Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)

Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)

Att göra sin egen leverpastej är faktisk så mycket enklare än man tror. Man steker lite grejer i en stekpanna, mixar sen slätt och häller upp på burk. Det är inte svårare än så!
Jag har länge haft ett par förpackningar kycklinglever i frysen men inte riktigt kommit mig för. Men så plötsligt härom veckan lägger jag paketet för att tina, inspirerad av receptet på Morbror Görans paté. (Också det innehållande den näringsrika kycklinglevern.) När det väl tinat har man ju inget val, det är bara att ta tag i det.

Men nu stötte jag på ett problem. Jag kan för mitt liv inte hitta receptet på leverpastej som jag använde sist. Jag letar överallt, och det är många ställen att leta på. Vi har recepthögar liggandes lite överallt; påbörjade recept, färdiga recept och receptidéer. Jag borde verkligen skapa ett system och ha allt på ett och samma ställe…
Men receptet gick inte att hitta. Försöker minnas men mitt minne är generellt kasst. Niclas hjälper till och vi får i alla fall ihop en ingredienslista på vad vi minns var med sist. Så det var bara att sätta igång och prova sig fram!
Men vet du vad, tur var väl det för den blev otroligt god den här leverpastejen. Bättre än jag minns den faktiskt!

Mild men ändå smakrik. Det är klart, gör man den AIP och plockar bort svart- och vitpeppar så blir det lite annorlunda. Kanske var det det som skiljer sig från sist? Nåja. Det är inga problem att göra receptet nedan AIP i alla fall. Välj kokosolja och ta bort svart- och vitpeppar. Men prova att göra din egen leverpastej, det är så busigt enkelt och du slipper alla möjliga tillsatser som finns i den färdiga man köper. T.ex. hittar du oftast mjölk, socker, maltodextrin, konserveringsmedel (E250) och antioxidationsmedel (E300) i ingredienlistan. Inget man blir så sugen på…

Näringsinnehåll i lever

Precis som jag berättade när vi lade upp receptet på paté så är inälvsmat generellt, och lever specifikt, det mest näringsrika man kan äta. Många tror att man inte ska äta lever för att det lagras gifter där. Det stämmer inte. Levern har en viktig roll i att rena kroppen men det lagras inga gifter där, däremot viktiga näringsämnen.
I just lever finns det mycket av vitaminerna D, A, B12, zink, jod, selen, arakidonsyra, EPA och DHA (Omega-3). Dessutom hittar du hela B-vitaminkomplexet, koppar, magnesium, fosfor, mangan och järn.

När man beräknar ett livsmedels näringsvärde tar man (lite förenklat) den uträknade summan av de essentiella näringsämnena och delar med vikten. Utifrån detta har man ett näringsindex som toppas av just inälvsmat!
Essentiella näringsämnen är de ämnen som man måste få i sig från kosten, som alltså kroppen inte kan göra själv. De inkluderar både vitaminer, fettsyror, aminosyror, mineraler och spårämnen.

Annan inälvsmat

Har du provat att koka din egen benbuljong? Det är också en typ av inälvsmat där man tar vara på benens näring i form av aminosyror, kalcium, magnesium, fosfor, kalium och fetter. Läs mer och hitta recepten här:
Benbuljong – Nöt
Benbuljong – Älg
Gröna gårdar säljer ekologiskt och gräsuppfött kött från gårdar runt om i Västsverige och levererar till utlämningsställen. Vi köper gärna deras buljongbox när vi gör vår nötbuljong. Benen på älg är min pappa så fin och ordnar till oss med hjälp av Älvdalens jaktlag. Snart är oktoberjakten på gång och vi får en ny laddning ben att lägga i frysen.

Leverpastej – Kyckling

Men tillbaka till vår egen leverpastej. Du kan givetvis göra leverpastej på både lamm, gris, nöt eller vilt men kyckling är den klart mildaste. Så är man inte överdrivet förtjust i leversmak så är ändå kyckling att rekommendera.

Vi köper ekologisk kycklinglever från REKO. Vi beställer oftast via Gröna gårdar när vi ändå köper buljongben därifrån, eller på Fram-butiken i Göteborg. Så köp, frys in och ha redo när du känner suget efter paté eller leverpastej! Den kostar ungefär 50 kr för 500g.

Så testa och tala sen gärna om vad du tycker om receptet!

Ha en fin dag,

Mia

Skriv ut receptet
5 från 8 röster

Mild Leverpastej

Ingredienser

  • 500 g Kycklinglever
  • 2 st Schalottenlök
  • 50 g Ghee, kokosolja eller smör Kokosolja vid AIP
  • 1 tsk Salt
  • 2 krm Vitpeppar Uteslut vid AIP
  • 2 krm Svartpeppar Uteslut vid AIP
  • 3 msk Repad färsk timjan
  • 1 dl Kokosgrädde
  • 1 msk Färskpressad citronsaft
  • 1 paket Bacon (140 g)

Instruktioner

  • Tina kycklinglevern och skär den i lite mindre bitar.
    Skär baconet i mindre bitar.
  • Hacka löken och fräs den i en stekpanna med lite av matfettet. Lägg i kycklinglever och bacon och stek vidare.
  • Repa timjan och tillsätt tillsammans med salt och peppar.
  • Stek tills kycklinglevern är genomstekt. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra några minuter.
  • Låt allt svalna.
  • Häll över leverblandningen i en matberedare med kniv. Tillsätt resten av matfettet samt citronsaften och kör till en jämn smet. Smaka av.
  • Lägg den pastej du vill ha direkt i en burk och ställ in i kylen. Resten kan du frysa in, vi tycker att det här sättet är fiffigt för att kunna ta upp och tina bara det man vet att går åt:
    Lägg resten av pastejen i en bakplåtspappersklädd form och bred ut den. Ställ in i frysen i ca 30-60 min. Ta ut och skär rutor i lagom stora bitar, flytta över till en fryspåse och förvara i frysen tills det är dags att ta fram en bit och låta tina.


29 kommentarer på ”Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)”

  • 5 stars
    Vad glad jag är att Ni finns. Bröd var bekymmer för mig. Har ätit GF i många år och bakat mest på bovete.
    Är 4 dagar på Aip.I går var jag desperat. Hittade din recept på knäckebröd, bakade,åt och blev sååå glad.
    Den smakar jätte bra,ätit det mesta,2 bitar kvar. Leverpastej gör jag snart och det blir kallas😋😋

    • Hej Alexandra,
      Men åh vad glad jag blir! Ja, det där knäckebrödet är fantastiskt gott, vad kul att det räddade din dag… 🙂
      Bra jobbat att komma igång med AIP, stort lycka till framåt!
      /Mia

  • 5 stars
    Jag och en kompis gör det här receptet stup i kvarten, var och en, för att det är helt beroendeframkallande. Ingen av oss ”behöver” äta enligt AIP, men det här ingår i vår baskost även när vi äter precis vad som helst. Så god leverpastej!
    Vi har förfinat kedjan 🙂 – brer ut den färdiga smeten i en fyrkantig burk, skär djupa skåror i fyrkantsmönster med en kniv, sedan in i frysen! Har man varit noggrann så har man en burk perfekta, symmetriska fyrkanter , ca 3x3cm, som man kan plocka framtvå, tre stycken ifrån, tina och förvara i någon burk/folie. När man inte varit så noggrann sitter de fast lite i varandra och då får man bryta av, som från en chokladkaka. Eftersom man inte kan hålla sig i från dem, i stil med choklad, har de fått det interna smeknamnet ”leverpraliner”. De går åt som chokladpraliner, man norpar en med fingrarna när man kommer åt. Sen låter ju namnet som en dålig kombo av inälvsmat och godis.. 😀
    Det stämmer ju – förutom smakperspektivet då. Det här är den bästa leverpastejen vi någonsin ätit, alla pastejer inräknade!

    • Hej Hanna,
      Men wow bästa recensionen ever! 🙂 Tack snälla för att du tog dig tid att skriva, jag blir så glad!
      /Mia

    • Hej Ida,
      Nej jag har tyvärr inte provat att ugnsbaka! Men jag lovar det här är supersmidigt. 🙂
      /Mia

  • Förstår jag det rätt, att man kan frysa in pastejen? 😊 Hur länge kan den förvaras i kylskåp annars?
    Tack för fina recept!!! ⭐️👏

    • Hej Ida,
      Jajamen, den går fint att frysa. Jag brukar frysa in den i små glasburkar/plastburkar så den inte blir dålig innan man hinner äta upp den.
      3-4 dagar i kyl är inga problem.
      Tack, vad glad jag blir!
      /Mia

  • Hej
    Leverpastejen ser god ut.
    Vad kan man ha istället för kokosgrädde och citron?
    Jag tål varken kokos eller citron

    Med vänlig hälsning, Tina

  • 5 stars
    Idag första gången åt jag lever. Kycklinglever på eran pastej och vad nervös jag var. Jag har alltid varit den som varit ”rädd” nästan för inälvsmat. Minns när jag åt hemmagjord blodpudding första gången och åt en tesked och tyckte det var en seger 😂.
    Nu bestämde jag mig för att börja äta lever på riktigt. Gjorde efter erat recept och serverade på gurkskivor och det gick verkligen i ❤️. Smakade mycket bättre än jag tänkte mig. Nu ska jag äta det , en tesked varje dag för att fasa in det i min kost. Tack för era fina recept!

    • Hej Maria,
      Grymt bra jobbat, heja dig! 🙂
      Det är lurigt det där, när man behöver överlista sig själv… Glad att jag kunnat hjälpa dig en bit på vägen!
      /Mia

  • 5 stars
    Fantastiskt god leverpastej. Tusen tack för receptet! Denna leverpastej kommer jag göra många gårnger till.

  • Tänkte testa den här, men undrar om du har några tips på vad man äter den till? Går på AIP strikt. 🙂

    • Hej Helena,
      Hoppas du ska tycka om den!
      Leverpastej är lite otippat väldigt gott på en skiva gurka! 🙂
      Men jag brukar faktiskt också ha en klutt pastej på tallriken till maten eller frukosten. Lite som ett tillbehör.
      Det finns AIP-knäckebröd om du söker här på sidan. Men är du i början av din AIP-resa rekommenderar jag att du undviker olika brödsubstitut en tid och fokuserar på alla näringstäta livsmedel. 🙂
      Lycka till!
      /Mia

    • Hej,
      Tulips eko bacon är helt utan tillsatser om du kan hitta den.
      Men ja, visst går det utan bacon. Det är mest en smakförhöjare tycker jag 🙂
      /Mia

    • Hej,
      Hoppsan hejsan, det saknades visst! Tack för att du påpekade detta, nu har jag uppdaterat receptet. Citronsaften kan du addera tillsammans med resten av matfettet direkt i matberedaren.
      Hälsninagr
      Mia

  • 5 stars
    Tack för ett helt underbart recept! Brukar göra dubbel sats och tillsätter purjolök och lite vitlök. Mamma är också helt galen i detta.
    Så tack än en gång!!

    • Tjohoo vad roligt att höra! Tack för att du tog dig tid att skriva till oss! 🙂
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Såå otroligt god leverpastej! Jag använde iofs nötlever men alltså makalös!!! Tack för detta recept!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg