Benbuljong, Att koka läkande benbuljong

Benbuljong, Att koka läkande benbuljong

Att göra egen benbuljong är enkelt. Men tar tid. Men det är så otroligt värt det! Låt inte den långa tillagningen avskräcka, den sköter sig helt själv när du slängt i ingredienserna!
Nu har vår buljong varit slut i några veckor då vi haft för mycket inplanerat för att få ihop 20 timmars koktid hemma, men i helgen var det äntligen dags! Ena dagen fick vi ihop ca 12-13 timmar, stänger av spisen över natten och fortsätter dagen efter med resterande ca 7 timmar.

Bra start på dagen

Jag börjar alltid morgonen med en kopp buljong, det har blivit min ersättning av morgonthe. Man tar bara ca 0,5-1 dl geléaktig buljong i en kopp och häller på hett vatten. Jag brukar krydda lite med Herbamare också.  Buljongen lägger sig skönt i magen och blir en bra start på dagen helt enkelt. Frukost äter jag drygt en timme senare.

Men buljongen är också superbra att ha som grund i soppor eller såser. Jag fryser in i lagom stora glasburkar, tar upp en i taget och låter tina i kylen. En burk håller sig i kylen ca 5 dagar.

Varför ska man pyssla med det här då?

Jo, för att benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av. Tex är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.
Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktig för bindväven. Vi kokar vår benbuljong i en stor gjutjärnsgryta som då tillför extra järn, men det är inte nödvändigt.

Min fina kollega Mia Burman har skrivit en fin artikel som går lite mer på djupet med näringen och effekterna av benbuljong.
Läs artikeln här

Olika typer av tillagning

Det finns många olika recept på nätet på benbuljong och olika tillagningsmetoder i slowcooker, tryckkokare etc. Vi tycker det är smidigt att göra mycket på en gång, eftersom det ändå tar sin lilla tid, och använder helt enkelt en stor gryta på spisen. Inga konstigheter:)
Anledningen till att man har i citron är att syran drar ut mer kalcium från ben och brosk.

Självklart är kvalité på köttet också viktigt för att man ska få så bra benbuljong som möjligt. Vi köper buljongboxen från Gröna gårdar, som levererar gräsbeteskött till olika utlämningsställen i västsverige och Stockholm.

Du kan läsa mer om benbuljong på tex benbuljongensdag.
I receptet finns svartpeppar med som inte är AIP. Kornen silas sen bort, så avgör själv om du vill ha dem med eller inte.

Tips!
Är man i början av sin AIP-resa kan det vara smart att succesivt öka mängden benbuljong under ett par veckor så magen får  vänja sig. Börja med ca 1 msk och öka till ca en 1 dl.
Så här gör vi vår benbuljong!

Skriv ut receptet
5 från 4 röster

Läkande benbuljong på nöt

Receptet är baserat på totalt 7 kg ben. Man delar upp benen och börjar först koka märgbenen. 
Tillagningstid20 timmar

Ingredienser

  • DEL 1
  • 3,5 kg märgben av nöt
  • 2 msk Himalayasalt
  • 1,5 msk Hela svartpepparkorn EJ AIP
  • Ca 5 liter Vatten
  • 2 st Saften av Citron
  • DEL 2
  • 3,5 kg köttben/revben/benknotor av nöt
  • 6 st Gul lök
  • 1 st Ingefära ca 15-20 cm
  • 10 st Vitlöksklyftor
  • 6 st Morötter
  • 4 st Palsternackor
  • 0,5 st Rotselleri
  • 1 msk Himalayasalt
  • 8 st Lagerblad
  • 1 st Kruka färsk persilja
  • Vatten

Instruktioner

  • DEL 1:
    Lägg märgbenen (de andra läggs i under steg 2) i en stor gryta och fyll på med vatten så att benen täcks. 
  • Lägg i salt, peppar och pressa citron och häll över benen.
    Låt koka upp under lock.
  • När vattnet kokat upp skumma av med en hålslev. Se till att du inte får med för många pepparkorn. Sila i så fall av skummet och häll tillbaka pepparkornen.
  • Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 10 timmar.
    Titta till grytan varannan timme eller så och fyll på med lite vatten om benen börjar sticka upp.
    Skumma av om du vill, buljongen blir klarare då.
  • DEL 2:
    Lägg i köttben/revben/benknotorna som är kvar och fyll på med vatten så alla benen täcks. Koka upp och skumma av, vrid ner plattan så det sjuder.
  • Skala och hacka lök, ingefära, rotfrukter och lägg i grytan. 
    Lägg i salt, lagerblad och persilja. Se till att det finns tillräckligt med vatten så allt täcks.
    Låt sjuda ytterligare 10 timmar. 
  • Dags att sila av buljongen! Det kan vara enklast att plocka upp alla ben först, med en hålslev och tång. 
  • Sila därefter resten i en vanlig sil över en bunke. 
  • Låt den färdiga buljongen svalna, gärna över natten. När den är tillräckligt sval kan man ställa in den i kylen.
  • När buljongen kallnat blir det ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen. Ta bort "locket" av fett.
    (Fettet kan man spara och använda tex till stekning om man vill)
  • Under locket är där den färdiga buljongen som gelé pga gelatinet.
  • Sleva upp i glasburkar och frys in!


45 kommentarer på ”Benbuljong, Att koka läkande benbuljong”

  • Hej!
    Varför är det viktigt att ha både märgben och ben utan märg? Innehåller inte märgben allt man behöver så att man får mer för pengarna att bara köpa märgben vilket gårattfå tag på för mig?

  • 5 stars
    Jag gör det precis detta men har en fråga om hur koncentrerad den är?.Alltså hur mycket ska jag spela ut till en buljong soppa?

    • Hej Jennifer,
      Åh, det är tyvärr omöjligt att svara på. Det beror på hur mycket vatten som är kvar efter koket, hur mycket man fyllt på osv.
      Du får prova dig fram och smaka av helt enkelt beroende på vad du ska ha buljongen till.
      Om du tänker att bara dricka den (inte använda i matlagning) så brukar ca 1 dl buljong bli bra och så hälla på en kopp hett vatten och krydda lite. Men det är som sagt en smaksak också!
      Ledsen att inte kunna vara mer precis…. 🙂
      /Mia

  • Hej!
    När det står koka upp, menas det koka som i 100 grader då? För jag har läst att buljong inte ska koka över 96 grader. Jag har läst på flera sidor att folk kokar upp, men begreppet kokar upp har olika innebörd har jag uppfattat det som. Tänkte bara fråga hur du resonerar ☺️

    • Hej Karin,
      Ja, jag kokar upp som i ”koka som i 100 grader”, men sen låter jag det puttra vidare. Inget stormkok alltså 🙂
      Ett kort uppkok till 100 grader gör inget.
      /Mia

        • Hej,
          Det ska säkert fungera bra men kanske då främst för kyckling då kärlen inte är så stora? Jag har ingen slowcoocker själv men googla så hittar du säkert bra recept!
          Hälsningar
          Mia

          • Då förstår jag 👍 tack för svar!
            Jag har bara ytterligare en fundering som du kanske har kunskap om: skulle det försämra kollagenet eller ha någon försämrande effekt på märgbenen om man rostar dem i ugnen innan de kokas?😊

          • Det jag syftade på med tidigare meddelande, om det var lite förvirrande, är ifall buljongen skulle bli mindre geleaktigt om märgbenen varit i ugnen innan (kanske blivit för varma eller så)?

  • 5 stars
    Fråga – jag har köpt Nötboxen från Gröna gårdar. Om jag slänger i allt samtidigt (har lite svårt att skilja på ben och märg 😬) räcker det med att koka i tio timmar då? Och isåfall – när slänger jag i grönsakerna?

    • Hej Ina,
      Du kan slänga i alla ben på en gång men du får ändå koka ca 20 timmar. Om det är mycket köttrester kvar på några ben brukar jag ta bort det när det börjar lossna från benen. Kan bli lite beskt annars. (Gott kött att äta dock!)
      Grönsakerna lägger du i efter ca 10 timmar.
      Lycka till!
      /Mia

  • 5 stars
    Hej, jag ska testa koka detta för första gången nu i helgen. Stänger du av spisen på natten och fortsätter med sjudandet nästa dag eller sjuder du allt i ett streck?

    Jag har fått hem en benbox från grönagårdar men har ju ingen aning vad benen väger, beställde boxen från nöt stod det. Men tror det totalt va va 3,6 kg ben. Ska jag ta allt på samma gång? Nu ligger alla benen i frysen, bör man tina dem först, innan man lägger dem i vatten?

    Mvh
    Emelie

    • Hej Emelie,
      Vad roligt att du ska koka benbuljong, tänk på att allt är bara krångligt tills man vet hur man ska göra:)
      Ja, jag stänger av spisen på natten och fortsätter på morgonen dagen efter.
      Ja, har du en tillräckligt stor gryta så ta allt på en gång. Eftersom det tar sin tid är det skönt att göra mycket på en gång.
      Nej, du behöver inte tina benen först. Lägg dem i grytan och häll på vatten tills de täcks. Om de inte ”passar i grytan kan du låta dem tina lite och sen banka isär dem. 🙂
      Lycka till!
      /Mia

  • Hej,

    Ser att gröna gårdars buljongbox inte innehåller märgben. Är den ändå bra för att göra nyttig och läkande buljong?

    • Hej,
      Ja det blir fin buljong av dem. Märgben brukar man kalla ben från lår och övre delen av djuret där märgen är kvar inuti benet.
      I buljongboxen är det lite blandade leder och ben som blir fin och god buljong!
      Lycka till!
      /Mia

  • Hur länge ska man koka om man kör i tryckkokare? behäövs det 20 timmar då också? 🙂

    • Hej Emil,
      Tyvärr har jag inte använt tryckkokare så jag kan inte svara på din fråga. Men jag tror inte att det behövs så mycket tid, några timmar bara vad jag förstår.
      Tala gärna om hur det går för dig!
      /Mia

  • Hej,
    Vill absolut prova denna buljong.
    Har en stor aluminiumgryta.
    Kan man använda den till buljongen?

    Mvh
    Viveka

    • Hej Viveka,
      Om du söker på livsmedelsverket på aluminium så går de igenom hur man ska tänka. det är framförallt sura livsmedel man inte ska ha aluminium till. Jag vet inte riktigt var gränsen går och vad som räknas som surt. Kanner du dig osäker så skriv till dem och fråga!
      Hälsningar Mia

  • Hej och jag undrar hur stor kastrull du använder för att allt ska få plats utan att det kokar över? 10, 15, 20 liters kastrull? Kan vara bra att veta innan jag påbörjar detta för mig nya projekt.
    Mvh Catharina

    • Hej Catharina,
      Jag har en jättestor gjutjärnsgryta från min mormor som säkert rymmer 20-25 liter. Den är ju suverän. Men jag har också en från IKEA på 15 liter som funkar bra. Det beror ju lite på hur stora ben man har och hur de få plats i grytan. Det är inte så himla petigt med proportionerna, man fyller upp med vatten så benen täcks. Jag väger sällan benen utan lägger i det som får plats så det går bra att fylla på med vatten utan att det sen kokar över.
      Men satsa på minst 15 liters kastrull tycker jag, så det blir rejält med buljong.
      Lycka till!
      /Mia

  • Varför ska det delas upp i två omgångar?
    Jag har testat en gång, och slängde bara i allt på en gång och kokte i 20 timmar. Ser väldigt bra ut och var väldigt gott i köttfärssås.
    Vad missar man med min förenklade metod?

    • Hej Niklas,
      Man kan göra buljong på flera olika sätt tänker jag.
      Jag tycker det är lättare att skumma av om man inte har i alla grönsakerna från början, jag skummar av lite då och då under ”del 1”. Det blir också en klarare buljong då inte alla grönsaker kokos sönder helt och hållet under så lång tid. Men det innebär ju inte att din buljong är sämre på något vis tänker jag. Bara man får till den där härliga dallriga effekten så är det nog bra!
      Mitt sista argument, och kanske tyngsta; ”för att mormor gjorde så…” 🙂 Kanske hade hon andra argument än mina men som inte jag har kvar? 🙂
      Hälsningar
      Mia

  • Hej
    Kokte igår men det blev bara tungt o inte salt. Hur ser jag till att den blir saltare så den går att dricka. Gjorde kött o grönsakssoppa på den men den smakade för kraftigt o som sagt ingen salt. Hjälp!

    • Hej!
      Du kan salta upp buljongen när den fortfarande är varm och du silat bort benen om du vill. Jag brukar krydda upp min buljong med Herbamare direkt i glaset när jag hällt på hett vatten, eller i grytan jag gör.
      Tänk på att den är som ett koncentrat och brukar behöva spädas med vatten för att drickas eller ha i gryta.
      Hoppas det var lite till hjälp!
      /Mia

  • Hej. Jag har kokat benbuljong på nötknotor. Men slutresultatet blev en rinnande flytande vätska. Ser att den borde vara geleaktig. Vad har jag gjort för fel? Och är buljongen inte läkande nu?

    • Hej Kristina,
      Kanske fick du inte med tillräckligt med leder/broskrika delar i ditt kok? Där får man ut mest kollagen som sen stelnat till gelatin. Det låter som att det är problemet.
      Din buljong innehåller ändå mycket nyttiga mineraler och aminosyror så drick du upp den och gör ett nytt försök senare!
      /Mia

  • Är väldigt ny på detta.. men det här med att köpa märgben och köttben osv. Någon speciell butik eller finns sånt på de flesta ica / Konsum?

    • Hej Liza,

      Man kan hitta märgben tex på ica/coop. Men vill kan ha gräsbetes och även få med leder så är Gröna Gårdar jätte bra. De har en ”buljongbox” i olika storlekar som vi brukar beställa. De levererar till ombud runt om i Sverige. Kolla där! 🙂
      /Mia

  • Hej. Kokar mina lammben länge på svag värme och efter konstens alla regler men först när jag reducerar den blir den som gelé. Förstörs kollagenet då?

    • Hej Åsa,
      Nej det gör den inte, det blir bara mer koncentrerat! Koka på bara! 🙂
      /Mia

      • Tack för svar! Läser ibland att man inte ska koka utan bara sjuda den när man ska dricka för att inte förstöra kollagenet. Förklara gärna varför det går att reducera den utan att den ”förstörs”.

        • Hej Åsa,
          Man stormkokar ju inte utan låter det småkoka/sjuda under lång tid. När man gör fond så reducerar man ju ner vätskan för att få ett mer koncentrat. Så gör man så, som jag uppfattar att du gör så har jag svårt att se att kollagenet förstörs. Gelatin är lite förenklat kokt kollagen. så när du får gelé-effekten är det tecken på att du har fått ut kollagen ur benen. Men med mycket vatten blir det mindre gele-aktigt.
          Hälsningar
          Mia

  • Hej!

    Vad gör ni av märgen som är kvar i benen? Äter ni den eller behöver man laga till den ytterligare?

    Mvh
    David

  • Hej!
    Jag undrar, hur ska man inta sin buljong?
    Börjar med en tesked, det förstår jag, men ska man blanda ut det i varmt vatten?
    Detta är nytt för mig , så håller på att lära mig ?

    • Hej Adrian,

      Ja, precis man blandar ut det med varmt vatten och dricker. Jag tar ca 1 dl buljong i en mugg och häller på hett vatten. Sen kryddar jag med herbamare örtsalt och rör om, tycker det blir lite godare då, men det är ju en smaksak. 🙂

      Du kan också använda buljongen i matlagning, precis som ”buljongtärningarna”. Buljongen man gör själv och dricker brukar inte vara lika stark/koncentrerad så då får man ta lite mer när man använder den i matlagning.

      Lycka till!
      /Mia

    • Hej Amanda,
      Den håller sig länge, flera månader. Vi gör alltid storkok och fryser in stora burkar kanske 10 st och jag gör slut på ca 1 i veckan.
      Så över 10-12 veckor har vi haft vår buljong i frysen.
      Hälsningar
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg