråga dig ”Vore tomat gott här?” och så addera dem om du vill. Tomat är nyttigt för många, men inte för alla.

Zucchinipasta

Zucchinipastan kan man göra med osthyvel eller en liten rackare som finns att köpa på ica.
Man behöver faktiskt ingen dyr grönsakssvarv/spiralizer. Men den här lilla klarar inte hårda grönsaker som tex morot. Men den gör glada gurkor till barnen och zucchinipasta till oss.
Zucchini eller squash innehåller en del fina grejer, som till exempel näringsämnen i form av mangan, magnesium och kalium och en hel del fibrer.

Tips!
Gör din vanliga köttfärssås men istället för de krossade tomaterna använd nomatsås.
Istället för grädden, använd kokosyoghurt och blanda gärna i lite benbuljong.

Nomatsås

Recept från Cecilia Nisbet Nilssons kokbok "Den läkande maten"
Portioner: 5 dl

Ingredienser

  • 3 st Kokta rödbetor
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 4 st morötter ca 250g
  • 4 st Stjälkar Selleri ca 100g
  • 2 msk Avokadoolja eller olivolja till stekning /ghee
  • 1 tsk Torkad Basilika
  • 1 tsk Torkad Oregano
  • 1 tsk Torkad Mejram
  • 1 tsk Torkad Timjan
  • 2 st Lagerblad
  • 1 tsk Havssalt
  • Vatten eller benbuljong
  • 10 st Urkärnade Kalamataoliver

Instruktioner

  • Koka och skala rödbetorna, eller köp färdigkokta.
  • Hacka lök och vitlök, slanta morot och selleri. 
    Lägg allt i en kastrull och stek på låg värme i ca 10 minuter under omrörning.
  • Dela rödbetorna i några bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt kryddorna, lagerbladen och saltet. Fyll på med vatten eller buljong tills allt är täcks.
  • Sjud under lock i ca 30-40 minuter. 
  • Häll av överflödigt vatten i en skål men spara ca 0,5 dl i kastrullen.
    Ta bort lagerbladen och häll i oliverna.  
  • Mixa allt med stavmixer till en slät sås. Späd till önskad konsistens om det behövs. 

    Tips! Vätskan som du hällt över i en skål är början på en bra grönsakssoppa!

Zucchinipasta

Portioner: 2 portioner

Ingredienser

  • 1 st Zucchini
  • Vatten
  • 2 nypor salt
  • 2 msk Ghee valfritt, ej AIP

Instruktioner

  • Strimla Zucchinin till långa strimlor med osthyvel eller någon typ av twister. 
  • Koka upp en kastrull med vatten.
    Salta och häll i ghee i vattnet.
  • Lägg i zucchinipastan i det kokande vattnet. Låt vattnet koka upp och häll sedan bort vattnet, zucchinin blir klar fort!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg