fbpx

Äpplegalette med mandelkräm, en vacker dessert (Paleo)

Äpplegalette med mandelkräm, en vacker dessert (Paleo)

Vi befinner oss som sagt i Älvdalen, dalarna, och myser i mormor och morfars hus, igår njöt vi på altanen av en Äpplegalette med mandelkräm, paleostyle! Min mamma har kvar huset efter sina föräldrar och vi är här flera gånger om året. Mormor var en riktigt bull-mormor och höll alltid på med något stök i köket. Jag minns speciellt att jag alltid fick hjälpa till; bröa hennes sockerkaksformar, skumma lingongsylten, mala kött (var rädd om fingrarna!) och akta mig för den varma knäcken.

Så att själv vara mormors kök bjuder på många minnen men ävven inspiration. Idag ska vi sätta igång ett buljongkok på älgben och kanske uppdatera det här receptet lite grann.
Men först har jag bakat. Egentligen är en Äpplegalette med mandelkräm inte alls svår att göra, jag har länge tänkt göra en paleovariant. (Ica-köket har en fin “vanlig” med vetemjöl och socker.) Det är roligt med vackra efterrätter som fått lite extra kärlek. Men den har några olika moment så det har tagit emot lite nu på semestern. Men så kom jag till mormors kök. Och så går det av bara farten. Utan mina vanliga hemvanda redskap, bunkar och kitchen Aid. Istället en elvisp som justerar farten själv lite på känsla och en ugn som kanske håller rätt temperatur? Så härligt!

Äpplegalette med mandelkräm

Kanske blir det gott att prova andra frukter och bär som rabarber, blåbär eller persika? I vilket fall passar det utmärkt med lite vanlijglass eller vanlijsås till. Och den är lika god kall som varm. Ja ok, lite godare varm är den nog om jag tänker efter. Recept på vaniljsås finns också här nedanför. Den är äta-med-sked-god. Just sayin’…

Mandelkrämen som man brer ut på degbotten innehåller mandelmassa. Den man köper i affären innehåller allsköns mystiska ingredienser, sån tur att det är busenkelt att göra själv! Notera dock att receptet nedan på mandelmassa/marsipan ger 200g, och i mandelkrämen till Äpplegalette behöver bara 100g. Så det blir 100g över att kylskåps-äta eller göra marsipankulor doppade i choklad av. Just sayin’. 🙂

Ha en fantastisk dag och hoppas solen fortsätter skina på oss!
/Mia & Niclas

Äpplegalette Paleo

Både mandelmassan och degen kan förberedas i förväg. Redan ett par dagar innan om du vill!

Servera gärna med vaniljsås eller kokosgrädde.

Portioner: 6 portioner
Ingredienser
  • 2-3 st Röda äpplen
  • 1 st Äggula att pensla med
  • 0,5 dl Mandelspån
  • Ghee/Smör/Kokosolja att pensla med
  • Kanel att strö över
  • DEG:
  • 200 g Rumsvarmt Ghee/Smör/Kokosolja
  • 1 st Ägg
  • 0,5 dl Kokossocker
  • 1 dl Kokosmjöl
  • 1 dl Riven kokos
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 2 krm Bakpulver
  • 1 msk Fiberhusk
  • MANDELKRÄM:
  • 100 g Mandelmassa (se recept nedan)
  • 50 g Rumsvarmt Ghee/Smör/Kokosolja
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 3 krm Vaniljpulver
  • 1 st Ägg
Instruktioner
  1. DEG:

    Blanda ihop alla ingredienserna till degen med elvisp. Låt stå i 10 minuter.

  2. Lägg in degen i en påse i kylen ett par timmar så att den stelnar och går att kavla ut.

  3. MANDELKRÄM:

    Vispa mandelmassan mjuk med elvisp.

  4. Strö över kardemumma och vispa i Ghee, lite i taget.

    Vispa sen i ägget så det blir en god kräm. Smaka gärna!

  5. MONTERING:

    Sätt ugnen på 150°C.

  6. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper. Lägg sedan ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut en stor rundel, ca 30 cm. Lägg över bakplåtspappret med degen på en plåt.

  7. Bred ut mandelkrämen på degbotten, men lämna ca 5 cm från kanten.

  8. Tvätta och skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett fint mönster ovanpå mandelkrämen.

  9. Vik in kanterna och pensla med äggula. Strö över mandelspån på kanterna.

  10. Pensla lite rumsvarmt Ghee på äpplena och pudra över kanel.

  11. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Vakta den noga och lägg lite folie över om kanterna börjar få för mycket färg.

  12. Servera med vaniljsås eller uppvispad kokosgrädde!

Mandelmassa/Marsipan
Portioner: 200 g
Ingredienser
  • 3 dl Mandelmjöl
  • 0,5 krm Vaniljpulver
  • 1 krm Salt
  • 1 msk Honung
  • 1 st Äggvita
Instruktioner
  1. Rör ihop alla ingredienserna till en fast smet i en skål.

    Forma en boll, plasta in och förvara i kylen.

 

Vaniljsås (Paleo)
Portioner: 4 port
Ingredienser
  • 250 ml Kokosmjölk
  • 4 st Äggulor
  • 1-1,5 tsk Vaniljpulver
  • 1 msk Raw Agave sirap
Instruktioner
  1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt puttra under omrörning i 5-10 minuter tills såsen tjocknat.

  2. Kyl ner vaniljsåsen under omrörning i ett kallvattenbad. Så tjocknar den ytterligare lite grann.

 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *