fbpx

Sötpotatissoppa med ingefära (Paleo/AIP)

Sötpotatissoppa med ingefära (Paleo/AIP)

Sötpotatissoppa med ingefära (Paleo/AIP)

Åh, varför äter man inte soppa oftare? Värmande och så gott, perfekt nu när det är råkallt ute…
Den här soppan har vi varit på gång att göra i säkert två veckor men det har inte blivit av. Jag hittade nämligen ett recept i tidningen Buffé och blev så sugen på soppa, nu är den här givetvis paleo-iferad och istället för att toppa med crème fraiche klickade vi i lite syrlig kokosyoghurt som innehåller bra fetter och goda bakterier. (Men yoghurten är ju helt valfri, soppan blir lika god utan!)
Tillsammans med kryddorna, ingefära och gurkmeja blir det här en riktigt finfin antiinflammatorisk sopp-boost!
Vill man lyxa till det ytterligare bakar man vårt Grekiska Olivbröd och doppar till…

Topp(en)ing för magen

Vi har skrivit flera gånger om hur enkelt det är att göra egen kokosyoughurt. ”Enkelt, och enkelt, men det tar ju ändå 24 timmar” suckar man lite uppgivet… MEN!
Om man tänker efter så tar det ungefär samma tid som att konstatera att man inte har yoghurt hemma, skriva upp det på handlingslistan, handla den på vägen hem nästa eftermiddag, som att göra den själv.
Fast du slipper vägen om affären. ?

Med kokosyoghurten tillför du probiotika och gör magen lite extra glad. Läs mer om kokosyoghurten här.
Dessutom har vi faktiskt precis provat att ta 2 matskedar existerande kokosyoghurt för att starta upp en ny omgång. På så sätt slipper man göra slut på nya probiotikakapslar. Det funkade utmärkt!
Vi brukar göra kokosyoghurt på Lactovitalis Pro eller Probioplex. Båda blir jättebra men favoriten är den förstnämnda eftersom kokossmaken försvinner ytterligare med den…

Ingefära

Ibland undrar jag om vi är lite besatta av ingefära. Vi har kopiösa mängder hemma och använder det i allt. Så även i den här soppan. Ingefäran är full med antioxidanter och verkar anti-inflammatoriskt. Det finns studier som visar att ingefära är välgörande för matsmältningen, att det är bra för att motverka förkylningar och att det ökar förbränningen, lite grann iaf. Ingefära har också antiinflammatoriska egenskaper som bla lindrar svullnad och smärta. Den stärker också ditt immunförsvar och innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Gurkmeja

Gurkmeja är en superantiinflammatorisk krydda. Det aktiva ämnet heter curcumin och för att maximera upptaget i kroppen är det viktigt att lägga till åtminstone liiiiite svartpeppar, piperin, det ökar nämligen upptaget av gurkmejan med så mycket som 2000 %! Det behövs inte mycket för att skapa effekten.  Kurkumin som finns i gurkmeja, är antiinflammatorisk, lindrar smärta och är bra vid till exempel ledbesvär och andra inflammatoriska sjukdomar. Den är dessutom bra för immunförsvaret då den är en kraftig antioxidant. Gurkmeja innehåller rikliga mängder vitamin C, B3 och B6 samt mineralerna järn, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor och mangan.Använder man gurkmejan färsk så får man vackert illgula fingrar, men det är lite roligt ändå att använda färsk i tex smoothies. Men enkelt är ju förstås att ha den färdigmald.

Ha en fin dag!

/Mia

Tips!
Kika i menyn högt upp på sidan för att hitta fler goda brödrecept.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för mer recept och feelgoodpepp! @viaventri

Har du sett att vi har en föreläsning hos Medborgarskolan i vår? Klicka på loggan högst upp på sidan!

Sötpotatissoppa (Paleo/AIP)
Portioner: 4 pers
Ingredienser
  • ca 800 g Sötpotatis
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 0,5 dl Avokadoolja eller ghee/smör/kokosolja
  • 1 tsk Malen gurkmeja
  • 0,5 tsk Herbamare
  • 5 dl Vatten
  • 400 ml Kokosmjölk
  • 2 msk Riven Ingefära
  • 1 tsk Finrivet limeskal
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • Vitpeppar/svartpeppar (EJ AIP)
  • Till servering:
  • Kokosyoghurt
  • Rostade pumpakärnor (EJ AIP)
  • tex Färsk koriander eller bladpersilja
Instruktioner
  1. Skala och hacka vitlök och lök.
    Häll i olja i en stor kastrull och fräs löken några minuter.

  2. Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Addera sötpotatis och gurkmeja i grytan och fräs dem tillsammans med löken några minuter. 

  3. Häll i vatten, kokosmjölk och herbamare. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter till sötpotatisen blivit mjuk.

  4. Mixa soppan slät med stavmixer och addera ingefäran. Justera ev tjockleken på soppan med lite vatten. Smaka av med vitpeppar.

    Riv skalet på en lime och pressa ur saften. Rör i soppan. Klart!

  5. Rosta gärna lite pumpakärnor (EJ AIP) i torr stekpanna och toppa soppan med tillsammans med lite koriander eller bladpersilja och en klick kokosyoghurt. 

    Frys in i portionsförpackningar för smidiga matlådor.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *