fbpx

Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)

Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)
(Inlägget innehåller afilliatelänkar till Bodystore)

Jag älskar knäckebröd så när min mamma experimenterade fram det här receptet utifrån en annat kexrecept blev jag såld.
Ett sprött och gott hemmagjort knäckebröd som dessutom är enkelt att göra! Dessutom är receptet helt enligt det autoimmuna protokollet, och är det något man saknar när man följer AIP så är det bröd. Även om man lagar massor med mat och foodpreppar allt man kan så är det gott med något enkelt att knapra på ibland, lite som snacks. Eller helt enkelt få ett snabbt mellanmål.

Cassavamjöl köper jag på tex Bodystore. Olika Cassavamjöler beter sig annorlunda, i detta receptet nedan har jag använt mjöl av märket Rawfood shop. Jag köper också mjöl från Dorimax men gör jag detta receptet med samma mängd mjöl (eller lite mer) blir det mer en smet som man får bre ut med slickepott. Resultatet blir gott vilket som men det kan vara bra att veta!

Cassava-vaddå?

Cassava, eller  Maniok, är en rotfrukt som blir ett jätte bra alternativ för vete när det torkas och mals. Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl som inte innehåller sädesslag eller nötter. Med en konsistens som påminner om en blandning av potatis och vetemjöl fungerar det ofta bra att byta ut i samma mängd som vetemjöl i recept.

Jag har mest bakat med Cassavamjöl med upptäckte precis att det dessutom funkar jättebra att panera fisk i!
Men nu var det hemmagjort knäckebröd (eller hårdmacka som man säger där jag kommer ifrån) vi pratade om, här är receptet!

Uppdaterat recept!

Många har hört av sig och talat om att degen inte riktigt är som vanligt. Att den spricker och går sönder när man kavlar ut den. Det senaste har även vi upplevt samma sak. Klart irriterande. Efter en del experimenterande har jag uppdaterat receptet. Nu kommer det bli perfekt igen! 🙂

Först trodde jag det berodde på potatismjölet, som ju kan vara lite ihopklumpat ibland och väldigt löst ibland. Men det verkade inte vara problemet. Det verkar som så att något hänt med själva Cassavamjölet från Raw Food shop som vi använder. Det innehåller antagligen mer stärkelse nu än förut. Även Dora på Dorimax har upplevt ett liknande problem med sitt mjöl under våren men inte så att det påverkat recepten tycker jag.
Så vi justerar helt enkelt mängden cassavamjöl. Vi börjar med lite mindre och pudrar sen på lite till, ca 0,25 dl, tills degen precis går ihop och går fint att kavla ut mellan bakplåtspapper.

Nu blir det inget kavelkrångel längre! 🙂

Tips!
Toppa ditt hemmagjorda knäckebröd med kokossmör, hemmagjord leverpastej eller röror som t.ex Len Rödbeta & Palsternackapuré.

5 från 1 röst
Knäckebröd
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
35 minuter
Total tid
50 minuter
 

Ett fantastiskt gott knäckebröd som är enkelt att göra. 
Olika Cassavamjöler beter sig annorlunda, i detta receptet nedan har jag använt mjöl av märket Rawfood shop. Jag köper också mjöl från Dorimax men gör jag detta receptet med samma mängd mjöl (eller lite mer) blir det mer en smet som man får bre ut med slickepott. Resultatet blir gott vilket som men det kan vara bra att veta!

Maträtt: Bröd, Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
 • 1,5-2 dl Cassavamjöl från RawFoodShop
 • 0,5 dl Kokosmjöl eller Potatismjöl
 • 3-5 krm Himalayasalt
 • 2 krm Örtsalt tex Herbamare
 • 1 tsk Fryst Persilja
 • 2,5 dl Kokosmjölk
 • 1 msk Olivolja extra virgin
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Börja med bara 1,5 dl Cassavamjöl och blanda ihop alla torra ingredienser noga.

 3. Tillsätt olja och kokosmjölk. Rör ihop till en smidig smet med en slev.

 4. Pudra lite Cassavamjöl i omgångar över smeten tills den går ihop till en deg, degen ska inte bli torr. Oftast räcker det med 0,25 dl cassavamjöl.

 5. Kavlat ut degen mellan två bakplåtspapper. Degen kan täcka en hel plåt om man vill ha tunnt bröd eller låt den vara lite tjockare.
  Ta bort det översta lagret av bakplåtspapper.

 6. Skär rutor för hur stora du vill ha dina knäckemackor och nagga sen med gaffel.

 7. Grädda 15 min i 175 grader. Sänk sen värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 20-30 minuter eller till brödet känns helt torrt. 

  Man kan gärna vända knäckebrödet upp och ner efter 20 min på 150 grader så går det lite fortare.15 thoughts on “Hemmagjort knäckebröd till alla! (AIP)”

 • Tack för ett jättegott recept!
  Degen blev lite torr och smulade så jag fyllde på med lite extra kokosmjölk och olivolja. Ett pyssel att få ut det jämt på plåten men så värt besväret! Har precis avnjutit två bitar med leverpastej/gurka och skinka/tomat. Underbart!

  • Åh vad roligt att du tyckte om det, det är en klar favorit hos oss också!
   Ja, jag har haft samma problem de sista gångerna, jag tror något förändrats med cassavamjölet… Jag ska göra en ny laddning idag med nyinköpt mjöl. Kanske får jag öka vätskan lite också. Ska skriva ut det i receptet i så fall! Tack snälla för input!
   Ha en fin dag,
   Mia

 • Hej! När du skriver kokosmjölk, menar du den man köper i 1litersförpackning (dryck) eller den mindre i burk/tetra?

  • Hej! Hmmmm ja antagligen potatismjöl och kokosmjöl skulle kunna funka. Vi har dock inte provat! 🙂
   Potatismjölet är lite likt cassava i konsistensen och kokosmjölken binder bra med vätska.
   Hälsningar
   Mia

 • Tror ni man kan byta ut kokosmjölken mot vatten? I så fall, ska man kanske då lägga till något annat, t ex geletin?

  Vänligen,
  Cecilia

  • Hej Cecilia,
   Jaa, det tycker jag borde gå faktiskt. Men vi har inte provat! Vore spännande att höra om du provar, kanske en halv sats? Cassavamjölet binder ju vätska väldigt bra, kanske blir de väldigt spröda med bara vatten… Men det borde ju ändå hålla ihop bra.
   Ledsen för sent svar!
   Hälsningar
   Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial