Resa med AIP – eller paleokost

Resa med AIP – eller paleokost
Inlägget innehåller annonslänkar

På fredag åker vi mot Italien och en veckas skidåkning. Det ska bli fantastiskt härligt med lite semester efter en intensiv start på året. Men det bjuder ju också på en mat-utmaning i vanlig ordning. Att Resa med AIP – eller paleokost som mål kräver lite eftertanke.

  • Vad ska jag ha på själva resan som matsäck?
  • Vad ska jag äta i backen på dagarna?
  • Vad säger jag till köket på hotellet inför frukost och middag?

2018 första AIP-resan

2018, Första gången jag provade AIP var jag ju sjuk och vi åkte till Italien även då. Det var såklart mer utmanande än vad jag kommer att ha det nu, jag var dessutom väldigt sliten rent fysiskt.
Här har jag skrivit om hur jag mådde, mina mediciner och tankarna efter en månad på AIP
“Jag har haft 2 skov under januari. Jag har hela tiden haft ett intervall på ca 2 veckor. Förut har det successivt byggts upp under ett par dagar, varit jävligt i några dagar och sen gett med sig. Totalt sett ca en vecka. Dessa två skov har visserligen kommit plötsligare men bara hållit i sig ett par dagar och sen gett med sig fortare!”

Att äta strikt AIP och åka skidor i Italien och bo på hotell funkade faktiskt. Ja förutom en liten matförgiftning då…
Så här sammanfattade jag min första resa med strikt AIP
“Jag och mamma resonerade kort huruvida det var lämpligt att äta skaldjur där, men konstaterade att med tanke på atmosfären och de lite fisförnäma servitörerna så borde det vara ok. Jag riktigt njöt av räkorna, bläckfisken, musslorna och crabfishen, petade ut lite paprika men det var allt. En riktigt godkänd AIP-måltid! Yey mey!”

Årets planering

Planen för i år ser lite annorlunda ut, jag kan ju äta mycket mer idag. Och jag vet att jag kan “fuska” med lite glutenfri pasta då och då om det skulle krävas. Men det innebär också en viss belastning på systemet tänker jag så det jag har med mig på resan ner och som backup i backen (om allt vi hittar är ett pizzahak till lunch liksom) ska vara så bra som möjligt.

Vi tar det från början, här är mina tankar och planer:

Matsäck under resan?

De andra har med sig kycklingben, revben och äggmackor.
Jag har ett par olika idéer som hänger på hur mycket tid jag får över att fixa med:
Tjocka Revben eller tunna revben
AIP Kycklingklubbor
Men det lutan nog åt tonfisksallad. Den blir godare och godare när den fått stå lite och mättar bra.

Jag kommer också att ha med lite mackor. I förra veckan bakade jag småfrallor av Paleomjölmix och vår äldsta son (som äter gluten och mjölkfritt) blev överlycklig! Mycket godare, och bättre, än alla glutenfria färdiga alternativ i butiken. (Som dessutom innehåller allsköns skit om man ska vara ärlig)
Så sådana ska jag ta med till oss och lyxa lite med. (Baguette och lantbröd har jag också provat som är också väldigt bra!)

paleo mjölmix

Nödproviant under dagen?

Ja, här kommer utmaningen på riktigt. Italien, pastan och pizzans förlovade land… Förra året var det svårt att bara hitta glutenfritt till Zebastian (äldsta sonen) som i vanliga fall inte äter så mycket mjölmat alls… Han mådde inte hundra den veckan.
Jag hade alltid nödproviant med mig i ryggsäcken men kunde oftast hitta någon typ av kött och sallad till. (sonen är äldre nu så kanske han ställer upp på lite mer “vuxenmat” i år) Jag kommer att vara noggrann med gluten- och mjölkfritt och sen göra så bra val som möjligt.

Jag kommer att ta med mig lite olika mat/snacks hemifrån för att ha i ryggsäcken vid behov:
Tonfisk i vatten
Torsklever i olja
Prosciutto
Banan
Avokado?
Raw-Bite (choklad, cashew och kokos är paleo-ok)
Oliver i smart förpackning

matsäck

Hotellfrukost och middag?

Vi äter frukost och middag på hotellet varje dag. Jag har mailat och talat om att jag behöver gluten och mjölkfritt. Det var inga problem. Men jag vet att jag kommer att peta ut lite här och där och inte äta alla förrätter. Systemet är som så att vi varje middag väljer från en 3-rättersmeny vad vi vill ha för middag dagen efter. Det gör att jag kan hoppa över förrätt/efterrätt om jag vill. Vi brukar få välja mellan 3 förrätter, 3 middagar och 3 efterrätter.

Frukosten är traditionell hotellfrukost. Jag brukar hitta ägg och bacon och lite grönsaker och frukt. Men det räcker inte riktigt så jag kommer att ta med mig AIP-Knäckebröd eller fröbröd (paleo och håller hela veckan på balkongen!)  samt ghee som jag helt sonika tar med mig till matsalen. Inga problem! 🙂Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *