Hemmagjord Kokosmjölkdryck (AIP)

Hemmagjord Kokosmjölkdryck (AIP)

Jag gillar egentligen inte kokos, speciellt inte när kokossmaken tar över. Niclas är inte överförtjust. Och inte barnen heller.
Så varför då göra hemmagjord kokosmjölkdryck? Jo, för att vi alla är olika. Och för att vi gärna vill inspirera alla er andra som kanske fullkomligt älskar kokos! Vi vill gärna påminna om, vare sig det är kokos-, mandel- eller cashewmjölk, att göra egen mjölk är enkelt!

Tillsatser även i eko-drycker

Gör man egen mjölkdryck slipper man dessutom de processade tillsatser som tyvärr finns i alternativen man köper, även i de ekologiska. De ekologiska är ändå ett klart bättre alternativ om man tittar på innehållsförteckningen och jämför de båda.

Jag älskar mandelmjölk men vill inte ha t.ex. maltodextrin och stabiliseringsmedel (solroslecitin) som finns i den ekologiska Mandeldrycken (bl.a. GoGreen och I love Eco). Samma sak med den osötade kokosdrycken man köper (bl.a. från GoGreen). Där hittar vi te.x. stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin) även i den ekologiska.
Väljer man inte den osötade är socker näst största ingrediensen…
Gör hemmagjord kokosmjölkdryck själv så är det faktiskt bara ekologisk riven kokos och vatten man dricker! Yey!
Så nu finns ”receptet” på kokosmjölk även här på bloggen (recept och recept…egentligen är det bara att blanda, mixa och sila)

Men det här är inga pekpinnar, vi tar också den köpta t.ex. mandelmjölken när man är ute någonstans. Man gör så gott man kan utifrån de möjligheter man har. Och man bör inte ha dåligt samvete för de val man gör. Huvudsaken, tänker jag, att man är medveten om hur processade våra livsmedel är idag och att man faktiskt i mångt och mycket kan göra något åt det!

  
I receptet har vi använt färdigköpt riven kokos. Men vill man bryta sig in i en kokosnöt så letar man först efter den mjuka av de tre “plopparna” på kortsidan. Där kan man borra ett hål med tex en sax. Då kommer man åt kokosvattnet.
Sen är det egentligen bara att tappa nöten i tex stengolvet så spricker den! Riktigt kul för barnen:)

Tips!
Kokosmjölkdrycken kan med fördel användas i tex muggbröd.

Tips2!
Här hittar du recept på Mandelmjölk.

Kokosmjölkdryck

Ingredienser

  • 3 dl Riven kokos
  • 7 dl vatten

Instruktioner

  • Koka upp vattnet och blanda i den rivna kokosen. Låt stå ca 30-40 minuter.
  • Mixa blandningen med en stavmixer och häll över i en sil. Typ saftsilsduk.
    Sila och pressa ut all vätska. Klart!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg