Gudomliga Ingefärakakor AIP/Paleo

Gudomliga Ingefärakakor AIP/Paleo

Inför helgens kalas då min man fyllde år har jag bakat allt möjligt, Vanligbakat och paleo/aip/fodmapbakat…
Just nu är jag inne på kakor och försöker hitta det ultimata receptet som både är aip och fodmap-vänliga. De flesta paleokakor innehåller mandelmjöl, och det är ju galet gott men tyvärr fodmap-förbjudet, så jag försöker undvika det.
Originalreceptet är dessutom med dadlar och det reagerar jag på om det blir för mycket av. Och börjar jag äta kakor blir det gärna just för mycket….
Däremot verkar honung funka bra för mig trots att det är fodmap! Så nu blev det ett riktigt bra kakrecept som funkar för mig!
När jag sen började tänka kakor kom suget efter kardemumma. Så det blev helt enkelt en återintroducering av kardemumma! Och det verkar gå bra. (Jag har sparat en kaka till imorgon…)

ingefärakakor

Återintroduktionsstatusen är nu:
-Ghee
-Mandel
-Ägg gula+vita
-Svartpeppar
-Kardemumma

Fail:
-Ris – Provade men det gick tyvärr inte. Ris är inte paleokost men jag kände att det kunde vara bra att kunna äta ibland för att gå upp i vikt. Jag får prova igen om några veckor.

Plan att återintroducera:
-Nötter, kanske valnötter? För att göra mer müsli/granola varianter
-Frön, chiafrön står högst upp på listan av fröer. Chiapudding ser ju så gott ut…
-Senapsfrö, för att göra majonnäs
-Solros, sesam, lin och pumpafrön så kan jag baka Stenåldersbröd. (Och med sesamfrö kommer Tahini och goda raw-bollar)
-Psylliumfrön, så man kan använda fiberhusk.
-Ris
-Kakao

Cassava- och Jordmandelmjöl från Dorimax hittar du i vår webshop.

Skriv ut receptet
5 från 2 röster

Ingefärakakor (Aip/Paleo)

Justera kryddor och mjölsorter efter kosthållning och smak!Jordmandelmjölet är lite sött precis som mandelmjöl. Tar man bara Cassavamjöl blir de lite mindre söta. 
För paleo: Byt ut bikarbonat och citronsaft till 0,5 tsk bakpulver
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid10 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Dessert, kakor, Snack, Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Fodmap, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 10 st

Ingredienser

  • 50 g Smält kokosolja eller Ghee (EJ AIP)
  • 2 msk Honung eller Lönnsirap
  • 1 dl Cassavamjöl Från Dorimax
  • 1 dl Jordmandelmjöl eller tot. 2 dl av cassavamjöl eller mandelmjöl. Från Dorimax
  • 0,25 tsk Bikarbonat och en skvätt citronsaft eller 0,5 tsk bakpulver (EJ AIP)
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 tsk Ingefära eller 1 tsk kardemumma (ej aip), kanel etc.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Blanda Ghee/olja och honung i en bunke. Addera en skvätt citronsaft, det behövs inte mycket.
  • Tillsätt alla torra ingredienser + valfri smaksättning och rör ihop till en smulig deg.
  • Kläm ihop smulorna och forma bollar, ca 10 st på en plåt med bakplåtspapper
  • Tryck till bollarna rejält med gaffel på två håll för att skapa ett fint rutmönster. 
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    Låt kakorna svalna lite på plåten innan du flyttar dem, de är mjuka när de kommer ut ur ugnen men stelnar när de svalnar!


11 kommentarer på ”Gudomliga Ingefärakakor AIP/Paleo”

  • Hej, låter jättegott! Kan jag använda nåt annat istället för kokosolja men som ändå är AIP-vänligt?
    (då jag inte tål kokos) //Charlotta

    • Hej Charlotta,
      Du kan tex prova extra mild olivolja. Alla fetter som är ok enligt AIP funkar säkert, det är väl bara frågan om vad/om de ger någon liten extra smak till kakorna.
      Avokadoolja skulle kunna funka också.
      Hälsningar
      Mia

    • Hej! Härligt att du gillade dem!
      Ja lite extra fett kan man behöva i degen ibland, jag upplever att det kan bli lite olika gång till gång pga cassavamjölet. Vissa batchat mjöl kan vara lite mer stärkelserika än andra och suger då mer vätska.
      Men ingen ko på isen, det är ju bra fetter! 🙂
      /Mia

    • Hej!
      Man blötlägger jordmandlarna ett par timmar och låter dem torka. Sen kan man mixa dem eller mala dem i en mandelkvarn. Du kan också göra jordmandelmjölk (sök efter recept på sidan) och torka resterna på låg värme i ugnen eller använda i tex rawbollar. De går bra att frysa också.
      Det blir ju lite jobb med att mala själv och känns det bökigt så finns det färdigt mjöl, både grovt och fint att köpa.
      Hälsningar
      Mia

  • Heeej! Har ganska nyss börjat med aip få jag har en autoimmunsjukdom som jag ska försöka kostbehandla för att slippa cellgifter. Har ännu nyligare hittat er och är mycket glad för era recept och texter. Jag undrar hur ni upplever smaken på casssvamjölet. Jag bakade ett tortillabröd på det mjölet vilket var bland det vidrigare jag smakat ?
    Blir smaken bättre när man blandar upp med kokosmjöl tex? Kram

    • Hej Beatrice,
      För det första, stort lycka till med din aip-resa, vi hoppas att du snart ska må bättre i din sjukdom! Vad roligt att du hittat till oss, välkommen:)
      Vi upplever inte att cassavamjölet smakar något speciellt alls…Det kan ju bero på vilket märke du köpt? Kvaliteten kan variera tillsammans med hur själva mjölet reagerar. Vi bakar i princip alltid på cassavamjöl från Dorimax. Knäckebröd gör vi på cassavamjöl från Rawfoodshop som kan köpas på lite olika webshopar, det är mer stärkelse i det och suger vätska mer.
      Jag hoppas att det var till hjälp!
      Hälsningar
      Mia och Niclas

    • Hej Beatrice! Jag undrar så hur det gått på din AIP resa ? Har du blivit frisk från autoimmun sjukdom? Med vänlig hälsning, Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg