Kokoskefir (paleo)

Kokoskefir (paleo)

Kokoskefir,  kefirgryn

Häromveckan gjorde jag min första laddning kefir Jag fick tipset av en kvinna som följer oss på Instagram som var så snäll och skickade mig några matskedar med gryn på posten! Hon skickade också en utförlig instruktion om hur jag skulle göra. Jag satte min första sats lite på vinst och förlust eftersom jag inte alls var påläst om kefir. Men jag hade fått fina instruktioner, så det gick ju jättebra!

Min första sats gjorde jag på Garants kokosgrädde så kefiren blev väldigt krämig. Nästa omgång blev på kokosmjölk för att se skillnaden och den blev klart tunnare men fortfarande krämig. Inte så lös som fil.

Såklart måste jag ju ta reda på så mycket som möjligt om kefir och hur man underhåller sina små gryn. Här är en sammanfattning på vad jag hittat för information och hur jag gör med grynen. Jag får fylla på efterhand när jag lär mig tänker jag.

Fermenterad mjölkprodukt

Kefir är traditionellt en fermenterad mjölkprodukt, men eftersom mjölkprodukter inte ingår i en paleokost så har jag valt att göra kokoskefir.
Kefir kan du alltså göra på alla möjliga typer av mjölk; ko- get- och fårmjölk eller växtbaserade alternativ som kokosmjölk.

Liksom andra fermenterade livsmedel är kefir rikt på mjölksyrebakterier som vi gärna vill boosta vår tarmflora och immunförsvar med. Klicka på länkarna så hittar du våra recept på Surkål och Kvass.
(Kombucha och vattenkefir är två andra varianter man kan göra. Dit har jag inte hunnit än.)

Kokoskefir
På bilden har vi serverat kokoskefiren med vår Paleogranola.

Är kokoskefir verkligen paleo?

Tjaa, det får du nog avgöra själv. Grynen ligger i komjölk när de inte används eller för att växa till, av den anledningen är kokoskefiren i alla fall inte AIP. Det kan absolut finnas rester av mjölk på grynen. Men eftersom jag inte äter komjölkskefiren, men klarar av att äta lite smör då och då, så tänker jag att det funkar för mig och får gå under mitt paleoparaply i alla fall.
(Jag började dock lite försiktigt och gjorde en by the book AIP-återintroduktion, vilket gick fint.)

Kefirgryn

Kefirgryn består av bakterie- och jästkultur med ursprung från Kaukasus. Kefigryn är en blandning av jästsvampar, komplexa kolhydrater och olika bakterier. Detta till skillnad mot när man gör kokosyoghurt där man använder bra bakterier av vissa stammar utifrån probiotikatillskott.

kefirgryn

Att ta ta hand om kefirgrynen

 • Kefirgryn behöver mjölksocker för att leva och föröka sig. Så efter varje omgång kokoskefir får grynen bo i en burk med Arlas eko färskmjölk (ohomogeniserad, lågpastöriserad komjölk) några dagar där de får äta upp sig tills det är dags för nästa omgång kokoskefir.
 • Jag fick också tips på Instagram om att en omgång kokoskefir kan göra grynen lite ”tröga”, då är det bra att köra två omgångar komjölk innan man sen gör kokos igen. (En ”omgång” är gryn i komjölk 1,5-2 dagar. Sen byter man alltså mjölken och kör en omgång till.)
 • När kefiren är färdig sköljer jag av dem i ljummet vatten, både efter en omgång kokoskefir eller efter att de vilat i komjölk.
 • Använd helst inte metallverktyg det gillar inte grynen, nylonsil/durkslag och träredskap är bra.
 • Ju fetare kokosmjölk/grädde du använder desto fastare och krämigare blir kefiren. Du kan använda bara kokosgrädde, bara kokosmjölk eller blanda efter eget tycke.
 • Vill man ta en längre paus i sin kefirtillverkning så lägg grynen i frysen. Jag har inte provat än men det ska alltså fungera.
 • Reser du bort någon vecka så ställ in dom i kylen med ny mjölk så håller dom i ett par veckor åtminstone.

Kefirgryn

Få tag i kefirgryn

Det verkar finnas olika sidor som säljer gryn (och andra fermenterings-startare) den här sidan tipsade någon om (jag har alltså inte handlat där själv)
https://grontlevande.se/product-category/webshop/bakteriekulturer/
Det finns också facebookgrupper där man delar med sig av gryn, bara in på facebook och sök!

Hoppas att du blir lite sugen på att prova göra kefir! Så fort jag fått lite skjuts i mina och de växer till så ska jag försöka dela dem vidare.
Här kommer “receptet” på kokoskefir!

Kokoskefir

Portioner: 1 liter

Ingredienser

 • 3-4 msk Kefirgryn
 • 1 liter Kokosmjölk eller kokosgrädde (eller en blandning)

Instruktioner

 • Spola av mjölken grynen ligger i med ljummet vatten. Du kan använda en nylonsil eller ett durkslag i plast med små hål.
 • Lägg grynen i en glasskål och häll på kokosmjölk och/ eller och blanda försiktigt. Se till att locket står på glänt, det behövs syre.
 • Låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn. Längre tid ger syrligare kefir.
 • När kefiren är klar sila av grynen från kokoskefiren och ställ in kefiren med locket på i kylen.
 • Spola av grynen i ljummet vatten så dom inte harkokosgrädde/mjölk på sig.
 • Lägg grynen i en glasburk (ha ett lock som inte är tätt, dom behöver syre) och fyll på med Arlas färskmjölk så får de äta upp sig i mjölken innan du sätter en ny sats kefir. Låt burken stå framme i rumstemperatur ett par dagar. Har du 3-4 msk gryn räcker det med ca 5 dl mjölk i burken. Gör du rätt så kommer dom föröka sig.
 • Spola av mjölken var 3-4 dag och fyll på med ny mjölk så dom inte svälter om du inte gör ny kefir. Dom kan inte leva av kokosgrädde/mjölk så det är viktigt att dom får äta mjölken annars dör dom.
  Grynen ska vara rätt så tåliga så det är inte exakta angivelser.
  Reser du bort någon vecka så ställ in dom i kylen med ny mjölk så håller dom i ett par veckor iaf..


2 kommentarer på ”Kokoskefir (paleo)”

 • helvete bra dag! Jag bor i Sverige och snälla jag vill veta var jag kan få tag i mjölkkefirkorn?

  • I inlägget ligger en länk där du kan köpa kefirgryn. Eller så söker du på facebook efter en kefirgrynsgrupp. Där brukar man kunna köpa av privatpersoner!
   /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg