Muggbröd paleostyle (nästan aip)
Muggbröd! För något år sedan exploderade internet av muggbröd i olika former, jag hängde inte på då men sen i höstas är jag hooked.
Jag behöver inget annat mjukt skivbröd om jag har det här, så gott och smidigt! (Eller så är jag skadad för jag inte ätit bröd på flera år, men jag tycker verkligen att det är gott.) Och definitivt mycket nyttigare än klassiska vetemjölsbröd.
Jag gillar ju allt som går fort och kräver minimalt med disk… I mitt förra liv (pre-paleo) hade jag ett recept på supersöt och smarrig banankaka som rördes ihop i samma skål som man sen tjoffade in i micron. Ville man kunde man ju sen äta med sked direkt ur samma skål…
Men muggbröd är alltså klart bättre än banankaka, ur hälsosynpunkt vill säga.
Möjligheternas recept
Det mjöl som används i receptet kan bytas ut hejvilt efter smak och vad man har hemma. Vi har provat lite olika varianter och allt funkar fint! Tex Mandel-/Cassava–/kokos-/grönbanan-/jordmandelmjöl.
På bilden nedan har jag använt cassava och jordmandelmjöl eftersom jag borde undvika både mandelmjöl och kokosmjöl av fodmap-skäl. Men ibland är det svårt att stå emot!
Äter du inte Paleo finns det ju ännu fler mjöler att välja på… Havre, majs, bovete, nötmjöler etc. Bara att testa! Senast i raden är Magic Mix – en lågkolhydrat mjölblandning som är fantastisk. Mjölet innehåller endast 1g kolhydrat/100g…!
Möjligheterna med muggbröd är oändliga helt enkelt! 🙂
Här har jag gjort halva receptet i en kaffekopp, och skurit det till 4 små runda smörgåsar!
Tips!
Det finns många varianter att göra Paleo och AIP-bröd på, kika in i menyn under bröd eller klicka direkt här.
Tips2!
Det går fint att använda muggbröd som bas till krutonger. Receptet hittar du här.
Muggbröd
Receptet är till en skål, typ Ikeas glasburk med lock. (Se bild) Det blir 2 rejäla mackor. 4 om man vill ha dem tunna.
För att göra brödet i en vanlig kaffemugg halvera alla mått och lite kortare tid = 2 skivor bröd.
Ingredienser
- 2 st Ägg
- 2 msk Kokosmjöl /Cassava-/mandel-/grönbanan/jordmandelmjöl
- 2 msk Mandelmjöl /Cassava-/kokos-/grönbanan-/jordmandelmjöl
- 1,5 tsk Bakpulver
- 2 msk Kokosvatten alt. kokosmjölk eller vatten
- 2 nypor Salt
Instruktioner
- Vispa ihop alla ingredienser i samma skål som du sen sätter in i micron.
Har du inte mjölerna i receptet kan du i princip ta vilket annat mjöl som helst som du tycker om.
Tex Mandel-/Cassava-/kokos-/grönbanan-/jordmandelmjöl eller andra nöt och frömjöler.
Äter du inte Paleo finns det ju ännu fler... Havre, majs, bovete etc. Bara att testa! - Laga i microvågsugn i 2 minuter på full effekt.
- Ta ut och kontrollera att det är färdigt, brödet ska släppa från botten. Gör det inte det kör en liten stund till.
- Stjälp upp på en tallrik och låt svalna. Eller låt svalna i burken om du vill.
- Servera med ghee och valfritt pålägg!
Hej!
Testade precis att göra detta muggbröd i vanlig ugn, det vart faktiskt superbra! Jag använde mig av en sån Ikea glas skål som på bilden, och följde annars receptet förutom att jag endast hade kokosmjöl (dvs 2+2 msk) samt ca 1-2 tsk olivolja. Körde på 200 grader varmluft ca 10 min tills det fått lite yta o stängde sen av varmluften och körde ca 10 min till (satte inte på ngn tid utan kände med en kniv i kakan för att se om den var klar när det inte fastnade ngt på kniven). Vart perfekt saftig och förvånansvärt god. Nästa gång kommer jag testa att tillsätta mosad banan plus kokosolja för att få en enkel banankaka.
Hej Gustaf,
Roligt att du gillade muggbrödet, kul med en egen variant dessutom!
Tack för att du tog dig tid att skriva.
Trevlig kväll!
/Mia
Hej,
här kommer en konstig fråga: Tror du/ni att man kan göra muggbröd i vanlig varmluftsugn?
Tack för en bra sajt.
/Camilla
Hej Camilla,
Jag har inte provat men det borde ju funka! Jag hade provat på ganska hög värme, ca 2oo grader.
Tala gärna om hur det gick om du provar!
Hälsningar
Mia
Hi Mia,
I replaced eggs with gelatin (2 spoons). Did you try it with gelatin? Do you know if gelatin (the one that you use) can give a not so nice taste? the taste is difficult to describe, something like bitterish-soupy. I had this taste once but didn’t manage to relate. Now i know it comes from gelatin. Can it be that gelatin was overheated or not fully melted or something else wrong with gelatin preparation? May be it always gives such taste to the food? Thank you.
Hi Katja,
Usually I think that the gelatin can taste/smell a bit when it’s warm. I think the taste dissapears when the i.e cake has cooled off.
But I haven’t tried using gelatinegg with this recipe. I could imagine that the taste/smell gets quite distinct when it’s used as one of tha main ingredients. When using gelatin in a cake you have so much other flavours that takes over…?
Best,
Mia