Chunky Granola med julens kryddor (Paleo/ AIP+ägg)

Chunky Granola med julens kryddor (Paleo/ AIP+ägg)

Chunky Granola

Har du som vi passat på att ta ledig de här dagarna mellan jul och nyår? Vi fixar och donar i köket, provar nya recept och försöker njuta så mycket av ledigheten det går innan vardagen drar igång igen. Frukosten får ju gärna ta lite extra tid när man är ledig, det är så skönt att inte stressa på morgonen. Så varför inte göra en egen Chunky Granola till frukosten imorgon? Det tar inte lång tid!
Om du frågar oss så får en riktigt god Granola gärna ha lite större bitar så man kan nalla ur burken och äta som snacks…
(Som Start fast utan sockerchocken…)

Jordmandel eller mandelbas

Ni vet ju att vi älskar jordmandlar och jordmandelmjöl här hemma men receptet går lika fint att göra med mandlar och mandelmjöl om du föredrar det. Att göra egen granola är busenkelt och smakar så mycket bättre än de köpta. Förut gjorde vi alltid müsli på havregryn men det här blir minst lika gott. Och på något sätt är vi alltid ute efter ett nytt recept eller en ny variant av hemmagjord granola.
Vi har tidigare delat med oss av en variant som är helt AIP-godkänd. Inga nötter, mandlar, ägg eller fröer. Här finns vårt recept på Jordmandel och blåbärsgranola. Frukost och AIP brukar vara lite klurigt, speciellt när man saknar “sitt gamla vanliga”, då är recepten här en riktig räddning!

Kryddorna

Nu i juletid (vi släpper väl ändå inte taget om julen ännu?) passar det utmärkt med pepparkakskryddor i granolan! Det kommer inte smaka pepparkaka, utan mer ha en god kryddig touch av jul.
Den här varianten är inte helt AIP, utan kräver återintroduktion av äggvita. Men det går fin att göra utan ägg också, men den blir smuligare.

Klassiska pepparkakskryddor är en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Det är en riktigt superblandning det, kryddorna har nämligen många nyttiga egenskaper!
Till exempel är kanel blodsockerreglerande och antiinflammatoriskt, ingefära och kardemumma kommer från samma familj och stödjer immunförsvaret. Kardemumma är
dessutom bakteriedödande. Nejlikan är antiseptisk och kan sänka blodtrycket.
Inte illa, eller hur!

Fyll på med probiotika,  antioxidanter och vitaminer

Granola blir en perfekt topping på yoghurten både till frukost och mellanmål.
Prova att mixa ihop en snabb och Krämig Avokadoyoghurt eller gör din egen Kokosyoghurt med probiotika.

Att lägga i lite torkade blåbär är inte heller så tokigt, blåbär innehåller massor med C-vitamin, B-vitamin, viktiga mineraler och antioxidanter. Enligt Wikipedia täcker blåbärsriset omkring 17 procent av Sveriges yta! Vi plockade blåbär i höstas och torkade, nu har vi så vi klarar oss till nästa säsong. Frysta blåbär är också perfekt att blanda i gröten på morgonen.

Pepparkaksgranola

För en mindre julig variant ta bort kardemumma, nejlika och ingefära. Öka till totalt 2 tsk kanel. Om du inte använder ägg går det bra ändå, granolan blir dock smuligare. Då kan man välja kokoschips istället för riven kokos för att få mer bitar

Ingredienser

  • 1 dl Jordmandlar eller Mandel (ej AIP)
  • 2 dl Grovt Jordmandelmjöl eller mandelmjöl (ej AIP)
  • 1,5 dl Riven kokos
  • 0,75 dl Torkade blåbär eller t.ex. russin, tranbär etc.
  • 0,5 tsk Flingsalt
  • 1 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemumma uteslut vid AIP
  • 0,5 tsk Malda nejlikor
  • 0,5 tsk Mald ingefära
  • 0,5 dl Kokosolja eller ghee/smör (ej AIP)
  • 1 msk Honung
  • 1 st Äggvita uteslut vid AIP

Instruktioner

  • Blötlägg jordmandlarna ca 2 timmar tills de har bra konsistens att bita i. De är väldigt hårda och lite svåra att hacka. Men det är en smaksak, man måste inte blötlägga dem.
    Hacka jordmandlarna i lite mindre bitar.
  • Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda ihop kanel, kardemumma, nejlika och ingefära i en liten skål. 
    Blanda sen alla torra ingredienser i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
  • Smält kokosoljan och honungen så de blir flytande, häll över den torra blandningen och blanda noga.
  • Vispa ihop äggvitan med en elvisp tills den blir lite fluffig och bubblig.
  • Häll äggvitan över blandningen och krama ihop "degen" till en boll. 
    Bryt isär bollen och "smula ut" bitar på bakplåtspappret.
  • Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Rör gärna om var 3e minut.
    Låt svalna och förvara i lufttät burk. Gärna i kylen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg