Guldmjölk, tack och godnattdrycken… (paleo/AIP)

Guldmjölk, tack och godnattdrycken… (paleo/AIP)

Min mamma introducerade mig till guldmjölk, denna fantastiska läkande och rogivande blandning! Jag dricker den gärna på kvällen innan jag går och lägger mig, jag upplever att den hjälper mig att varva ner och det tar inte lång tid innan jag börjar gäspa okontrollerat!
Man börjar alltså med att göra en Gurkmejapasta, se recept nedan, som man sen blandar i ett glas växtbaserad mjölk. Det finns massor med recept på nätet i lite olika varianter. Det jag gillar med den här är att den är enkel att göra och håller sig i kylen minst en vecka (kanske 2-3?) så man slipper stå och blanda hela tiden. Man bara tar en tesked och så är det klart.

Det kanske inte låter så gott med gurkmeja och ingefära i mjölk men faktum är att när man blandar den med tex mandelmjölk blir det en väldigt mild och len dryck. Väl värd att prova om inte så för gurkmejans och ingefärans antiinflammatoriska egenskaper!

Gurkmeja

Kurkumin som finns i gurkmeja, är antiinflammatorisk, lindrar smärta och är bra vid till exempel ledbesvär och andra inflammatoriska sjukdomar. Den är dessutom bra för immunförsvaret då den är en kraftig antioxidant. Gurkmeja innehåller rikliga mängder vitamin C, B3 och B6 samt mineralerna järn, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor och mangan.
När man äter gurkmeja är det bra att samtidigt tillsätta lite svartpeppar, piperin, det ökar nämligen upptaget av gurkmejan med så mycket som 2000 %!
Nu är inte svartpeppar aip och det går givetvis lika bra att göra pastan utan peppar. Men har man återintroducerat svartpeppar är det ju super att använda tillsammans med gurkmejan!
(Jag planerar att återintroducera svartpeppar efter äggula… Åh vad jag saknar ägg! Och N saknar att jag äter peppar så att matlagningen blir lite lättare, framförallt till stekningen av oxfilén som vi mumsade i helgen…)

Ingefära

Ingefära har också antiinflammatoriska egenskaper som bla lindrar svullnad och smärta. Den stärker också ditt immunförsvar och innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Jag gör min guldmjölk på hemmagjord mandelmjölk (EJ AIP), det receptet hittar du här.
Om man vill kan men dessutom toppa guldmjölken med en tesked Ghee (eller kokosolja), receptet till Ghee hittar du här.

Gurkmejapasta

Blanda ca en tesked i valfri varm mjölk och njut!

Ingredienser

 • 0,5 dl Gurkmeja Malen
 • 0,5 dl Ingefära Malen
 • 1 tsk Svartpeppar valfritt, EJ AIP
 • 2 dl Vatten
 • 1 tsk Kokosolja eller Ghee (EJ AIP)

Instruktioner

 • Blanda alla ingredienser utom fettet i en kastrull och värm på medelvärme. Rör om hela tiden tills du har en tjock pasta. Låt svalna och förvara i kylen.
 • Värm ett glas med valfri växtbaserad mjölk och blanda i en ca 1 tsk gurkmejapasta. Toppa gärna med en tsk kokosolja eller ghee. Rör om och njut!


8 kommentarer på ”Guldmjölk, tack och godnattdrycken… (paleo/AIP)”

 • Hej
  Hur länge håller pastan i kylen? Det är ju ändå ganska stor mängd och använder man 1 tsk om dagen så tar det ett tag innan den är slut.

  • Hej Annika,
   Den håller garanterat en vecka i kylen. Oftast längre om man delar upp i små burkar och bara öppnar en i taget. Prova att gör en halv sats i en liten såskastrull så funkar det säkert!
   Hälsningar
   Mia

 • Hej!
  Hur länge måste man koka blandningen?
  Får den inte att tjockna. Ska det verkligen vara 2 dl vatten.
  Mvh Pia

  • Hej! Det går ganska fort att den går ihop och blir tjock. 2 dl vatten stämmer. Är du säker på att du tagit rätt mängd mald gurkmeja och ingefära? Det ska vara en halv deciliter av vare. Jag tänker om du tagit msk kanske?
   Med vänlig hälsning,
   Mia

   • Jag undra oxå det om vatten om 2dl skall i enligt recept + ‘ett glas med valfri växtbaserad mjölk’ som det sedan står i beskrivningen dvs 4 dl vätska i allt?

    • Hej!
     Nej, 2 dl vatten när du gör själva gurkmejapastan.
     När du sen ska dricka din guldmjölk tar du ett glas med tex kokosmjölk och blandar i en tsk gurkmejapasta.
     Hoppas det blev tydligare! 🙂
     /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg