Paleopizza med blomkålsbotten (Paleo)

Paleopizza med blomkålsbotten (Paleo)

Då och då gör vi hemmagjord pizza till hela familjen och jag brukar göra en variant som också funkar för mig. (Samtidigt som jag sneglar lite avundsjukt på deras ost. Åh vad jag saknar ost!!) Men jag har aldrig blivit helt hundra nöjd med min Paleopizza. Den har blivit ok. Men inte helt hundra.
Vissa saker i kosten är ok att byta ut till något som duger, sånt som förut heller inte var så viktigt. Men oftast tycker jag att jag hittar varianter att ersätta med som är godare och det känns inte alls som en uppoffring. Och med tiden har jag hittat ersättningar för saker som verkligen är viktigt för mig, tex knäckebröd, yoghurt, gröt, ris etc. Men när det kommer till pizzabotten så hittar jag inget som är lika gott, och här duger det inte med ett ok-substitut. Det är illa nog att jag inte får ost. Jag vill i alla fall ha en god botten. Nu låter det som om jag hittat den ultimata Paleopizza-lösningen. Det har jag inte.

Problemlösning

Men jag hittade en annan lösning! För sist vi gjorde Paleopizza resonerade jag ”smakar det inte vanlig pizzabotten så behöver det inte smaka vanlig pizzabotten alls.” Och det slutade riktigt bra det!För en tid sedan (År? Jag minns inte tiden går så fort…) gjorde alla blomkålspizza. Men då åt vi inte Paleo utan gjorde en väldigt god vetemjöls-späckad pizzabotten med glädje. Så nu när vi inte hittat den perfekta lösningen tänkte jag att blomkålspizza kanske blir bra? När man inte förväntar sig att det ska smaka som ”vanligt” utan har lite öppet sinne så brukar det ju bli lite lättare!
Och, tame tusan, blomkålspizza var riktigt gott! Lättarbetad, den blev fin och rund och gick snabbt att göra. Den håller dessutom ihop bra så att man kan äta pizzan med kniv och gaffel och liksom vika ihop en bit och spetsa på gaffeln. Förstår du hur jag menar?
Den går inte att plocka i handen och äta, men det gör inte så mycket tycker jag. Jag glömmer mest att tugga då, liksom mer slukar pizzan. Kniv och gaffel är bra på det sättet.

4 av 5 poäng

Så på det hela måste jag ge den här pizzan 4 poäng av 5. Jag åt upp hela själv (jag borde nog slutat vid ¾) och deppade inte så mycket över de andras ost. Men en femma får vänta. Då behöver det bli mer som vanlig botten. Vi jobbar vidare på den. Antagligen en Cassava- eller Malangamjölsvariant. När vi kommit dit delar vi med oss såklart.
Men till dess så rekommenderar vi blomkålsbotten!
Toppingen kan ju varieras i oändlighet. Själv gillar jag banan på pizzan för lite extra krämighetskonsistens (bra ord va?).
Men sen kan du ju tänka allt från skinka, oliver, lök, prosciutto, sallad, bacon, nötter, vitlök, tomater, skaldjur, pizzakrydda etc.

Blomkålens nyttigheter

Blomkål är en FODMAP (mest monosackarider, klicka på länken för mer info) och jag har sakta men säkert kunna återintroducera den. Men jag kan fortfarande inte äta mängder. En hel pizza var nog gränsfall. Men ibland är det värt det… ?
Blomkål är dessutom nyttigt av flera olika anledningar, tex:
-innehåller väldigt lite kolhydrater
-den är rik på vitaminer bl.a. folat, B-, K- och C-vitamin. 100g blomkål täcker nästan hela dagsbehovet av C-vitamin!
-blomkål innehåller flera viktiga mineraler som kalium, kalcium, fosfor, magnesium och zink.
-dessutom hittar vi en hel hög med antioxidanter.


Alla ingredienser du behöver till pizzabotten!

Tips!
Eftersom vi inte äter ost inom Paleo, se till att vara generös med tomatsåsen, eller nomatsåsen (aip). Torr pizza är ingen pizza. Ju mer av allt är desto bättre för en Paleopizza enligt oss!

Tips2!
Äter du, som jag, inte tomat så finns här recept på nomatsås (aip), den går jättebra att frysa in i tex istärningar och ta upp det man behöver efter hand.

Ha en fin kväll allihopa!

Blomkålspizza

Portioner: 1 st

Ingredienser

 • 0,5 st Blomkålshuvud
 • 1 st Äggvita
 • 1 tsk Fiberhusk
 • Kokosolja
 • Valfri topping.

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 225 grader.
  Kör blomkålen i matberedaren till det blir småsmuligt.
 • Blanda i de andra ingredienserna och blanda noga.
 • Smörj ett bakplåtspapper med kokosolja. Lägg ut smeten på bakplåtspapperet och tryck ut den till en tunn rund pizzabotten. 
 • Förgrädda i ca 15-20 minuter. 
 • Lägg på valfri topping och grädda i ugnen igen i ca 5-10 minuter beroende på hur du vill ha den och vad du har på. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg