Pepparkakor (Paleo/AIP)

Pepparkakor (Paleo/AIP)
Inlägget innehåller annonslänkar

Pepparkakor

Som utlovat delar vi med oss av ett par recept från vår receptsamling “Glöggfest & Julens efterrätter” fram till jul.
Är du nyfiken och vill ha alla 18 recept (varav 7 st AIP) så beställer du här.
Först ut, lagom till 1a advent, och startskottet för julbaket blir såklart pepparkakor!
I receptsamlingen får man först en presentation av receptet och sen en kort information om en eller ett par ingredienser som finns med. Upplägget är genomgående i hela samlingen vilket innebär att vi går igenom över 18 ingredienser; vad de innehåller och varför de är bra för dig plus lite intressant fakta.
Här nedan kan du läsa om Ghee och Jordmandelmjöl.

   

Självklart behöver man pepparkakor till glöggfesten. De här pepparkakorna har egentligen samma grundrecept som våra ingefärakakor och det är bara att plocka bort kardemumman så har du pepparkakor godkända av det Autoimmuna Protokollet!
Barnens svar på frågan vad de smakar var ”Pepparkaka”. Vi tolkar det som högsta betyg.


Foto: AnnTherese Johansson

Receptet

Ghee är klarnat/skirat smör som innehåller 100 procent smörfett (mättat fett) till skillnad mot
vanligt smör som har en fetthalt på omkring 82–83 procent. När man gör ghee tar man bort mjölkproteinet och mjölksockret. Det passar både till matlagning och bakning då det tål höga temperaturer utan att näringssammansättningen försämras. Äter man smör kan man ha det istället i recepten.
Ghee har använts i Indisk matlagning i tusentals år och det anses bidra till många hälsofördelar och är balanserande och utrensande för kroppen. Ghee kallas för det flytande guldet. Man kan köpa ghee men det är superenkelt att göra själv. Receptet hittar du här.

Jordmandelmjöl har för oss blivit en riktigt bra ersättning för mandelmjöl, lite samma textur och naturligt sött. I de flesta bakrecept är det bara att byta med samma mängd som mandelmjölet.
När vi bakar väljer vi alltid Cassavamjöl från Dorimax.

Vi har satt ihop en listig utbyteslista som du kan använda att prova dig fram ifrån om du inte har alla ingredienser hemma i ett recept.
Vill du hitta bra livsmedel som är rena men utan tillsatser kan vi hjälpa dig med olika tips här.

Hoppas du har en riktigt härlig första adventshelg!
Hälsningar

Mia och Niclas

Pepparkakor (Paleo/AIP)

För paleo: Byt ut bikarbonat och citronsaft till 0,5 tsk bakpulver
Portioner: 60 st små kakor

Ingredienser

  • 75 g Neutral kokosolja eller Ghee (Ej AIP)
  • 2 msk Honung
  • 1 dl Cassavamjöl från Dorimax
  • 1 dl Jordmandelmjöl, fint från Dorimax
  • 0,25 tsk Bikarbonat och en skvätt citronsaft eller 0,5 tsk bakpulver (EJ AIP)
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 1 nypa Salt
  • 0,5 tsk Ingefära
  • 0,5 tsk Kardemumma Uteslut vid AIP
  • 0,5 tsk Kryddnejlika
  • 1 tsk Kanel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C
  • Blanda Ghee/olja och honung i en bunke. Addera en skvätt citronsaft, det behövs inte mycket.
  • Tillsätt alla torra ingredienser och rör ihop till en smidig deg.
  • Plasta in degen och låt den ligga i kylen i ca 30-40 minuter. 
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. 
  • Ta bort det översta lagret papper och pudra på lite cassavamjöl. Lägg på pappret igen och vänd uppochner på alltihop så cassavamjölspudret hamnar neråt. 
    Detta underlättar steg 7.
  • Stansa ut dina pepparkakor och pilla bort degen mellan kakorna med t.ex. en bordskniv.
    Låt kakorna ligga kvar på bakplåtspappret.
  • Grädda i ca 5-6 minuter. Låt svalna och förvara i lufttät burk.


10 kommentarer på ”Pepparkakor (Paleo/AIP)”

  • Kakorna blev jättegoda. Jag latade mig och skar bitar från en rullad längd och kavlade lite på dem direkt på bakplåtspappret. Men hur förvarar man dessa pepparkakor bäst, så de inte blir mjuka?

    • Hej Maria,
      Vad roligt att höra! God Jul!
      Förvaras bäst i liten tätslutande burk. Så lite luft i som möjligt tänker jag. Typ en glasburk med lock.
      /Mia

    • Hej Cecilia,
      Ja, de är skörare än vanliga pepparkakor, men inte supersköra. Kanske gjorde du dem väldigt tunna? Det är också viktigt att de får stelna till på plåten innan man flyttar dem, jordmandelmjölet gör dem lite mjuka.
      Hälsningar
      Mia

    • Hej,
      Du behöver absolut inte köpa mjölerna från Dorimax! Men, då olika cassavamjöl har en tendens att bete sig olika så får man anpassa receptet därefter. Vi använder Dorimax cassavamjöl framförallt när vi bakar. Det suger inte lika mycket vätska som tex Raw Food shops cassavamjöl. Så för att du ska kunna få pepparkakorna precis som i receptet så skriver vi ut vilket mjöl vi använt. Har du ett annat mjöl kanske du behöver justera mängden cassavamjöl.
      Raw Food shops cassavamjöl använder vi helst till vårt knäckebröd, använder man Dorimax mjöl i samma mängd blir det en smet istället för deg.
      Detta gäller framförallt cassavamjölet. Jordmandelmjöl har inte samma skillnader mellan märken vad vi vet.
      Hoppas att det inte blev för rörigt och att det var svar på din fråga! ?
      Hälsningar
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg