Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)

Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)

Att göra sin egen leverpastej är faktisk så mycket enklare än man tror. Man steker lite grejer i en stekpanna, mixar sen slätt och häller upp på burk. Det är inte svårare än så!
Jag har länge haft ett par förpackningar kycklinglever i frysen men inte riktigt kommit mig för. Men så plötsligt härom veckan lägger jag paketet för att tina, inspirerad av receptet på Morbror Görans paté. (Också det innehållande den näringsrika kycklinglevern.) När det väl tinat har man ju inget val, det är bara att ta tag i det.

Men nu stötte jag på ett problem. Jag kan för mitt liv inte hitta receptet på leverpastej som jag använde sist. Jag letar överallt, och det är många ställen att leta på. Vi har recepthögar liggandes lite överallt; påbörjade recept, färdiga recept och receptidéer. Jag borde verkligen skapa ett system och ha allt på ett och samma ställe…
Men receptet gick inte att hitta. Försöker minnas men mitt minne är generellt kasst. Niclas hjälper till och vi får i alla fall ihop en ingredienslista på vad vi minns var med sist. Så det var bara att sätta igång och prova sig fram!
Men vet du vad, tur var väl det för den blev otroligt god den här leverpastejen. Bättre än jag minns den faktiskt!

Mild men ändå smakrik. Det är klart, gör man den AIP och plockar bort svart- och vitpeppar så blir det lite annorlunda. Kanske var det det som skiljer sig från sist? Nåja. Det är inga problem att göra receptet nedan AIP i alla fall. Välj kokosolja och ta bort svart- och vitpeppar. Men prova att göra din egen leverpastej, det är så busigt enkelt och du slipper alla möjliga tillsatser som finns i den färdiga man köper. T.ex. hittar du oftast mjölk, socker, maltodextrin, konserveringsmedel (E250) och antioxidationsmedel (E300) i ingredienlistan. Inget man blir så sugen på…

Näringsinnehåll i lever

Precis som jag berättade när vi lade upp receptet på paté så är inälvsmat generellt, och lever specifikt, det mest näringsrika man kan äta. Många tror att man inte ska äta lever för att det lagras gifter där. Det stämmer inte. Levern har en viktig roll i att rena kroppen men det lagras inga gifter där, däremot viktiga näringsämnen.
I just lever finns det mycket av vitaminerna D, A, B12, zink, jod, selen, arakidonsyra, EPA och DHA (Omega-3). Dessutom hittar du hela B-vitaminkomplexet, koppar, magnesium, fosfor, mangan och järn.

När man beräknar ett livsmedels näringsvärde tar man (lite förenklat) den uträknade summan av de essentiella näringsämnena och delar med vikten. Utifrån detta har man ett näringsindex som toppas av just inälvsmat!
Essentiella näringsämnen är de ämnen som man måste få i sig från kosten, som alltså kroppen inte kan göra själv. De inkluderar både vitaminer, fettsyror, aminosyror, mineraler och spårämnen. (källa b.la: Autoimmun handbok)

Annan inälvsmat

Har du provat att koka din egen benbuljong? Det är också en typ av inälvsmat där man tar vara på benens näring i form av aminosyror, kalcium, magnesium, fosfor, kalium och fetter. Läs mer och hitta recepten här:
Benbuljong – Nöt
Benbuljong – Älg
Gröna gårdar säljer ekologiskt och gräsuppfött kött från gårdar runt om i Västsverige och levererar till utlämningsställen. Vi köper gärna deras buljongbox när vi gör vår nötbuljong. Benen på älg är min pappa så fin och ordnar till oss med hjälp av Älvdalens jaktlag. Snart är oktoberjakten på gång och vi får en ny laddning ben att lägga i frysen.

Leverpastej – Kyckling

Men tillbaka till vår egen leverpastej. Du kan givetvis göra leverpastej på både lamm, gris, nöt eller vilt men kyckling är den klart mildaste. Så är man inte överdrivet förtjust i leversmak så är ändå kyckling att rekommendera.

Vi köper ekologisk kycklinglever från REKO. Vi beställer oftast via Gröna gårdar när vi ändå köper buljongben därifrån, eller på Fram-butiken i Göteborg. Så köp, frys in och ha redo när du känner suget efter paté eller leverpastej! Den kostar ungefär 50 kr för 500g.

Så testa och tala sen gärna om vad du tycker om receptet!

Ha en fin dag,

Mia & Niclas

Skriv ut receptet
5 från 4 röster

Mild Leverpastej

Ingredienser

 • 500 g Kycklinglever
 • 2 st Schalottenlök
 • 50 g Ghee, kokosolja eller smör Kokosolja vid AIP
 • 1 tsk Salt
 • 2 krm Vitpeppar Uteslut vid AIP
 • 2 krm Svartpeppar Uteslut vid AIP
 • 3 msk Repad färsk timjan
 • 1 dl Kokosgrädde
 • 1 msk Färskpressad citronsaft
 • 1 paket Bacon (140 g)

Instruktioner

 • Tina kycklinglevern och skär den i lite mindre bitar.
  Skär baconet i mindre bitar.
 • Hacka löken och fräs den i en stekpanna med lite av matfettet. Lägg i kycklinglever och bacon och stek vidare.
 • Repa timjan och tillsätt tillsammans med salt och peppar.
 • Stek tills kycklinglevern är genomstekt. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra några minuter.
 • Låt allt svalna.
 • Häll över leverblandningen i en matberedare med kniv. Tillsätt resten av matfettet samt citronsaften och kör till en jämn smet. Smaka av.
 • Lägg den pastej du vill ha direkt i en burk och ställ in i kylen. Resten kan du frysa in, vi tycker att det här sättet är fiffigt för att kunna ta upp och tina bara det man vet att går åt:
  Lägg resten av pastejen i en bakplåtspappersklädd form och bred ut den. Ställ in i frysen i ca 30-60 min. Ta ut och skär rutor i lagom stora bitar, flytta över till en fryspåse och förvara i frysen tills det är dags att ta fram en bit och låta tina.


10 thoughts on “Gör din egen Leverpastej! (AIP/Paleo)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg