Surkål – Fermentera själv

Surkål – Fermentera själv

Surkål – Fermentera själv

Att fermentera egna grönsaker är väldigt enkelt och riktigt roligt! Det är lite fascinerande när det börjar bubbla och pysa och man förstår att man satt igång en reaktion. Syrade grönsaker är dessutom väldigt nyttigt och fullt av probiotika, alltså goda bakterier, som vi gärna vill boosta vår mage och immunförsvar med!
Klassisk surkål görs ju på vitkål, men eftersom vitkål är hög FODMAP så brukar jag göra på rödkål. Dessutom är den vacker i färgen och tillför lite extra färgpiff på tallriken. Surkål är lite som oliver, inte favoriten första gången men efter ett tag är det riktigt gott!

Handen på hjärtat är jag klar periodare vad gäller surkål. Min ambition är att äta en matsked eller två om dagen, men nu har det gått månader sen sist. Men det är svårt att vara duktig på allt på en och samma gång och man får helt enkelt klappa sig själv på axeln när man väl tar tag i saken. Mycket handlar om rutin för mig. Jag börjar morgonen med benbuljong, men missar det ofta på helgen då jag inte har samma rutiner som på vardagarna. Det är lite samma med surkål och kosttillskott. Rutin är det viktigaste.
Men nu har den här burken få stå och gotta till sig en vecka så nu tar jag tag i, och uppdaterar, min surkålsrutin!

PROBIOTIKA

Surkål är en superbra källa till naturlig probiotika som alltså är levande bakteriekultur. I fermenteringsprocessen (att syra eller jäsa som man också säger) börjar olika bakteriestammar växa och producera bland annat mjölksyra, probiotika.
Probiotika har i studier visat sig vara bra för vår mag-tarmhälsa och immunförsvar. (Inte att förväxla med prebiotika som är mat för våra goda tarmbakterier. Det man kallar synbiotika är en blandning av de två.)

Äter du strikt AIP eller vet med dig att du har känslig mage kan det vara smart att prova lite surkål först (en tesked) och får man ingen reaktion så tar man lite till, och sedan en portion. Lite som en återintroduktion.

Tips!
Ett annat bra sätt att få i sig goda baketerier är att göra egen kokosyoghurt.

Surkål

Obs! Saltet får inte innehålla tillsatt jod då det är bakteriedödande.
Portioner: 1 burk

Ingredienser

 • 0,5 kg Rödkål Eller annan kål
 • 1 tsk Salt - utan jod
 • Om du vill: Kummin eller senapsfrö EJ AIP!

Instruktioner

 • Ta av 2 st blad från kålen som du lägger åt sidan.
  Riv kålen fint på rivjärn eller i matberedare.
 • Blanda den rivna kålen med saltet i en bunke och låt stå i 30 minuter i rumstemperatur.
 • Knåda/massera kålen med händerna så att kålen släpper ifrån sig rejält med vätska.
 • (Blanda i kummin eller senapsfrö om du vill)
  Pressa ner kålen och vätskan i en väl rengjord glasburk. Undvik luftfickor så pressa ner noga.
 • Ta de två bladen du sparade i början, vik ihop dem och använd som press för att trycka ner kålen ytterligare. All kål ska vara täckt av vätska. Skruva på locket.
 • Ställ burken mörkt och i rumstemperatur.
  Under de första dagarna öppnar du burken lite grann för att lätta på trycket. (Vi ställer den i lådan med tallrikar så ser man den och kommer ihåg att öppna den de första dagarna)
  Det börjar bubbla efter 1-2 dagar. Se till att burken står på något t.ex. en assiett.
  När det slutat pysa vid öppnande av burken har syrningsprocessen avtagit och du kan låta burken stå utan att öppna den.
  Låt burken stå i rumstemperatur ungefär en vecka innan du börjar äta den!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg