Morbror Görans Paté (Paleo)
Den 1a maj varje år har vi släktkalas på min mammas sida av familjen. Fler och fler blir vi och således också fler maträtter. Buffé av olika slag brukar det bli och på senare år lite utav ett knytkalas. I år var buffén vansinnigt inkluderande, vegetarianer, veganer, paleoiter, aip-are och allätare; alla kunde äta sig mätta och mycket belåtna.
Alla tar med sig sina specialiteter och min Morbror Göran har alltid med sig sin paté. Jag minns den patén sen jag var liten vid jul, påsk och släktmiddagar. 🙂
I år kom han dock med två varianter, en “vanlig” och en paleo-anpassad. Gissa om jag blev glad! Ett par veckor tidigare hade jag fått receptet på mail och föreslog några ersättningsvaror. Och vet du vad? Den var precis lika god paleo-style som jag minns den “vanliga”.
Jag är otroligt tacksam för att vara del i en sån härlig släkt som inte dömer och kritiserar utan ser olika tillvägagångssätt och möjligheter som just möjligheter och inte problem. (Tack för det kära Garbergs-släktet!)
Paté Näringsrik mat de luxe
Den här patén innehåller köttfärs (Morbror Görans paté är alltid på älg men nöt går också fint) och kycklinglever.
Inälvsmat är ju inte så vanligt att äta till vardags nu för tiden. Det är egentligen väldigt synd för förutom att det oftast är rätt billigt så är det otroligt näringsrikt. När man beräknar ett livsmedels näringsvärde tar man (lite förenklat) den uträknade summan av de essentiella näringsämnena och delar med vikten. Utifrån detta har man ett näringsindex som toppas av just inälvsmat!
Essentiella näringsämnen är de ämnen som man måste få i sig från kosten, som alltså kroppen inte kan göra själv. De inkluderar både vitaminer, fettsyror, aminosyror, mineraler och spårämnen.
Så att göra paté är inte bara gott, det är riktigt bra när du vill implementera inälvsmat i din vardag. Att göra sin egen leverpastej är också ett enkelt och bra sätt. (Recept kommer snart!)
Dessutom förvarar du den bra i frysen. Skiva upp och ta upp vid behov. En ultimat lunchlåda om du frågar mig!
Ekologisk kycklinglever
Vi köper ekologisk kycklinglever från REKO. Vi beställer oftast via Gröna gårdar när vi ändå köper buljongben därifrån, eller på Fram-butiken i Göteborg. Så köp, frys in och ha redo när du känner suget efter paté eller leverpastej!
Nystart
Idag är sista dagen av årets semester och imorgon är vi tillbaka i vardagen igen. Lite vemodigt såklart men vi har en väldigt spännande höst att se fram emot!
2 olika föreläsningar, kurser, receptsamlingar och möten med klienter. Och många nya recept såklart!
Det ska bli lite extra spännande att följa upp hur det gått för mina klienter under sommaren. Alla har olika målsättningar, förutsättningar och tillvägagångssätt. Det är otroligt givande att få hjälpa till och stötta och ge råd i den processen och se resultaten ta form.
Känner du att det är dags att ta tag i din egen kost så här efter semestern? Häng med på kurs i September! Sista anmälningsdag är snart och det är begränsade platser. Läs mer HÄR. Du kan också intresseanmäla dig till senare kursstarter kvälls- eller dagtid.
Ha en underbar söndag!
Morbror Görans Paté
Ingredienser
- 300 g Kycklinglever
- 1 st Gul lök
- 0,5 dl Äppelcidervinäger
- 400 g Köttfärs T.ex älg eller nöt
- 2-3 st Vitlöksklyftor
- 1,5 tsk Salt
- 1,5 tsk Svartpeppar
- 2 tsk Oregano
- 1 tsk Timjan
- 1 paket Bacon
- 1 dl Kokosgrädde
- 2 tsk Citronsaft
- 0,5 dl Potatismjöl
- 2 st Ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Hacka levern (halvfrusen) och löken. Bryn i stekpanna.
- Blanda köttfärs, lever/lök, kryddor och finskuren bacon i en bunke.
- Blanda kokosgrädde, potatismjöl, ägg och äppelcidervinäger i en separat bunke och rör sen ner i köttfärsen. Använd en assistent eller elvisp.
- Skölj en lagom stor form i kallt vatten och häll i smeten.
- Täck med aluminiumfolie och grädda i ca 1 timme och 15 min.
Kan man använda vildsvinsfärs? Och tror du man kan utesluta mjölet helt?
Hej Petra,
Vilsvinsfärs går säkert bra! Dock behövs mjölet för att binda ihop patén, liksom äggen. Risken är att den blir smulig och faller isär utan mjölet. Men smakmässigt behövs det inte.
/Mia
Hej!
Den är jättegod, gjorde den till julbordet!
Tänker göra den igen och undrar om man kan köra en snabb omgång med en mixer för att få den mer finfördelad?
Anita Louise
Hej Anita Louise,
Å vad roligt att höra! Ja, det tror jag går alldeles utmärkt att göra!
Ha en fin dag!
/Mia
Mycket god! Perfekt nybörjarmat för den som inte är van vid inälvsmat. Även de som inte äter Paleo var väldigt förtjusta:)
Hej Frida,
Vad roligt att höra! Tack för att du tog dig tid att skriva!
Hälsningar Mia
Potatismjöl är väl inte Paleo?
Jo potatismjöl brukar användas inom paleo då det bara är stärkelsen som är kvar, det innehåller alltså inte de antinutrienter som man vill undvika i potatis.
Du kan byta rätt av till arrowrotmjöl eller tapiokamjöl om du inte vill använda potatismjöl.
Vänligen,
Mia
Hej! Går den att göra utan ägg eller med gelatinägg?
Vänliga hälsningar
Frida
Hej Frida,
Jag har tyvärr inte provat med gelatinägg…
/Mia
Receptet låter spännande men jag kan inte äta potatismjöl. Kan man ersätta med något annat? Tex tapioka eller arrowrot? Har du några förslag.
Hej Ann,
Ja, du bör kunna byta mängden rätt av med tapiokamjöl eller arrowrot!
/Mia
Det ser gott ut jag ska laga det till julen. Ska man äta den kall varm eller rumstemperatur?
Vad roligt, hoppas du ska tycka om den!
Vi serverar den kall, sen står den ju till sig en stund på julbordet så den äts liksom inte kylskåpskall. 🙂
/Mia