En grön smoothie. Antiinflammatorisk och hardcore. (AIP)

En grön smoothie. Antiinflammatorisk och hardcore. (AIP)

En grön smoothie om dagen, antiinflammatorisk och fullspäckad med massor med nyttigheter! Jag ska inte överdriva och säga att den här drinken är god. Men! Den är inte äcklig. Det är liksom framförallt… nyttig.
Den är en väldigt bra källa till att få i sig sina antiinflammatoriska kryddor, näringstäta grönsaker och bra fetter dagligen utan att behöva tänka efter och räkna hit och dit. Automatisering funkar bra för mig!
Och faktum är att jag, varje vardag, dricker denna 2 gånger om dagen. Förmiddag och eftermiddag. Receptet nedan blir 2 glas totalt.

Jag häller upp hälften av smoothien i ett stort glas och fyller på med hett vatten. Tycker den är lite godare småvarm. Det är liksom ännu mer hardcore att dricka den rätt upp och ner. Här kommer lite fakta om ingredienserna:

Grönkål

Grönkålen är rik på fibrer innehåller massor med nyttiga vitaminer som A och C-vitamin. Han man valt bort vanlig mjölk är grönkål en superbra källa till kalcium! Den är rik på och mineraler, kalcium och järn. Grönkål innehåller ALA som omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Grönkål innehåller nästan inget fett alls och lite protein.

Kokosolja

Kokosoljan har varit riktigt omdebatterad de senaste åren och jag tipsar gärna om en artikel från Dr Sanna Ehdins som du hittar här. Jag tycker att hon har förklarat det hela väldigt enkelt och bra. Här är en kort sammanfattning om:
När man väljer kokosolja är det viktigt att den är kallpressad och ekologisk. Kokosoljan förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror. Den innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller). Kokosoljans mättade fett har kortare kedjor som är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer. Därmed tillför de snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning. Kokosoljan kan även underlätta viktminskning eftersom de medellånga fettkedjorna inte cirkulerar i blodet utan kan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi. Kokosolja innehåller nästan uteslutande mättat fett (92 procent) och är precis som smör utmärkt för upphettning och stekning.

Ingefära

Ingefäran är full med antioxidanter och verkar anti-inflammatoriskt, perfekt för att förebygga förkylningar. Dessutom är den snäll mot magen trots sin styrka i smaken. Det finns studier som visar att ingefära är välgörande för matsmältningen, att det är bra för att motverka förkylningar och att det ökar förbränningen, lite grann iaf.
Ingefära har också antiinflammatoriska egenskaper som bla lindrar svullnad och smärta. Den stärker också ditt immunförsvar och innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Gurkmeja

Kurkumin som finns i gurkmeja, är antiinflammatorisk, lindrar smärta och är bra vid till exempel ledbesvär och andra inflammatoriska sjukdomar. Den är dessutom bra för immunförsvaret då den är en kraftig antioxidant. Gurkmeja innehåller rikliga mängder vitamin C, B3 och B6 samt mineralerna järn, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor och mangan.
När man äter gurkmeja är det bra att samtidigt tillsätta lite svartpeppar, piperin, det ökar nämligen upptaget av gurkmejan med så mycket som 2000 %!

Receptet nedan är väldigt noggrant räknat på grammet, det är för att jag under en period skrev upp exakt allt jag åt och lämnade in till min dietist för näringsberäkning. Men ska du göra den här smoothien så behöver du inte följa det slaviskt. En näve babyspenat till exempel funkar fint.

Tips!
Tycker du att den här gröna smoothien är för hardcore? Blanda i ett par dadlar, lite äpple, banan etc för att mjuka upp den “gröna” smaken.

Tips 2!
Glöm inte att tugga på något till din smoothie, då hoppar kroppens matsmältningssystem igång och tar upp alla näringsämnen bättre än om man bara dricker. Kanske en knäckemacka? Recept på aip-godkänt knäckebröd hittar du här!

Grön smoothie

Portioner: 2 portioner

Ingredienser

 • 1,5 dl Vatten
 • 1 dl Kokosvatten
 • 30 g Babyspenat
 • 20 g Grönkål
 • 40 g Gurka
 • 10 g Färsk ingefära
 • 1 tsk Mald Gurkmeja
 • 1 tsk Kokosolja
 • 1,5 tsk Pressad citron
 • Pyttelite Svartpeppar valfritt, ej AIP

Instruktioner

 • Mixa alla ingredienser slätt i en mixer eller med stavmixer. 
  Förvara i kylen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg