Jordmandelmjölk (och provresultat) (AIP)

Jordmandelmjölk (och provresultat) (AIP)

Medicinfri och Jordmandelmjölk

Det här med att göra egen mjölk är riktigt roligt! Vi gör ofta mandelmjölk men sen jag blev medicinfri så har jag försökt följa AIP som möjligt utan att vara helt strikt. Jag har dragit ner på ägg och mandel men inte uteslutit dem helt.
För 6 veckor sedan slutade jag med min medicin i samförstånd med min läkare, Doktor J. Jag tror han tycker att det är lite spännande att se om det går, fast han uttrycker det inte riktigt så. 🙂
Hans rekommendation var att fortsätta med den dos jag hade i 4 år. Vi förhandlade och möttes på 6 månader.
Jag lovade att ställa upp på tätare provtagning om jag slutade med medicinen. Deal.

Segerdans

Idag har jag varit medicinfri i 6 veckor och förra veckans inlämnade prover har kommit in och jag ringde min sköterska, lite nervös men ändå ganska säker. Det blev bättre än jag kunde hoppats på!
När jag slutade med medicinen låg mitt Calprotektinvärde på 35. (När jag var sjuk låg det på typ 500)
Nu, 6 veckor senare, har det fortsatt sjunka och ligger nu under 15!

Jag dansade en liten segerdans i köket på jobbet och ringde Niclas. Och mamma. Som började gråta lite.
Och så dansade vi lite tillsammans.
Såna här resultat gör det värt att köra på. Allt slit är så värt det!
Att inte falla för frestelsen eller att inte orka fixa nån vettig mat blir inte så svårt när man får lön för mödan.
Om 4 veckor ska jag lämna prover igen. I januari telefonmöte med Dr J.
En dag som den här är det inte svårt att komma hem och göra Jordmandelmjölk. Baka pepparkakor och ingefärakakor. För det är vi fasen värda hela bunten som kämpar tillsammans med mig!
Och vet ni vad, ni som följer både här, på instagram och facebook börjar bli ett rejält gäng nu! Och vi tycker det är fantastiskt roligt att få feedback och höra från er vad ni tycker och vad ni gillar. Fortsätt gärna med det! Vi tycker det är otroligt roligt att dela med oss av recept och tips och få detsamma tillbaka.

Jordmandelmjölk

Fast det var ju egentligen jordmandelmjölken jag satte mig ner för att skriva om. Och den blev god, riktigt god faktiskt!
Jag ville gärna ha ett substitut till mandelmjölken och kokosdrycken, för att göra guldmjölk helt AIP.
Så igår jade vi jordmandlarna i blöt och idag gjorde vi mjölk. En förenklad variant av originalet “Horchata de Chufa” en Valencisk mandelmjölk, och helt utan sötning. Jordmandeln är söt nog precis som den är tycker jag. Och med lite kanel på toppen blev det galet gott!
Jordmandeln är alltså ingen mandel eller nöt utan en rotknöl från en gräsväxt och kallas även Chufa eller tigernötter.
Det är en bra källa till kostfiber, har lågt GI och innehåller E,D och K-vitamin. De skalade jordmandlarna innehåller mindre fytinsyra vilket är bra. Fytinsyra hindrar nämligen upptag av mineraler i tarmen.

Så varför inte prova jordmandelmjölk nästa gång? Det som blir över efter mjölken kan man spara och göra goda raw bollar av, eller varför inte pepparkaksbollar nu i juletider? Recept finns såklart i vår julreceptsamling.

Eller mjölkchoklad?! Det blir nog supergott!

Ha en fin vecka, snart är det 2a advent!
Imorgon, torsdag, delar vi med oss av ytterligare ett nytt julrecept från vår receptsamling “Glöggfest & Julens efterrätter


Tips!
Vi beställer Jordmandelmjöl och  skalade jordmandlar från Dorimax.

Jordmandelmjölk
Portioner: 1 liter
Ingredienser
  • 3 dl Hela jordmandlar
  • 1 liter Vatten
Instruktioner
  1. Lägg jordmandlarna i en bunke och täck med vatten. Låt ligga i blöt i 24 timmar. Häll av vattnet.

  2. Tillsätt 2,5 dl vatten och mixa mandlarna till en grynig sörja med en mixerstav. 
    Låt stå i 2 timmar.

  3. Häll på 7,5 dl vatten, rör runt och sila sen av genom en silduk.

  4. Häll upp på glasflaskor och förvara i kylen.

  5. Servera väl kyld med lite kanel på toppen eller gör guldmjölk genom att värma lite grann och tillsätta gurkmejapasta.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *