fbpx

Grekiskt Olivbröd, matigt och galet gott! (Paleo)

Grekiskt Olivbröd, matigt och galet gott! (Paleo)

Grekiskt Olivbröd, matigt och galet gott

Ibland vaknar man ju inspiration och så var det verkligen igår! Det är roligt att baka, och det är så härligt när den goda doften sprider sig i köket… Vi har lurat på det här receptet ett tag och nu blev det äntligen dags. Ett experiment som föll väl ut helt enkelt!

När man bakar bröd utan vanligt mjöl har det en tendens att ofta bli mandelmjöl som bas. Inget fel i det men ibland vill man ju ha något annat än den där mandelsmaken. Dessutom är mandelmjöl hög FODMAP vilket är bra för IBS magar att undvika. Jag gillar variation och som ni vet är vi ju väldigt förtjusta i Cassava och Jordmandelmjöl.
MEN, alla har inte de mjölsorterna hemma, så vi vill bara poängtera att det här receptet funkar fint med mandelmjöl också.

Matigt, osötat bröd till soppan

Vi älskar ett grovt bröd med mycket frön och torkad frukt, men ibland vill man ju komma undan det där söta och det här brödet som vi döpte till Grekiskt Olivbröd har ingen sötning alls och passar fantastiskt bra till t.ex soppa. Ja, eller bara som det är förstås. Men ni vet, att doppa lite bröd i en god soppa… Ahhhhh. Vi har försökt få till tiden till en god sötpotatissoppa, förra veckan gjorde jag dessutom ny kokosyoghurt enbart för att kunna toppa soppan med. Men yoghurten är uppäten och soppan har inte blivit gjord. Men snart!
Och då ska jag plocka upp lite av det här brödet ut frysen och doppa…

Ha en fin söndag allihopa, njut av ledigheten!

/Mia

Tips!
Som vanligt, var noga med kvaliteten på Cassavamjöl så att du inte bara får stärkelse. Då kommer inte resultatet bli lika bra.
Är mjölet knarrigt som potatismjöl är det bara stärkelse och alltså inte riktigt Cassavamjöl. Cassavamjöl ska kännas som vetemjöl, fast “flygigare”.
Vi bakar alltid på Cassavamjöl från Dorimax.

Tips2!
I menyn högst upp finns receptkategorin Bröd, där hittar ni alla våra favoritrecept!

Grekiskt Olivbröd,
Ingredienser
  • 1 st Liten Rödlök
  • 1 tsk Neutral Kokosolja
  • 3 dl Jordmandelmjöl eller Mandelmjöl
  • 2,5 dl Cassavamjöl (Dorimax) eller 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svarteppar
  • 1,5 tsk Bakpulver
  • 2 msk Pumpafrön
  • 2 msk Solrosfrön
  • 4 kvistar Färsk Rosmarin
  • 15 st Svarta Kalamata oliver
  • 100 g Neutral smält Kokosolja
  • 5 st Ägg
  • 1,75 dl Vatten
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C varmluft. 
    Klä en brödform med bakplåtspapper. 

  2. Skär rödlök i skivor och stek några minuter i kokosolja.

  3. Kärna ur oliverna och skör dem och rosmarin grovt. 
    Blanda ihop dem med övriga torra ingredienser.

  4. Smält 100g kokosolja.
    Vispa ihop äggen och kokosoljan med elvisp, blanda i vattnet. 

  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och löken med äggsmeten.

  6. Häll upp i brödformen och toppa gärna med lite extra frön och rosmarin.
    Grädda i ugnen i ca 40-50 minuter. 
    Kontrollera med en sticka att brödet är genombakat, stickan ska inte vara kladdig när du drar ut den.

  7. Låt svalna i formen och lägg sen upp på galler. 
    Låt svalna helt innan du skär upp skivor,



4 thoughts on “Grekiskt Olivbröd, matigt och galet gott! (Paleo)”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *