fbpx

Älgbuljong, benbuljong på älgben (AIP/Paleo)

Älgbuljong, benbuljong på älgben (AIP/Paleo)

Benbuljong kan kokas på olika sätt och med olika ben, gemensamt är att det är väldigt nyttigt vare sig du väljer kyckling, nöt eller vilt. 18 november är det benbuljongens dag så det passar bra att dela det här receptet precis idag!
Det är nämligen så att benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av. T.ex. är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.
Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktig för bindväven. Vi kokar vår benbuljong i en stor gjutjärnsgryta som då också tillför extra järn, men det är inte nödvändigt.
Anledningen till att man har i citron är att syran drar ut mer kalcium från ben och brosk. Självklart är kvaliteten på köttet också viktigt för att man ska få så bra benbuljong som möjligt.

SMAK AV VILT

I vanliga fall brukar vi koka vår buljong på nöt. (Klicka på länken för receptet)
Vi beställer gärna gröna gårdars buljongbox. De levererar gräsbeteskött till olika utlämningsställen i Västsverige och Stockholm, länk hittar du här.
Men nu i höst har vi några gånger kokat på älgben som Älvdalens jaktlag så fint ordnade för oss när min pappa bad dem om hjälp. Pappa har jagat själv i alla år men just i år har han varit sjuk och hade inte möjlighet att delta. Så vi är extra tacksamma till jaktlaget som ställde upp och levererade jättefint uppsågade ben och leder till oss när pappa förklarade syftet.

Jag upplever älgbuljongen som ”starkare” än den vi gör på nöt. Så jag tar inte lika mycket på morgonen. Men det är väldigt trevligt att variera sig, smaken skiljer sig ganska mycket från nötbuljongen men är väldigt god den också!

TILLAGNING OCH ANVÄNDNING

Det finns många olika recept på nätet på benbuljong och olika tillagningsmetoder i slowcooker, tryckkokare etc. Vi tycker det är smidigt att göra mycket på en gång, eftersom det ändå tar sin lilla tid, och använder helt enkelt en stor gryta på spisen. Inga konstigheter:)
Du kan läsa mer om benbuljong på tex benbuljongensdag.se
I receptet finns några ingredienser som inte är strikt AIP. De är märkta i receptet och går bra att utesluta.
Vi häller upp buljongen på glasburkar och fryser in. När en burk är slut plockar vi upp nästa och låter den tina över natten i kylen. En burk i kylen håller sig drygt en vecka.
Varje morgon tar jag ett par skedar buljong, häller på hett vatten och kryddar med lite örtsalt.
Receptet nedan är vår benbuljong på älgben!

Tips!
I vår profil på Instagram finns klipp som visar de olika stegen fastnålat i våra händelser.

Tips 1!
Är man i början av sin AIP-resa kan det vara smart att successivt öka mängden benbuljong under ett par veckor så magen får vänja sig. Börja med ca 1 msk och öka successivt till ca en 1 dl.

Tips 2!
Häll upp en del av buljongen i isbitsformar. När de fryst knacka ur dem och förvara i en fryspåse. Då har du enkelt tillgång till buljong till soppor, grytor och såser och kan ta så mycket du behöver.

Nu finns vi inte bara på Instagram utan också på Facebook! Följ oss här.

1 från 1 röst
Älgbuljong
Ingredienser
  • 7 kg Älgben eller annat vilt, märgben och leder
  • 2 msk Salt
  • 2 st Citroner, saften
  • 8 st Lagerblad
  • 1 msk Svartpeppar uteslut vid AIP
  • 0,25 msk Vitpepparkorn uteslut vid AIP
  • 10 st Kryddpepparkorn uteslut vid AIP
  • 1 st Purjolök
  • 1 st Liten rotselleri
  • 2 st Gul lök
  • 5-6 st Vitlöksklyftor
  • 4 st Morötter
  • 4 st Palsternackor
  • 1 st Kruka timjan
  • 1 st Kruka bladpersilja
  • 1 msk Torkad dragon
Instruktioner
  1. Lägg benen i grytan och täck med vatten. Häll i salt och citronsaft. 
    Koka upp och skumma av. Koka vidare på svag värme.

  2. Lägg i kryddorna när det inte bildas mer skum. 

  3. Titta till grytan varannan timme eller så och fyll på med lite vatten om benen börjar sticka upp. 
    Skumma av ytterligare om det behövs, så blir buljongen blir klarare.

    Det går bra att stänga av plattan när man t.ex inte är hemma och fortsätta senare. 

  4. Efter 7-10 timmar har det mesta köttet som fanns kvar på benknotorna kokat såpass att de ramlar av när man petar lite med en gaffel.

    Plocka upp benen i en stor bunke och peta bort köttet. Lägg tillbaka alla benen i grytan.

    Det kött som inte lossnar kan koka med en stund till.

    (Ta till vara de fina köttbitarna som du petat loss, de passar väldigt bra som kokkött med tex. pepparrotssås eller köttsoppa.)

  5. Fortsätt koka benen.

    Skala och hacka purjolök, rotselleri, lök, vitlök, morötter och palsternackor grovt. 

    Koka upp igen när du lagt i grönsakerna. Låt sen puttra i ytterligare ca 10 timmar på låg värme. (Total koktid ca 20 timmar)

  6. När buljongen kokat klart är det dags att sila av den. Det kan vara enklast att plocka upp alla ben först, med en hålslev och tång. Sila därefter resten i en vanlig sil över en bunke.

  7. Låt den färdiga buljongen svalna, gärna över natten. När den är tillräckligt sval kan man ställa in den i kylen.

  8. När buljongen kallnat blir det ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen. Ta bort "locket" av fett.

    (Fettet kan man spara och använda tex till stekning om man vill) 

  9. Under locket är där den färdiga buljongen som gelé pga gelatinet.
    Sleva upp i glasburkar och frys in. 



2 thoughts on “Älgbuljong, benbuljong på älgben (AIP/Paleo)”

  • 1 star
    Njaee, inget bra buljongrecept,
    1. Om man har i citron och kryddor INNAN skumning så försvinner detta just iom skumning
    2. Efter 7-10h kok så har alla smaker mm i det kött som skulle ha funnits på benen helt tappat näring, smak och struktur för att kunna användas till något annat än djurfoder,
    3. Man gör tvärt om:
    efter ca 10 timmars sjudning tar man upp benen och slänger de annars får buljongen en för kraftig smak av ben, gelatin mm, låt istället köttet vara kvar för att riktigt laka ur alla sin must.
    Sen efter 3-4h koktid, dvs efter du tagit ur benen.
    reducerar du ner till ca 1/10 av ursprungsvätskan, Då, först då har du en riktig buljong som är så god att du kan dricka den.
    By the way: Jag har aldrig i något annat än; Köttben, kött, Inget annat som påverkar naturens smaker.

    • Hej Zebb,
      Vad bra att du hittat ett sätt att göra buljong som fungerar bra för dig! Det här receptet gör vi alltid och tycker om.

      1. Vi håller med ang kryddorna, i receptet står att de läggs i EFTER det slutat skumma.
      2. Vi upplever att slutprodukten, buljongen, blir besk när man låter köttet vara med hela 20 timmar. (vi har provat) Däremot är det gott kokkött när de lossnar från benen, bra med älgsmak. Det här är en metod som min mormor lärt min mamma osv. Vi använder köttet i soppor och det smakar jättegott.
      3. För en läkande buljong som vi är ute efter, inte en fond, vill vi få ur så mycket näring och gelatin som möjligt ut själva benen och märgen. Det är därför vi tillsätter citronen tidigt och låter just benen koka länge.
      Att reducera som du beskriver skapar en fond, det är inte det vi är ute efter här. Men visst kan man reducera om man vill!
      Örter och grönsaker eller inte är ju en smaksak!
      Så kanske är vi ute efter lite olika saker men använder samma benämning. Helt ok för oss. 🙂

      Hoppas du har en fin kväll.
      Vänligen Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg





Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial