Läs- och köptips

Läs- och köptips

Vi har under resans gång hittat både favoritprodukter och livsmedel som vi använder och som vi tycker underlättar livet när man följer det autoimmuna protokollet, eller lagar mat enligt paleo. Eller håller på att lära sig och anpassa sig till sin nya livsstil och hälsosatsning.
Det här är en samlingssida med läs- och köptips för de olika produkter, livsmedel och kosttillskott som vi använder och känner att vi kan rekommendera.
Därför hittar du med andra ord bara produkter som vi använder själva, böckerna står i bokhyllan, livsmedlen står i skafferiet och tillskotten intas.

Notera att vissa av länkarna nedan, och på våra övriga sidor i bloggen och på hemsidan, kan vara affiliate länkar. Det innebär att vi (Viaventri) får en liten provision vid ett köp men utan att det påverkar ditt pris. Det är alltså ett sätt för dig att stödja vårt arbete men som inte kostar dig någonting utöver det du köper till dig själv. Det är inte något vi lever på utan vi använder pengarna till att driva sajten vilket innefattar kostnader för webbhotell, underhåll av sajten etc.
Vi tipsar om de produkter som vi tycker håller hög kvalitet, passar en antiinflammatorisk och paleolivsstil, och använder alltså affiliate länkar till vissa varor.

Har du frågor om detta är du varmt välkommen att hör av dig till oss.
Vi fyller på den här sidan allt efter som vi hittar nya spännande produkter att tipsa om!

Livsmedel

Gröna gårdar
Gröna gårdar säljer ekologiskt och gräsuppfött kött från gårdar runt om i Västsverige och levererar till utlämningsställen. Vi köper gärna deras buljongbox och kokar egen benbuljong

Kosttillskott och livsmedel, via Bodystore:
Bodystore har ett enormt brett sortiment av både livsmedel, kosttillskott och hudvård. Alltid fri frakt! Då och då har de extra bra kampanjer och då försöker vi tipsa om rabattkoden till alla som prenumererar på vår blogg. Deras aktuella kampanjer kan du alltid nå via den här länken: Bodystore alla kampanjer.

Coconut aminos
En räddare i nöden när det kommer till marinader och såser istället för soja. Prova Coconut aminos som är ekologisk och gjord på saven från kokosblomman!
Vi använder Coconut aminos i många av våra recept och gillar den här sorten bäst.

Cassavamjöl
Det är skillnad på Cassavamjöl och Cassavamjöl och beroende på vilket man använder får man olika resultat. Vi skriver oftast ut vilket mjöl vi använder i recepten just av den anledningen. Cassavamjölet från Rawfoodshop använder vi till vårt knäckebröd, det innehåller mer stärkelse och är inte lika bra att baka med än det från Dorimax (se längre ner). Men till knäckebröd passar detta perfekt då det suger extra vätska.

Helhetshälsa
Helhetshälsa är en svensk kosttillskottgrossist med egen svensk tillverkning. De har massor med olika kosttillskott och det är väldigt individuellt vad man behöver för att läka eller optimera sin hälsa. Av den anledningen tipsar vi inte om några specifika kosttillskott.
Däremot rekommenderar vi gärna Probioplex (AIP godkänd) för att göra kokosyoghurt!

Nyttoteket
Nyttoteket har många högkvalitativa produkter som alla är helt fria från tillsatser. De innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. Därför använder vi deras Pure Gelatin i bakning, Clean collagen , MCT-olja och C8 oil som tillskott. Prova att göra eget godis med Pure Gelatin eller PaleoLatte med MCT-olja.

Holistic
Holistic är också ett svenskt företag som levererar fina produkter. Lactovitalis Pro är en superbra probiotika att göra egen kokosyoghurt på. Den är lite dyrare än Probioplex men använd ett par matskedar av kokosyoghurten när du sätter en ny batch så sparar man in på kapslarna!
D-vitamindroppar i olivolja är ett praktiskt sätt att använda samma tillskott till hela familjen, man doserar olika bara och barnen slipper kapslar.

Puori
Puori är har hög kvalitet på sina kosttillskott och har t.ex flera certifieringar för ett miljövänligt och hållbart fiske när det gäller Omega-3. Med den moderna västerländska kosten är det idag svårt att få en optimal balans av Omega-3 och Omega-6, som är essentiella fettsyror, genom naturlig mat. Omega-3 är antiinflammatoriskt, kalibrerar immunförsvaret och ökar insulinkänsligheten, för att nämna några viktiga processer i kroppen. Men de har också andra tillskott som t.ex D-vitamin, Magnesium och zink som kan vara extra värdefulla vid läkning. etc.
Dessa tillskott är kapslar om man föredrar det.

Omega-3 premium  är en Omega-3 olja av högsta kvalitet. Balansen mellan Omega-6 och Omega-3 i kroppen är av vikt för många olika processer och hälsotillstånd. Bland annat är det viktigt för hjärtat och blodets cirkulation, att hålla ner inflammation och för kognitiva funktione. En bra Omega-6/Omega-3-balans ger även ökad insulinkänslighet, underhåller normalt blodtryck och normala blodfetter bara för att nämna några fördelar. Den kost vi äter idag bidrar tyvärr till en ökad obalans mellan Omega-3, som är antiinflammatorisk, och Omega-6, som är inflammatorisk.
Läs mer om fettsyratest och Omega-3 oljan på ArcticMed. Omega-3 oljan som vi använder och rekommenderar heter Omega-3 premium  och är av högsta kvalitet med naturligt höga dos av EPA och DHA utan att vara ett högkoncentratstillskott.

Är du intresserad att ta ett fettsyratest så hjälper jag dig gärna, boka en telefontid med mig så går vi igenom allt du behöver veta!
Läs mer om hur jag arbetar med hälsotester här.


Dorimax
Hos Dorimax köper vi många av specialprodukterna som vi bakar med. Cassavamjöl, Jordmandelmjöl, JordmandlarKokosblomsocker, Inulin från Cicoria, Grönbananmjöl etc.
Jämn och hög kvalitet och väldigt spännande produkter.
Det finns särskilda kategorier där man tydligt ser vilka produkter som är godkända inom det autoimmuna protokollet!

 


Upgrit.se
Upgrit erbjuder det senaste inom Biohacking för maximal fysisk och mental prestation. Produkterna de erbjuder är noga utvalda som de absolut bästa på marknaden.
Vill du vara med i min kundlista och få 5% rabatt på deras sortiment så skicka ett kort mail till: mia(snabel-a)viaventri.se
Som klient hos mig får du extra rabatt på Upgrits sortiment!

Upgrit har inte bara kosttillskott utan även smidiga hälsotester, i samarbete med Medisera, där man bokar sitt test via hemsidan. Du går sen till deras anslutna provtagningsställen för att lämna ditt blodprov. Du har resultaten på några dagar.
Läs mer om hur jag arbetar med hälsotester här.

 

Hemsidor och Poddar:

Information kan man aldrig få för mycket av och det finns många fantastiska människor som delar med sig av sin kunskap. Därför vill vi också tipsa om andra ställen att hitta information och inspiration på!

Paleoteket.se
Under vårt tak
Swedishpaleo
jonasbergqvist.se
karlhulten.se
dietdoctor.com/se/

crohnssjukdom.se
jagharibd.se
fattaibd.se
magotarm.se

Paleoteket Podcast med Karl Hultén och Anna-Maria Norman
Hälsosnack med Lotta och Victoria
Hälsohormoner med Tine Worén och Sofia Eklund
4Health med Anna Sparre

FAKTA:

Autoimmun Handbok (adlibris) (eller Bokus) av Karl Hultén och Anna-Maria Norman
Mat & Symptomdagbok (adlibris) (eller Bokus) av Karl Hultén och Anna-Maria Norman
Ät & och lev paleo av Jonas Bergquist
Charmen med tarmen
 av Giulia Enders 

Kokböcker, Paleo/AIP:

Kokbok för sköldkörteln (hos bokus)  (eller Adlibris) av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson
Autoimmun kokbok av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson
Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson
Det autoimmuna köket av Cecilia Nisbet Nilsson
Paleo för nybörjare av Elisabeth Lange
Mativation  av Annika Sjöö och Åsa Nyvall
Ren & Naturlig Mat (hos Adlibris) (eller Bokus) av Jenny & Magnus Andersson

ANTIINFLAMMATORISK KOST OCH IBS:

Dessa är inte Paleoanpassade böcker, men har du koll på vad du vill och inte vill äta är dessa böcker fantastisk inspiration!

Food Pharmacy av Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Food Pharmacy Kokboken av Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Sju steg till ett friskare jag (utan gluten, mjölk och socker) av Nilla Gunnarsson
Mat som läker av Sanna Ehdin
Smoothies som läker av Sanna Ehdin
Lugn Mage med god mat av Sofia Antonsson
Happy Food av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart
Hälsosmoothies av Eliq Maranik
Hälsobalansen av Rangan Chatterjee

BAKNING ETC

Böckerna från Nilla är fantastisk inspiration när man vill baka och laga mat glutenfritt. Dessa är inte paleo och innehåller många livsmedel vi inte använder idag, men som en övergång användes de flitigt och vi bläddrar gärna i dem för inspiration än idag!

Baka Glutenfritt av Nilla Gunnarsson
Laga Glutenfritt av Nilla Gunnarsson

close
Vill du veta när AIP-appen lanseras?

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.