Cikoria och paleolatte utan kaffe och mjölk!

Cikoria och paleolatte utan kaffe och mjölk!
Inlägget innehåller annonslänkar

Varför en Paleolatte?

Att t.ex börja dagen med en Paleolatte är ett bra sätt att få i sig både protein och bra fett vilket gör att du står dig länge utan att bli hungrig. Perfekt om du har ont om tid eller tycker det är lite svårt att få till en bra frukost eller mellanmål. Det man äter på morgonen lägger lite ribban för dagen vad gäller blodsockret, därför är protein på morgonen viktigt!
Dessutom är ägg ett väldigt nyttigt livsmedel, även rått. Ägget blir läckert skummigt när man mixar det i varm dryck och upplevs faktiskt som om man hällt mjölk i kaffet/teet.

Men AIP då?

Till och börja med ingår inte ägg i elimineringsfasen under AIP. Ägg är en återintroduktion man förhoppningsvis kan göra längs med vägen.
Cikoriarot Använder många som kaffesubstitut då den har liknande rostad smak men är koffeinfri. Själv har jag aldrig varit någon kaffedrickare, min mage har aldrig klarat kaffe. Men jag tycker om kaffe som smaksättare i fettbomber eller efterrätter. Jag upplever att relativt många som återintroducerar kaffe efter en period på strikt AIP ändå mår bra av att begränsa kaffemängden. Att man försöker att inte återgå till den mängd kaffe man drack innan AIP. Då är Cikoria toppen!
Det finns olika märken Cikoria instant coffee (vår favorit såklart) är ett Chikko Not Coffe ett annat och Greenbalance ett tredje.

Som rent te är Cikoria godkänd för AIP.  Så istället för att göra en klassisk kaffevariant blev det en Cikorialatte istället för  bulletproof coffee (paleolatte) och det blev riktigt bra!
Cikoriarot består till 68% av inulin, en typ av fiber som våra enzymer i magtarmkanalen inte kan bryta ner. Istället passerar inulin tunntarmen onedbruten och blir till näring åt de goda bakterierna i tjocktarmen.
Använd ca 2 tsk pulver till en kopp och häll på 90-100 °C vatten och låt dra till önskad styrka, 5-10 min.

Nyttan med Ägg

Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen förutom C-vitamin, det kallas ett s.k. fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein innebär att alla essentiella aminosyror finns med i livsmedlet, dvs de aminosyror som kroppen inte kan tillverka eller inte kan tillverka i tillräcklig mängd själv. Dessa måste alltså tillföras genom kosten. De essentiella aminosyrorna är:
Fenylalanin
Histidin
Isoleucin
Leucin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin
(Arginin är även essentiellt för barn.)

Förutom alla essentiella aminosyror hittar du en mängd mineraler och vitaminer (såsom D-vitamin och B12) samt ca 10g fett.

Vilket fett i kaffet?

Bra fetter är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera optimalt. Kokosolja eller Ghee/smör är vanligast att man använder i kaffet. I vårt recept nedan har vi använt både och för att få tillgång till olika former av fettsyror, men det kan du ju göra lite som du vill. Kanske vill man börja med 1 msk istället för två. Vill man gå ännu mer all-in så kan man tillsätta MCT-olja och då får man en s.k. ”Bulletproof coffee”.

Då är man ute efter de medellånga fettsyror som finns i kokosolja och MCT-oljan (Medellånga fettsyror) som tas upp i kroppen på ett annorlunda sätt än långkedjade fettsyror. Medellånga fettsyror behöver inte galla eller enzymer för att brytas ner i matspjälkningssystemet utan tas upp direkt i tarmen till levern där de omvandlas till ketoner.
Ketonerna transporteras via blodet runt i hela kroppen. Då använder kroppen medellånga fettsyror som energi istället för att lagra det som kroppsfett.
Är du nyfiken på MCT-olja så kan du läsa mer t.ex. här.

Tips!
En Paleolatte funkar fint att hälla upp på en termos och ta med sig on the go!

Det är väldigt gott att variera olika kryddiga tesorter att göra paleolatte på. Mina favoriter är Classic Chai och Sweet Chai. (Ej AIP)

Cikoriakaffe

Kök: Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 1 kopp

Ingredienser

 • 2 dl Varmt Cikoriakaffe
 • 1 msk MCT-olja/C8 oil
 • Valfri AIP-godkänd krydda som tex kanel

Instruktioner

 • Ta ca 2 tsk pulver till en kopp Cikoriakaffe och häll på 90-100 °C vatten och låt dra till önskad styrka, 5-10 min.
 • Häll i MCT-oljan och toppa med lite kanel.

 

Ägglatte

Du kan byta ut kaffet mot Cikoriakaffe (AIP) eller Classic Chai och Sweet Chai. (Ej AIP)
Kök: Paleo
Portioner: 1 kopp

Ingredienser

 • 2 dl Varmt kaffe
 • 1 st Rått ägg
 • 1 msk Kokosolja/MCT-olja
 • 1 msk Smält Ghee/Smör
 • Valfri Krydda t.ex laktits, kanel, kardemumma

Instruktioner

 • Mixa alla ingredienser med stavmixer häll upp i kopp/glas.
  Toppa med lite krydda.
  Enjoy!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg