Risgrynsgröt paleostyle (Paleo/Aip)

Risgrynsgröt paleostyle (Paleo/Aip)

Igår gjorde vi risgrynsgröt paleostyle! Jag som är grötälskare blev alldeles lycklig när jag såg @dorimax lägga upp en bild på hennes Tapiokapudding, och blev genast sugen att prova pärlorna. Konsistensen på gröten är perfekt och med lite kanel och kokosblomsocker på så, jag lovar, det var risgrynsgröt!
Jag åt med hemmagjord mandelmjölk och det blev min middag igår kväll. Dessutom är det inga problem att göra gröten AIP, byt bara mandelmjölken mot vatten eller kokosmjölk.
”Riset” är egentligen tapiokapärlor som tillverkas av Tapiokastärkelse.

Tapiokapärlor

Tapiokapärlor är små kulor gjorda av tapiokastärkelse som utvinns från maniokaroten (som också går under namnet cassavarot). Tapioka är naturligt fritt från gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein.
När jag googlar runt lite så ser jag att pärlorna används ofta som förtjockningsmedel i asiatiska efterrätter som tapiokapudding, fruktkrämer, bubbelte och tapiokakaviar.
Det ska bli roligt att hitta fler användningsområden än risgrynsgröt för pärlorna!

Kokosblomsocker

Kokossocker framställs av nektarn till blommorna som växer på kokosnötpalmen. Kokossocker är ett naturligt och oraffinerat socker med ett lågt glykemiskt index. Lika sött som vanligt socker men lite sundare.
Om man jämför kokossocker med rårörsocker innehåller kokossocker dubbelt så mycket järn, fyra gånger mer magnesium och tio gånger mer zink.
Den har lite en karamellaktig, kolaliknande smak och en mjukare konsistens än det vanliga vita sockret.
Ibland använder vi Kokossocker som sötning, men den smakar mer som brun farin så kokosblomsocker är perfekt när man som här strör på sockret och vill ha den ”vanliga” söta smaken.

Inspiration

Jag tycker det är otroligt roligt att hitta ”nya” livsmedel att prova på. Det sätter fart på kreativiteten och ger allt som oftast en lösning på maträtter man saknar när man äter Paleo/Aip! Samtidigt inser man hur otroligt många livsmedel det finns som är väldigt vanliga runt om i världen men fortfarande lite nya för oss i Sverige. Spännande!

Det senaste året har vi adderat i vårt skafferi Cassavamjöl, Jordmandel, Grönbananmjöl, Malangamjöl, Matbanan, Tapiokapärlor, Bambufibermjöl, Inulin av Cikoria och kokosprodukter i olika former. Dessa hade vi inte förut och det har verkligen vidgat möjligheterna till att leva utan spannmål och mjölkprodukter.

En del finns i vår webshop, välkommen!

"Risgrynsgröt" Paleo/AIP

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid5 minuter
Total tid20 minuter
Måltid: Frukost
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 1 portion

Ingredienser

 • 1 dl Tapiokapärlor
 • 2 dl Vatten
 • 1 dl Vatten/kokosmjölk eller Mandelmjölk (ej AIP)
 • 1 krm Vaniljpulver begränsa vid AIP
 • 2 nypor Salt
 • Kanel till servering
 • Kokosblomsocker till servering

Instruktioner

 • Häll vatten och Tapiokapärlor i en kastrull och låt stå och dra 10-15 minuter. Pärlorna ska vara mjuka rakt igenom. Ingen hård kärna alltså.
 • Addera mandelmjölk, vanlijpulver och salt, koka upp under omrörning.
  Låt puttra ett par minuter under omrörning tills gröten blivit tjock och du är nöjd med konsistensen.
 • Strö lite kanel och kokosblomsocker över gröten och servera med tex mandelmjölk. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg