Blodprover och läkarbesök

Blodprover och läkarbesök

I samarbete med Medisera

För ett par veckor sedan blev jag kallad till ett nytt läkarbesök hos min gastroläkare. Jag har idag varit medicin- och symtomfri från Crohns sjukdom i dryga 4,5 år men cirka en gång om året så kallas jag på kontroll. Då lämnar jag inflammationsprovet Calprotektin (avföringsprov) och blodprover. Blodproverna som läkaren brukar vilja se är inte så många. Men tillräckligt för att se att de grundläggande funktionerna ser ut som de ska. Jag brukar ringa och be om några extra markörer (speciellt D-vitamin nu till vintern) men det är inte alltid de är så pigga på mina ideér…

Så den här gången tänkte jag att det vore ett utmärkt tillfälle att samtidigt ta en Stor Hälsokontroll hos Medisera för att verkligen få en helhetsbild av min hälsa, inte bara checka hur det står till med Crohns.

Jag är framförallt nyfiken på att se hur min sköldkörtel fungerar, se vitamin och mineralstatus och ser hur jag ligger till i D-vitaminnivån inför vintern. Även om man mår bra i stort, och jag förväntar mig inte några större avvikelser i proverna, så kan man alltid jobba på att optimera sina värden. Framförallt med kost och livsstil men ibland också med tillskott.

Vad min läkare tar för prover

  • Calprotektin – inflammation resultat <15, vilket är det lägsta de uppmäter. (När jag var sjuk låg mitt värde närmare 1000)
  • Hb, leukocyter, trombocyter, EVF
  • Lever, njurar
  • CRP

Totalt 16 markörer, jag blev positivt överraskad faktiskt, trodde det skulle vara färre! Allt såg bra ut var sköterskans kommentar i telefonen.
(Mitt läkarbesök blev dock uppskjutet, jag har hamnat i kölistan igen. Men det viktigaste var ju ändå proverna.)

Medisera hälsokontroll stor

  • 35 st analyser som bl.a. undersöker blodvärde och som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, sjukdom i prostata, testosteronnivåer och inflammation
  • För kvinnor ingår fritt T3 och vitamin B9 (Folat), och för män ingår PSA och testosteron
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter) Jag gick till Synlab i Göteborg – synnerligen smidigt måste jag säga!

Mina resultat

Läkarkommentaren som man får till sina blodprover hos Medisera konstaterar att allt ser bra ut. Läkaren skriver så här:
 “Hej Mia Vikander,
Du har tagit de blodprover som ingår i Hälsokontroll stor. De flesta av dina värden är normala och innanför referensintervallet. Följande värden avviker från referensintervallet:
– Magnesium. Ditt värde är 0.97 och referensvärdet är 0.7 – 0.95.
– Triglycerider. Ditt värde är 0.43 och referensvärdet är 0.45 – 2.6.
– Apolipoprotein A (Apo A). Ditt värde är 2.2 och referensvärdet är 0.9 – 2.
– Apo kvot. Ditt värde är 0.32 och referensvärdet är 0.4 – 1.2.
Bedömning
Samtliga av dina prover betraktas som normala. De ovanstående avvikelser som finns kan du bortse från då dessa tolkas som normalvarianter (acceptabel referensintervall).”

Här kan du se mina blodprover

Jag håller med läkaren att mina blodprover generellt ser bra ut och att de värden som är utanför sjukvårdens referensintervall är helt ok. Däremot så är mitt D-vitamin  (S-25-OH Vitamin D) lite åt det låga hållet. Jag vill gärna ligga uppåt 120 i alla fall. Nu är det dessutom vinter och vi får inget D-vitamin från solen. Jag kommer att öka upp mitt D-vitamin tillskott. Du kan läsa mer om D-vitamin här.

Mitt ferritin (järnlager)  ligger åt det låga hållet, detsamma gäller mitt blodvärde (Hemoglobin, men det är också en ögonblicksbild ska man inte glömma!). Mitt B12 skulle jag gärna se ligga lite högre. Dessa markörer kan jag troligen påverka dem genom att öka upp livsmedel som tex rött kött, inälvsmat, ägg, fisk och skaldjur osv.

D-vitamin

Sammanfattning

Vid autoimmunitet är det vanligt att man över tid får fler diagnoser, därför är det också viktigt för mig att ha koll på mina värden. Inte bara de som gäller Crohns utan också andra markörer. Kommer det något smygande vill jag kunna fånga det i tid. Av den anledningen kommer jag också alltid att vara noga med min kost och successivt jobba med alla andra delar av livsstilen. Stress, sömn, träning. Man kan inte göra allt rätt och definitivt inte hela tiden. Man gör så gott man kan och jag är väldigt tacksam att jag får må så bra som jag gör idag.

Att få se den här stora blodpanelen och konstatera att allt ligger bra, men att jag kan jobba på att optimera vissa värden känns skönt.
Om ett år så blir det en check igen. Kanske följer jag upp D-vitaminet igen i vinter.

 

Ha en fin dag!
/Mia2 kommentarer på ”Blodprover och läkarbesök”

  • Tog de samma prover som läkaren gjorde? Det har ju exploderat med möjligheter att testa och jag är lite avvaktande och undrar om det verkligen stämmer. Tänker mest på de som lämnar in om födoämnesallergi. Alla verkar få tillbaka att de inte tål allt möjligt. Funderar nämligen på ett sånt test. Får genom jobbet några prover tagna vartannat år (bla järn, kolesterol och blodsocker) och har fått noga undersökning då jag gick in i väggen och alla prover ser alltid jättebra ut. Vilket är skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *