Granola lågkolhydrat (paleo)

Granola lågkolhydrat (paleo)

Niclas äter lågkolhydratkost och en typ av enkel paleo där han väljer fullfeta mjölkprodukter så som turkisk yoghurt, smör och grädde ibland. Till sin turkiska yoghurt vill han med andra ord ha en  granola lågkolhydrat, helt utan sötning, till skillnad från mig som äter kokosyoghurt med AIP-granola. (Det gäller att plocka från rätt burkar i det här hushållet! hihi)
Receptet innehåller rejält med bra fetter (ca 33g fett per 1 dl) , bra med protein (ca 10g protein per 1 dl) och låg andel kolhydrater (ca 4,5g kolhydrater per 1 dl) .

I helgen gjorde jag AIP-granola till mig och en ny sats kokosyoghurt, samtidigt gjorde jag lågkolhydrat granola till Niclas. De är båda smidiga att göra så allt var klart på strax under en timme!

Gelatinägg istället för äggvita

Niclas äter mycket ägg till vardags därför tänker jag att det är bra att blanda ut lite så jag gör alltid det här receptet med gelatinägg. Det funkar precis lika bra och han får i sig lite nyttigt gelatin. Vi använder ett högkvalitativt gräsbetes och nöt-gelatin från Nyttoteket 

Gelatin har en aminosyraprofil som liknar kollagen med ett högt innehåll av glycin, glutamin, prolin och hydroxiprolin.
Aminosyran glycin är till exempel väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan, precis som kollagen. Så det finns fler fördelar med gelatinägg än bara själva ersättningen av en ingrediens.

Gör om receptet

  • Istället för äggvita kan du göra ett gelatinägg. Det blir precis lika bra resultat!
  • Receptet är helt osötat så det kan vara lite ovant i början. Vill man ha lite sötning så kan 1 msk honung vara lagom.
  • Byt ut torkade bär mot olika nötter; paranötter, valnötter, hasselmötter etc.
  • Minska mängden pumpa- och solrosfrön och tillsätt chia- eller sesamfrön
  • Frystorkade bär är vansinnigt gott. Vi brukar torka egna blåbär på hösten och blanda i. När de är slut köper vi frystorkade jordgubbar och hallon.

Fler recept

Här kommer några till tips på granola:
Chunky Granola med julens kryddor
AIP Granola, knaprig och “chunky”
AIP Jordmandel och blåbärsgranola

Lågkolhydrat Granola (paleo)

Det här receptet är helt osötat. Om du vill ha lite sötning kan du addera 1 msk honung som du smälter tillsammans med smör/ghee/kokosoljan.
Kök: Glutenfritt, LCHF, Paleo
Portioner: 6 dl

Ingredienser

  • 2,5 dl Mandelmjöl
  • 0,75 dl Pumpakärnor
  • 0,75 dl Solroskärnor
  • 1,5 dl Riven kokos
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Ingefära
  • 0,5 dl Rumstempererad eller rinnande Ghee/Smör/Kokosolja
  • 1 st Äggvita Eller 1 st gelatinägg
  • 0,75 dl Torkade blåbär
  • 0,75 dl Frystorkade Hallon

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 °C varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Lägg pumpafrö och solroskärnor i en mixer. Mixa snabbt till grovt mjöl.
  • Blanda alla mandelmjöl, frömjöl, riven kokos och kryddor i en bunke.
  • Blanda i Ghee/Smör (och ev honung) i mjölblandingen så det blir grynigt och väl fördelat. (Om ditt ghee är hårt så smält det först.)
  • Häll i äggvitan och blanda ordentligt. Beroende på hur stor äggvita du har så blir det som en grynig deg som håller ihop mer eller mindre.
  • Smula ut "degen" över plåten och ställ in i mitten av ugnen.
    Rör gärna om var 5e minut tills granolan fått fin färg men inte bränner. Du kan gärna ha luckan lite på glänt efter de första 5 minutrarna.
    Grädda ca 15-20 minuter totalt.
  • Addera torkade blåbär och hallon medans granolan svalnar på plåten och rör om.
    Förvara i lufttät burk.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg