fbpx

Benbuljong, Att koka läkande benbuljong

Benbuljong, Att koka läkande benbuljong

Att göra egen benbuljong är enkelt. Men tar tid. Men det är så otroligt värt det! Låt inte den långa tillagningen avskräcka, den sköter sig helt själv när du slängt i ingredienserna!
Nu har vår buljong varit slut i några veckor då vi haft för mycket inplanerat för att få ihop 20 timmars koktid hemma, men i helgen var det äntligen dags! Ena dagen fick vi ihop ca 12-13 timmar, stänger av spisen över natten och fortsätter dagen efter med resterande ca 7 timmar.

Bra start på dagen

Jag börjar alltid morgonen med en kopp buljong, det har blivit min ersättning av morgonthe. Man tar bara ca 0,5-1 dl geléaktig buljong i en kopp och häller på hett vatten. Jag brukar krydda lite med Herbamare också.  Buljongen lägger sig skönt i magen och blir en bra start på dagen helt enkelt. Frukost äter jag drygt en timme senare.

Men buljongen är också superbra att ha som grund i soppor eller såser. Jag fryser in i lagom stora glasburkar, tar upp en i taget och låter tina i kylen. En burk håller sig i kylen ca 5 dagar.

Varför ska man pyssla med det här då?

Jo, för att benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av. Tex är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.
Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktig för bindväven. Vi kokar vår benbuljong i en stor gjutjärnsgryta som då tillför extra järn, men det är inte nödvändigt.

Olika typer av tillagning

Det finns många olika recept på nätet på benbuljong och olika tillagningsmetoder i slowcooker, tryckkokare etc. Vi tycker det är smidigt att göra mycket på en gång, eftersom det ändå tar sin lilla tid, och använder helt enkelt en stor gryta på spisen. Inga konstigheter:)
Anledningen till att man har i citron är att syran drar ut mer kalcium från ben och brosk.

Självklart är kvalité på köttet också viktigt för att man ska få så bra benbuljong som möjligt. Vi köper buljongboxen från Gröna gårdar, som levererar gräsbeteskött till olika utlämningsställen i västsverige och Stockholm.

Du kan läsa mer om benbuljong på tex benbuljongensdag.
I receptet finns svartpeppar med som inte är AIP. Kornen silas sen bort, så avgör själv om du vill ha dem med eller inte.

Tips!
Är man i början av sin AIP-resa kan det vara smart att succesivt öka mängden benbuljong under ett par veckor så magen får  vänja sig. Börja med ca 1 msk och öka till ca en 1 dl.
Så här gör vi vår benbuljong!

Läkande benbuljong på nöt
Tillagningstid
20 t
 

Receptet är baserat på totalt 7 kg ben. Man delar upp benen och börjar först koka märgbenen. 

Ingredienser
  • DEL 1
  • 3,5 kg märgben av nöt
  • 2 msk Himalayasalt
  • 1,5 msk Hela svartpepparkorn EJ AIP
  • Ca 5 liter Vatten
  • 2 st Saften av Citron
  • DEL 2
  • 3,5 kg köttben/revben/benknotor av nöt
  • 6 st Gul lök
  • 1 st Ingefära ca 15-20 cm
  • 10 st Vitlöksklyftor
  • 6 st Morötter
  • 4 st Palsternackor
  • 0,5 st Rotselleri
  • 1 msk Himalayasalt
  • 8 st Lagerblad
  • 1 st Kruka färsk persilja
  • Vatten
Instruktioner
  1. DEL 1:
    Lägg märgbenen (de andra läggs i under steg 2) i en stor gryta och fyll på med vatten så att benen täcks. 

  2. Lägg i salt, peppar och pressa citron och häll över benen.
    Låt koka upp under lock.

  3. När vattnet kokat upp skumma av med en hålslev. Se till att du inte får med för många pepparkorn. Sila i så fall av skummet och häll tillbaka pepparkornen.

  4. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 10 timmar.
    Titta till grytan varannan timme eller så och fyll på med lite vatten om benen börjar sticka upp.
    Skumma av om du vill, buljongen blir klarare då.

  5. DEL 2:
    Lägg i köttben/revben/benknotorna som är kvar och fyll på med vatten så alla benen täcks. Koka upp och skumma av, vrid ner plattan så det sjuder.

  6. Skala och hacka lök, ingefära, rotfrukter och lägg i grytan. 
    Lägg i salt, lagerblad och persilja. Se till att det finns tillräckligt med vatten så allt täcks.
    Låt sjuda ytterligare 10 timmar. 

  7. Dags att sila av buljongen! Det kan vara enklast att plocka upp alla ben först, med en hålslev och tång. 

  8. Sila därefter resten i en vanlig sil över en bunke. 

  9. Låt den färdiga buljongen svalna, gärna över natten. När den är tillräckligt sval kan man ställa in den i kylen.

  10. När buljongen kallnat blir det ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen. Ta bort "locket" av fett.
    (Fettet kan man spara och använda tex till stekning om man vill)

  11. Under locket är där den färdiga buljongen som gelé pga gelatinet.

  12. Sleva upp i glasburkar och frys in!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *