Antiinflammatoriskkost – Paleoguide

Antiinflammatoriskkost – Paleoguide
Antiinflammatorisk kost
Häromdagen frågade en vän vad som egentligen ingår i paleo och vad jag äter nu för tiden. För mig och min närmsta familj är det ju rätt glasklart nu för tiden, men jag har all respekt för att det verkar svårt för utomstående.
Dessutom finns det ju väldigt många olika definitioner på en antiinflammatorisk kost och paleokost. AIP är ju väldigt uppstyrt, men tanken är ju inte att man ska äta så begränsat under lång tid.
AIP är ett verktyg man använder för att på ett strukturerat sätt komma fram till en helt individanpassad kost. Och när man gör/gjort det så är det ju inga ramar och riktlinjer som stämmer längre! 🙂

Paleoguide

I den här skissen har jag försökt sammanfatta och visa på ett tydligt sätt hur man kan arbeta från AIP och utåt för att bredda sin kost. Sen kan man givetvis gå utanför “paleo-ramarna” också om man vill. Men då kommer man lite längre bort från paraplyet “antiinflammatorisk kost”. Tycker jag.
Det finns säkert andra som tycker olika. Det är ok det med. 🙂
Att ha en paleokost som någon typ av målbild efter AIP tycker jag många gånger är väldigt bra.
Men det viktigaste är att just du hittar den kosthållning som du mår så bra på som möjligt. Som fungerar för din hälsa, välmående och livssituation.Bästa möjliga hälsa till bredast möjliga kost.
Hittar du något jag glömt i skissen så säg gärna till! 🙂

Min kost 2022

På bild 2 i vår paleoguide har jag markerat så som min kost ser ut idag. Det här är alltså inte på något sätt en mall för någon annan, utan hur jag tycker att min vardag fungerar och vad min kropp mår bra utav.
Jag började med AIP januari 2018 och testade tomat så sent som för några veckor sedan. Det gick inte bra, men då vet jag det.

Hur ser din kost ut, har du hittat vad du tror är “din” kost, eller är det “work in progress”?
Vad skulle du helst vilja äta som du inte äter idag? (Jag vill ha filmjölk, litervis av filmjölk. Och ost.)
Tycker du det är svårt att hitta bra livsmedel som är AIP och utan tillsatser?
Kika i vår fiffiga lista Livsmedel A-Ö
Ha en fin dag!
Varm hälsningar
Mia


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *