Örtte för matsmältningen – Variera dina AIP tesorter

Örtte för matsmältningen – Variera dina AIP tesorter
I samarbete med Greenbalance

Inom AIP är alla “rena” teer godkända så som svart, vitt, grönt rooibos, grönt te och örtteer. Däremot får man vara lite uppmärksam på teblandningar där det smyger sig in ingredienser som inte är AIP-godkända. Till exempel lakrits, peppar, kardemumma etc. Att variera sina AIP tesorter kan vara klurigt ibland så här kommer några tips!

Rent örtte är dock alltid ett säkert kort och finns i oändliga variationer! Det finurliga är att man kan aktivt välja att faktiskt hjälpa matsmältningen lite på traven med olika sorters örtteer, inte bara dricka för att det är gott. I sommar har jag provat fem olika örtteer från Greenbalance, kul att prova lite nytt och hitta nya favoriter!

Greenbalance har rena råvaror av högsta kvalité helt utan kemiska tillsatser och giftiga ämnen. Bra för hälsan och bra för miljön. Jag har även provat några av deras spännande saltsorter!

AIP tesorter för matsmältningen –

Använd ca 1 msk till en kopp och häll på 90-100 °C vatten och låt dra i 10 minuter.

Rölleka – en bitterört som kan hjälpa till att stimulera tarmrörelserna och matspjälkningen. När vi dricker eller äter bitterämnen retas smaklökarna längst bak på tungan. Det i sin tur stimulerar produktionen av enzymer i saliven, produktionen av magsaft, bukspott och galla. Bitterämnen kan vara väl värt att prova för att hjälpa matsmältningen på traven och stilla både sötsug och aptit.
Du hittar också bitterämnen i livsmedel så som ruccola, brysselkål, fänkål, rädisor och grapefrukt. Andra bittra örter är tex maskros, malört, pepparmynta, anis, och kamomill.
Använd ca 1 msk till en kopp och häll på 100 °C vatten och låt dra i 4 minuter.

Kamomill – En riktig klassiker som kanske mest kopplas ihop med en kopp te till kvällen för lugn och ro samt bättre sömn. Kamomillte är fritt från koffein (till skillnad från grönt te) Man kan piffa till sitt kamomillte med en skiva citron, lite ingefära eller kanel. Kamomill kan verka milt kramplösande och används ofta vid mag-tarmbesvär och mensvärk.
Använd ca 1 msk till en kopp och häll på 90-100 °C vatten och låt dra i 10 minuter.

Älgört – En helt ny bekantskap för mig! Jag har lite svårt att beskriva smaken, men tycker den var väldigt god, en härlig arom som dröjer sig kvar i gommen. Det är helt klart en ny örtfavorit.
Älgört ska vara väldigt bra på att lindra matsmältningsbesvär, den anses även vara en inflammationshämmande ört eftersom den innehåller naturligt salicylsyra.
Använd ca 1-2 tsk älgört till en kopp och häll på 100 °C vatten och låt dra i 5-10 minuter.

Cikoriarot – Använder många som kaffesubstitut då den har liknande rostad smak men är koffeinfri. Själv har jag aldrig varit någon kaffedrickare, min mage har aldrig klarat kaffe. Men jag tycker om kaffe som smaksättare i fettbomber eller efterrätter.
Som rent te är Cikoria godkänd för AIP. Jag gjorde en paleovariant; Cikorialatte istället för klassisk bulletproof coffee (paleolatte) och det blev riktigt bra!
Cikoriarot består till 68% av inulin, en typ av fiber som våra enzymer i magtarmkanalen inte kan bryta ner. Istället passerar inulin tunntarmen onedbruten och blir till näring åt de goda bakterierna i tjocktarmen.
Använd ca 2 tsk pulver till en kopp och häll på 90-100 °C vatten och låt dra till önskad styrka, 5-10 min.

Lakritsrot (ej AIP)
Om du älskar lakrits så är det helt fantastiskt att göra te på hackad lakritsrot, smaken är intensiv! Den går såklart fint att blanda med andra örter också om du inte vill ha så stark lakritssmak. Passar ju väldigt bra med fänkål och anis tex.
En kopp lakritsrot-te är mild diuretiskt och laxerande och kan på så sätt hjälpa till mot uppblåst mage. Det kan också hjälpa gott mot halsbränna, sura uppstötningar, värmevallningar och PMS-besvär. Lakritsrot är en adaptogen ört som kan stödja binjurarnas funktion och på så sätt hjälpa mot stress.
Använd ej vid högt blodtryck.
Använd ca 1,5 g te till en kopp och häll på 100 °C vatten och låt dra i 4 minuter.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *